Last news in Fakti

21 Юли, 2023 10:56 3 405 37

И шеф Таньо Шишков захапа високите цени по морето

  • таньо шишков-
  • шеф шишков-
  • кулинар-
  • меню-
  • скъпо-
  • високи цени

По думите на кулинаря "човечецът не си е прочел менюто", преди да поръчва

Още един от известните родни кулинари защити ресторанта със скъпите пържоли. Това е шеф Таньо Шишков. Припомняме, че шеф Борис Петров също избухна с коментар за семейството, което си поръча обяд за 650 лева.

Ето какво гласи коментарът на Шишков без редакторска намеса:

“От вчера гледам във Фейсбук се върти видеото на един човечец, който не си е прочел менюто. Помня в далечната 1996 когато г-жа. Йорданова (дано е жива и здрава, прекрасен учител) ми повтаряше “важно е да се научиш да четеш, чети, ще ти трябва за цял живот…"

Никога не вникнах в думите на г-жа Йорданова, така както ги разбирам днес.

Моля не толерирайте неграмотността и липсата на компетенция на гостите в ресторантите.

Веднъж си правих трудът да обяснявам (за едни супи в Банско) как се ценообразува цената на услугата (забележете, не стока а услуга) в ХоРеКа бранша за да може да се плащат заплатите, които са в момента, да се плащат данъците, инвестиции, суровини и консумативи.

Един читав готвач в момента по Черноморието взима по-висока заплата от повечето служители в големи компании с редица отговорности и специализации.

Също така сравнението на цените в България и Гърция не се прави по правилният начин.

Гледаме изключителни локации в татковината ни и рандом гръцко село, в което 80% от населението играе табла.

Не ви казвам къде да почивате, но ако ще сравнявате ризорт с инвестиция от десетки милиони лева, използвайте комплекс Сани, о. Миконос, Анимус и др. подобни локации в южната ни съседка за сравнение.

Сигурен съм, че има места, които злоупотребяват с доверието на техните гости, но мога да ви гарантирам, че има много места със съвестни хора, някои от които познавам лично, хора които се борят за честен туризъм, хора, за които този сезон, както и всеки друг е средство за препитание за цялата година за тях и цялото им семейство."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    42 6 Отговор
    Всичко в БГ коЧ и ната е спекула и измама! Никога на Кафявото море!
  • 2 Тъй

    11 4 Отговор
    Созопол в момента цени +1/2 лева в сравнение цените в София в заведенията . За хотелите е друга тема

    Коментиран от #30

  • 3 Сиганян

    31 3 Отговор
    И за бира и цаца ли да четем менюто.
    200 гр цаца 8-10 лв
    Бира 330 4-5 лв
    Кво му плащаш.
    Цацата в момента е 2.50 лв до 3.00 лв на килограм по тържищата

    Коментиран от #4

  • 4 Сиганян

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сиганян":

    Забравих да спомена,че вместо цаца се продава тюлка или шпроти
  • 5 и всичко това

    21 3 Отговор
    заради един циганин който се прави на луд
  • 6 Ила с Чук

    4 0 Отговор
    за дупето или за чуена ги захапа
  • 7 готвача Винету

    24 4 Отговор
    Тоз кога стана готвач,че взе да коментира храна? Шефчета, нещо отшумя еуфорията от кулинарните предавания и реалити формати за готвене, и търсите най-малки поводи за изява.Оня Петров и той едни ,,умни,, мисли ръси из фейсбук.Сори момчета, времето ви на ,,известни" тв звезди отдавна свърши.Запрятайте ръкави и на работа.Като нас.
  • 8 Тес Тис

    8 1 Отговор
    като свърши да хапе цените, може ли и мен да захапе за бибека
  • 9 123456

    19 2 Отговор
    Е как няма да скочат и да ги защитават - нали от ония папкат и те заплати . Бляк ангъс, мляк -бангъз, яз говеждо на 30 години от фризера и се пофали във фейса , че си гъзар !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тодор Колев

    9 2 Отговор
    Тези в ресторанта са като с моята история, господин за един ден .Когато някакво месо е скъпо се продава на грамаж както и определени риби .И за всеки ресторант си има клиенти .Същото е и със сервизите ,някой ходят в официалните представителства други в кварталните сервизчита
  • 12 Летовник

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "КултураМиЯнко":

    Ами, дай да видим колко плащат на персонала, колко плащат за доставката, колко плащат за ток, вода, разрешителни, колко плащат за самия бар да се построи и поддържа, колко плащат за сметосъбиране и ТОГАВА да преценим "как е ценообразуването".

    Коментиран от #13, #18, #31

  • 13 Тапа Нар

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летовник":

    забрави да споменеш и рибай пържолата за 200 лева аааахахахахахахахаааааа от девствено теле
  • 14 Александър

    13 1 Отговор
    Добре че мога да чета, че да прочета откровените глупости на шефа...
  • 15 Хасковски Каунь

    12 1 Отговор
    В село съм бизнесмен голям ,
    чистя тоалетни в Амстердам
  • 16 Хасковски Каунь

    4 2 Отговор
    Не може от стек на коч, да скочиш на аржентински говежди стек. Не става.
  • 17 За протокола

    18 1 Отговор
    Тия прости готвачи от едновремешния ТОХ (Техникум по Обществено Хранене), където влизаха само такива, които не можеха да влязат в нормално училище, се изживяват като някаква висша каста от богоизбрани. Забълбукват хората с някакви екзотични ястия с екзотични подправки, които никой не знае какви са и никой не знае дали наистина са това, което се казва, че са. А съм сигурен, че не могат един прост боб да направят така, както една селска баба ще го направи и ще си оближеш пръстите. Някакви тарикати, които стрижат новобогаташи, мутри, селяндури, сноби и парвенюта и се мислят за нещо голямо.
    Бих предложил на тези "шефове" да добавят към менютата си и цена на зрънце ориз, на бобче, на картофче, грам олио, щипка сол, листче магдааноз и т.н. И да представят на клиентите целия състав на поръчаното + калкулатор за да си смята.
    И бих искал да ги видя как ще реагират ако отидат да си правят операция и доктора им даде цена на милиметър срез, един шев, грам упойка, грам йод, единично попиване с тампон и т.н.

    Коментиран от #23

  • 18 За протокола

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летовник":

    Това е пазарната икономика. Ако не можеш да оцелееш - пускаш кепенците. Ще дойдат други, които няма да са толкова алчни, ще предоставят по-добър продукт на цени съобразени с търсенето и възможностите, ще си правят по-добре сметката.
    А не да слагаш космически цени за измишльотини и да разчиташ, че някой баламурник ще се хване, да плачеш по всички медии колко ти е трудно и да искаш държавата да те рекламира, да ти намалява данъците, да ти праща на държавна сметка деца и пенсионери, да ти дава помощи и да те дундурка.

    Коментиран от #22, #32

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Не разбрах?????Някой ми казва,че тази цена е НОРМАЛНА????Сестра ми гледаше заедно със синът си моят племенник и вероятно още гледат говеда шотландска порода... Аз съм ги Обслужвал 2-3 пъти..... животните са по възпитани от повечето бг....На тези животни,живота им преминава само навън и те се гледат за месо.Не се колят а се стрелят.Месото им е много скъпо,но и то не прави 650лв за 3 пържоли.
  • 20 Начо

    10 0 Отговор
    Тук не става въпрос за циганина а за мошениците измикяри искат за един ден да изкарат колкото нормалния работник изкарва за една година
  • 21 Хари

    10 0 Отговор
    Той тоз един готвач с манджите да го бийш по главата
  • 22 Летовник

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "За протокола":

    Ами, те са там, значи "оцеляват".

    Що се отнася до "космическите цени", нали затова ви поканих да дадете какви са разходите, да видим, космически ли са, или не. На чужд гръб и сто тояги са малко - като не сте вие търговците е нормлно, да мислите че са "космически", ако не знаете колко струва всичко, за да го има това.

    Коментиран от #28

  • 23 Летовник

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    "Тия прости готвачи от едновремешния ТОХ (Техникум по Обществено Хранене),"

    Повечето от тия "прости готвачи" не са завършили ТОХ през комунизма. За да са завършили ТОХ тогава трябва да са ПОНЕ 50 годишни в момента, а те не са.

    Впрочем, аз повече вярвам на един готвач, който е много добър в това което прави, за неща свързани с готвене и ценообразуване в ресторант, отколкото на хора, които никога не са се занимавали с такива неща в бранша. Колко са "прости" не знам, но със сигурност знаят как РЕАЛНО стоят нещата.

    Коментиран от #27

  • 24 Шеф Таньо да ходи на село и да лъже там

    11 0 Отговор
    Кажи ми бе шеф , колко грама е нормална порция пържола??? Около 200 - 250 грама, а тука излиза , че порцията е около 430 грама. Да му бяха сложили тогава на човека пържола от 1 килограм. Също така менюто заблуждава клиентите. Вие сте нагли и неграмотни, фалшиви готвачи. Категорично смятам, че заведенито трябва да поднесе извинение и да върне парите на клиента.

    Коментиран от #33

  • 25 Тома

    7 0 Отговор
    Добре бе шефе в повечето ресторанти по морето в кухните работят повечето цигани и тяхната услуга т.с заплата е 1000лв на месец а парата е прибират такива дизове като вас които се правят на голямата работа в готвенето.Големи сте смешници
  • 26 АВА МАУК

    3 0 Отговор
    Я ни ща в РИЗорт, а в КУРорт
  • 27 За протокола

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Летовник":

    Нещо ми понамирисва на манджа...

    Това училище продължава да съществува, но под друго име.
    За това, кой колко е добър, мнението е субективно и всеки е свободен да вярва на всеки и всичко, което му се иска. Някои си вярваха на Президента и пиха белина, други вярват в рептили и извънземни, трети вярват, че всеки, който е завършил някакъв готварски курс и са го нарекли шеф, е супер специалист, голям менажер и главното, изключително коректен, честен и почтен човек. И понеже ние в България сме изключителни във всичко, като гледам медиите, се убеждавам, че сме държавата с най-много такива "шефове" на калпак. Те просто извират отвсякъде. Сега ме е страх да си отворя консервата с копърка, че и оттам да не изскочи някой "супер-шеф".

    Коментиран от #34

  • 28 За протокола

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Летовник":

    Виж сега, тези "супер-ресторантьори" оцеляват с помощта на държавата, която им дава помощи, намали им ДДС, преви им реклама, дава им непрекъснато трибуна да мрънкат по телевизията. Този Алибегов с мазната коса вече е почти всекидневно там да иска нещо и като го видя, сменям канала. По-често го дават от Премиера и Президента.
    За разходите, честно казано това не ме вълнува. Вълнува ме качеството на обслужване, което е ниско, коректността на обслужване, която е ниска, качеството на храната, която не зависи само от качеството на продуктите, но и от много други неща, и което също не е върха. Един лъскав ресторант с надути цени и фантасмагорично меню, което ако се провери подробно ще се окаже доста фалшиво, не стигат за да си истински успешен.

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 29 Гост

    4 0 Отговор
    Този ще го запомня и като дойде да му сменям гумите на джипа ще го таксувам по 1000 лв на гума, а ако ревне, ще му кажа, че не е чел ценоразписа.
  • 30 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй":

    В Созопол водата в морето е мръсна и мътна. Там на плаж не. Ходи се с кола или с рейса до Каваците, но паркингът, на който бях, искаше допълнително по пет лв на всяко излизане.
  • 31 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летовник":

    И на колко осигуряват, да видим. Ако покажат колко плащат реално, осигуровките няма да излязат. Ако ли кажат, че плащат на колкото осигуряват, то печалбата ще излезе в пъти над разходите, а тогава данък печалба и дивидент дали ще излязат?
  • 32 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "За протокола":

    Дори да има някой съвестен бизнесмен, който да иска да работи честно с нормални цени, другите няма да го траят дълго и ще му скроят шапката. Това е мръсен бизнес, защото е превзет от Долни хора с нечисти намерения.
  • 33 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шеф Таньо да ходи на село и да лъже там":

    Тази пържола да не е от Кобе месо, че да е толкова скъпа?
  • 34 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "За протокола":

    Затова - на море, на квартира с кухня. Бойкот на заведенията и да реват, колкото искат. Стига да имаш жена, която да не я мързи да готви, а такива останаха малко. Затова се гледа, като се избира.
  • 35 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "За протокола":

    Държавниците раздадоха ужасно много народна пара на тия, а те се хвалеха със свръх печалби. Колко държавника имат роднини с ресторантьорски или хотелиерски бизнес? В една нормална страна това щеше да се счете за конфликт на интереси и да текнат стотици дела с реални наказания. Но тук за пореден път доказахме, че не сме част от ЕС.
  • 36 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "За протокола":

    Качеството на обслужване е рязко надолу, спрямо преди пет лета. Порциите са орязани, продуктите са кофти. Дори настаняването вече е след 14ч. Какво да правя до 14ч? Половината ден го изтървам Но пък цените са надути. И пак някои членове на някоя комисия се скатават, защото не им било в правомощията да си свършат работата, за която вземат луди пари заплата
  • 37 Сечко

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "За протокола":

    На тоя Алибегов му бях в ресторант Рафи на Оборище в София. В порцията ми в гарнитурата от ориз имаше парче стъкло колкото 2 левова монета. Не я видях и за малко да си изпочупя зъбите и да го глътна. Снимах го и ми го изпратих. Не можах да се разправям щото не живея тук.
    Отврат