Last news in Fakti

28 Юли, 2023 12:45 1 388 2

Нападнаха телевизионен екип, записващ концерт на „Рамщайн“ (ВИДЕО)

  • рамщайн-
  • концерти-
  • телевизионен екип-
  • нападение-
  • тил линдеман-
  • виена

Екипът на обществената телевизия ОРФ е бил нападнат с обвинения, че ОРФ е съобщавала за повдигнатите обвинения срещу Тил Линдеман

Нападнаха телевизионен екип, записващ концерт на „Рамщайн“ (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

След концерта на „Рамщайн“ в сряда, който беше първата от изявите на групата на големия виенски стадион „Ернст Хапел“ в две поредни вечери, напрежението между феновете на групата и протестиращите срещу насилието над жените и по-специално срещу музиканта Тил Линдеман е ескалирало и се е стигнало до неприятни инциденти.

Екипът на обществената телевизия ОРФ е бил нападнат с обвинения, че ОРФ е съобщавала за повдигнатите обвинения срещу Тил Линдеман, телевизионните оператори и музикалният репортер Дитмар Пейчел са станали жертва на вербални и физически посегателства.

На видеоматериал, показан по телевизията, се вижда как репортерът е охулван с антисемитски ругатни и е нападнат физически. Над колежката му – операторка от екипа, също е оказано физическо насилие и е направен опит да счупят камерата ѝ. Нападателите са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения.

Още преди концерта силите на реда са арестували човек с националсоциалистически символи, както и няколко души за антиобществени прояви, съобщава БТА.

Вчера нападението над екипа на ОРФ беше осъдено от журналисти, общественици и политици. Журналистическият съюз „Конкордия“ осъди остро случилото се. Ръководителката на парламентарната група на Зелените Зигрид Маурер изрази възмущението си, заявявайки, че в Австрия няма място за антисемитизъм и прояви на насилие срещу журналисти. Министърката по въпросите на конституцията Каролине Едщадлер осъди най-остро случилото се.

Говорителката на НЕОС Хенрике Брандщьотер подчерта, че срещу посегателството над свободата на пресата трябва да се действа решително, сигурността, както и несмущаваната работа на хората от средствата за информация имат основен приоритет. В декларация по случая на виенската организация на Австрийската социалдемократическа партия се казва: „Антисемитските обиди и телесните атаки срещу екипа на ОРФ са абсолютно неприемливи и са в явно противоречие с ценностите на солидарността, които нашата пъстра и отворена Виена защитава“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    6 26 Отговор
    В антисемитизма е бъдещето
  • 2 уууууууууу

    0 0 Отговор
    Тея са верно живи дяволи