Още един от известните родни кулинари защити ресторанта със скъпите пържоли. Това е шеф Таньо Шишков. Припомняме, че шеф Борис Петров също избухна с коментар за семейството, което си поръча обяд за 650 лева.
Ето какво гласи коментарът на Шишков без редакторска намеса:
“От вчера гледам във Фейсбук се върти видеото на един човечец, който не си е прочел менюто. Помня в далечната 1996 когато г-жа. Йорданова (дано е жива и здрава, прекрасен учител) ми повтаряше “важно е да се научиш да четеш, чети, ще ти трябва за цял живот…"
Никога не вникнах в думите на г-жа Йорданова, така както ги разбирам днес.
Моля не толерирайте неграмотността и липсата на компетенция на гостите в ресторантите.
Веднъж си правих трудът да обяснявам (за едни супи в Банско) как се ценообразува цената на услугата (забележете, не стока а услуга) в ХоРеКа бранша за да може да се плащат заплатите, които са в момента, да се плащат данъците, инвестиции, суровини и консумативи.
Един читав готвач в момента по Черноморието взима по-висока заплата от повечето служители в големи компании с редица отговорности и специализации.
Също така сравнението на цените в България и Гърция не се прави по правилният начин.
Гледаме изключителни локации в татковината ни и рандом гръцко село, в което 80% от населението играе табла.
Не ви казвам къде да почивате, но ако ще сравнявате ризорт с инвестиция от десетки милиони лева, използвайте комплекс Сани, о. Миконос, Анимус и др. подобни локации в южната ни съседка за сравнение.
Сигурен съм, че има места, които злоупотребяват с доверието на техните гости, но мога да ви гарантирам, че има много места със съвестни хора, някои от които познавам лично, хора които се борят за честен туризъм, хора, за които този сезон, както и всеки друг е средство за препитание за цялата година за тях и цялото им семейство."
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Опааа
10:58 21.07.2023
2 Тъй
Коментиран от #30
11:00 21.07.2023
3 Сиганян
200 гр цаца 8-10 лв
Бира 330 4-5 лв
Кво му плащаш.
Цацата в момента е 2.50 лв до 3.00 лв на килограм по тържищата
Коментиран от #4
11:04 21.07.2023
4 Сиганян
До коментар #3 от "Сиганян":
Забравих да спомена,че вместо цаца се продава тюлка или шпроти11:06 21.07.2023
5 и всичко това
11:07 21.07.2023
6 Ила с Чук
11:08 21.07.2023
7 готвача Винету
11:09 21.07.2023
8 Тес Тис
11:09 21.07.2023
9 123456
11:09 21.07.2023
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Тодор Колев
11:13 21.07.2023
12 Летовник
До коментар #10 от "КултураМиЯнко":
Ами, дай да видим колко плащат на персонала, колко плащат за доставката, колко плащат за ток, вода, разрешителни, колко плащат за самия бар да се построи и поддържа, колко плащат за сметосъбиране и ТОГАВА да преценим "как е ценообразуването".Коментиран от #13, #18, #31
11:27 21.07.2023
13 Тапа Нар
До коментар #12 от "Летовник":
забрави да споменеш и рибай пържолата за 200 лева аааахахахахахахахаааааа от девствено теле11:30 21.07.2023
14 Александър
11:34 21.07.2023
15 Хасковски Каунь
чистя тоалетни в Амстердам
11:39 21.07.2023
16 Хасковски Каунь
11:43 21.07.2023
17 За протокола
Бих предложил на тези "шефове" да добавят към менютата си и цена на зрънце ориз, на бобче, на картофче, грам олио, щипка сол, листче магдааноз и т.н. И да представят на клиентите целия състав на поръчаното + калкулатор за да си смята.
И бих искал да ги видя как ще реагират ако отидат да си правят операция и доктора им даде цена на милиметър срез, един шев, грам упойка, грам йод, единично попиване с тампон и т.н.
Коментиран от #23
12:02 21.07.2023
18 За протокола
До коментар #12 от "Летовник":
Това е пазарната икономика. Ако не можеш да оцелееш - пускаш кепенците. Ще дойдат други, които няма да са толкова алчни, ще предоставят по-добър продукт на цени съобразени с търсенето и възможностите, ще си правят по-добре сметката.А не да слагаш космически цени за измишльотини и да разчиташ, че някой баламурник ще се хване, да плачеш по всички медии колко ти е трудно и да искаш държавата да те рекламира, да ти намалява данъците, да ти праща на държавна сметка деца и пенсионери, да ти дава помощи и да те дундурка.
Коментиран от #22, #32
12:19 21.07.2023
19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
12:46 21.07.2023
20 Начо
12:47 21.07.2023
21 Хари
12:50 21.07.2023
22 Летовник
До коментар #18 от "За протокола":
Ами, те са там, значи "оцеляват".Що се отнася до "космическите цени", нали затова ви поканих да дадете какви са разходите, да видим, космически ли са, или не. На чужд гръб и сто тояги са малко - като не сте вие търговците е нормлно, да мислите че са "космически", ако не знаете колко струва всичко, за да го има това.
Коментиран от #28
12:58 21.07.2023
23 Летовник
До коментар #17 от "За протокола":
"Тия прости готвачи от едновремешния ТОХ (Техникум по Обществено Хранене),"Повечето от тия "прости готвачи" не са завършили ТОХ през комунизма. За да са завършили ТОХ тогава трябва да са ПОНЕ 50 годишни в момента, а те не са.
Впрочем, аз повече вярвам на един готвач, който е много добър в това което прави, за неща свързани с готвене и ценообразуване в ресторант, отколкото на хора, които никога не са се занимавали с такива неща в бранша. Колко са "прости" не знам, но със сигурност знаят как РЕАЛНО стоят нещата.
Коментиран от #27
13:02 21.07.2023
24 Шеф Таньо да ходи на село и да лъже там
Коментиран от #33
14:18 21.07.2023
25 Тома
14:41 21.07.2023
26 АВА МАУК
14:45 21.07.2023
27 За протокола
До коментар #23 от "Летовник":
Нещо ми понамирисва на манджа...Това училище продължава да съществува, но под друго име.
За това, кой колко е добър, мнението е субективно и всеки е свободен да вярва на всеки и всичко, което му се иска. Някои си вярваха на Президента и пиха белина, други вярват в рептили и извънземни, трети вярват, че всеки, който е завършил някакъв готварски курс и са го нарекли шеф, е супер специалист, голям менажер и главното, изключително коректен, честен и почтен човек. И понеже ние в България сме изключителни във всичко, като гледам медиите, се убеждавам, че сме държавата с най-много такива "шефове" на калпак. Те просто извират отвсякъде. Сега ме е страх да си отворя консервата с копърка, че и оттам да не изскочи някой "супер-шеф".
Коментиран от #34
15:29 21.07.2023
28 За протокола
До коментар #22 от "Летовник":
Виж сега, тези "супер-ресторантьори" оцеляват с помощта на държавата, която им дава помощи, намали им ДДС, преви им реклама, дава им непрекъснато трибуна да мрънкат по телевизията. Този Алибегов с мазната коса вече е почти всекидневно там да иска нещо и като го видя, сменям канала. По-често го дават от Премиера и Президента.За разходите, честно казано това не ме вълнува. Вълнува ме качеството на обслужване, което е ниско, коректността на обслужване, която е ниска, качеството на храната, която не зависи само от качеството на продуктите, но и от много други неща, и което също не е върха. Един лъскав ресторант с надути цени и фантасмагорично меню, което ако се провери подробно ще се окаже доста фалшиво, не стигат за да си истински успешен.
Коментиран от #35, #36, #37
15:47 21.07.2023
29 Гост
19:30 21.07.2023
30 Гост
До коментар #2 от "Тъй":
В Созопол водата в морето е мръсна и мътна. Там на плаж не. Ходи се с кола или с рейса до Каваците, но паркингът, на който бях, искаше допълнително по пет лв на всяко излизане.19:32 21.07.2023
31 Гост
До коментар #12 от "Летовник":
И на колко осигуряват, да видим. Ако покажат колко плащат реално, осигуровките няма да излязат. Ако ли кажат, че плащат на колкото осигуряват, то печалбата ще излезе в пъти над разходите, а тогава данък печалба и дивидент дали ще излязат?19:36 21.07.2023
32 Гост
До коментар #18 от "За протокола":
Дори да има някой съвестен бизнесмен, който да иска да работи честно с нормални цени, другите няма да го траят дълго и ще му скроят шапката. Това е мръсен бизнес, защото е превзет от Долни хора с нечисти намерения.19:39 21.07.2023
33 Гост
До коментар #24 от "Шеф Таньо да ходи на село и да лъже там":
Тази пържола да не е от Кобе месо, че да е толкова скъпа?19:43 21.07.2023
34 Гост
До коментар #27 от "За протокола":
Затова - на море, на квартира с кухня. Бойкот на заведенията и да реват, колкото искат. Стига да имаш жена, която да не я мързи да готви, а такива останаха малко. Затова се гледа, като се избира.19:45 21.07.2023
35 Гост
До коментар #28 от "За протокола":
Държавниците раздадоха ужасно много народна пара на тия, а те се хвалеха със свръх печалби. Колко държавника имат роднини с ресторантьорски или хотелиерски бизнес? В една нормална страна това щеше да се счете за конфликт на интереси и да текнат стотици дела с реални наказания. Но тук за пореден път доказахме, че не сме част от ЕС.19:48 21.07.2023
36 Гост
До коментар #28 от "За протокола":
Качеството на обслужване е рязко надолу, спрямо преди пет лета. Порциите са орязани, продуктите са кофти. Дори настаняването вече е след 14ч. Какво да правя до 14ч? Половината ден го изтървам Но пък цените са надути. И пак някои членове на някоя комисия се скатават, защото не им било в правомощията да си свършат работата, за която вземат луди пари заплата19:51 21.07.2023
37 Сечко
До коментар #28 от "За протокола":
На тоя Алибегов му бях в ресторант Рафи на Оборище в София. В порцията ми в гарнитурата от ориз имаше парче стъкло колкото 2 левова монета. Не я видях и за малко да си изпочупя зъбите и да го глътна. Снимах го и ми го изпратих. Не можах да се разправям щото не живея тук.Отврат
03:31 22.07.2023