Last news in Fakti

26 Юли, 2023 19:16 2 380

Как да изберем подходящата слънцезащита?

  • слънцезащита-
  • слънцезащитен крем-
  • uv лъчи

Препоръки за използване на слънцезащитни продукти

Как да изберем подходящата слънцезащита? - 1
Снимкa: Shutterstock

От основно значение за правилната грижа за кожата, е използването на добри слънцезащитни продукти. Прекомерното излагане на слънчеви лъчи може да доведе до изгаряне, стареене, дори предразполага към образуване на рак. Тези проблеми може да бъдат предотвратени, благодарение на третирането с такъв тип защита, споделят от онлайн аптека Galen.bg.

Редовното им ползване е препоръчително, тъй като UV лъчите успяват да проникнат през облаците, дори и при облачно време, а добрите слънцезащитни продукти действат като бариера.

Как да изберем подходящите и как да ги нанасяме правилно, разберете в следващите редове.

Как да изберем добър слънцезащитен продукт?

При избор на добър слънцезащитен продукт, трябва да се вземат предвид различни фактори. Ето кои са основните от тях:

1. Тип на кожата и възраст

Преди всичко е важно да знаете какъв тип е вашата кожа, за да изберете подходящото решение за нея. Всеки тип се нуждае от различна грижа. Хората със суха кожа следва да заложат на такова, което има добро овлажняващо действие, докато тези с мазна – имат нужда от матиращо. За разлика от тази на възрастните, бебешката е доста по-чувствителна, затова се препоръчват специални такива, предназначени за бебета и деца.

2. Степен на защита

Степента на защита срещу вредните лъчи, която слънцезащитният продукт осигурява, се обозначава с SPF (слънцезащитен фактор). Ако сте много бели или сте изложени повече време на слънце – то ви е необходим артикул с по-висок фактор. При повечето хора, обаче, се приема, че SPF 30 е достатъчен за ежедневна употреба в нормални условия.

3. Тип на продукта

Може да срещнете добри слънцезащитни продукти в най-различни варианти. Те може да са под формата на лосион, спрей, крем и други. Изборът зависи от личните нужди и предпочитания. Спрейовете, например, попиват по-бързо, поради което са по-лесни за употреба. От друга страна, кремовете трябва да се размазват повече, но за сухата кожа предоставят по-интензивна хидратация.

4. Специални и допълнителни характеристики

Някои решения са предназначени за хора с по-чести чувствителни прояви. За тях се предлагат хипоалергенни решения или такива с натурални съставки. Други притежават допълнителни характеристики, като защита едновременно от UVA и UVB лъчи или водоустойчивост.

След като изберете подходяща слънцезащита, не забравяйте да я прилагате редовно, за да имат ефект. Някои от добрите медицински продукти, предназначени за това, може да намерите на сайта https://galen.bg/.

Препоръки за използване на слънцезащитни продукти

Част от ежедневната тоалетна грижа включва някои въпроси, като колко често и по колко е необходимо да се нанася от дадено мазило. Споделяме няколко препоръки, които са подходящи за повечето хора:

  • - нанасяйте всеки ден – както вече споменахме, вредните лъчи проникват при всякакви климатични условия, затова е важно да се прави всеки ден, дори през зимата или при облачно време;
  • - нанасяйте достатъчно количество - необходимото количество за цялото тяло се измерва в см, като на всяка опаковка има описание с подробно указание. Недостатъчното количество може да намали степента на защита, което ще обезсмисли употребата;
  • - прилагайте 30 минути преди излагане на слънце – предварителното нанасяне дава възможност на продукта да попие и да предостави максимално добра защита;
  • - повтаряйте процедурата на нанасяне на всеки два часа – това е препоръчително най-вече, ако сте решили да плувате или сте склонни да се потите. Водата, потта и дори триенето с ръка или кърпа може да елиминират действието на слънцезащитната грижа.

Без значение какво правите и къде се намирате, било то в парка, на плажа или просто обикаляте из улиците – добрата слънцезащита е от съществено значение за здравето на кожата, напомнят от Galen.bg.



Свързани новини