Last news in Fakti

28 Юли, 2023 15:29 1 389 17

В Токио предлагат ризото от щурци и десерт с гъсеници (ВИДЕО)

  • токио-
  • япония-
  • насекоми-
  • храна-
  • щурци-
  • буболечки

Насекомите са част от менюто на японците още от Втората световна война, когато храната е оскъдна

В Токио предлагат ризото от щурци и десерт с гъсеници (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

В уютно кафене на една от оживените туристически улици в Токио менюто определено буди любопитството. Гостите на заведението могат да опитат екзотични деликатеси като ризото с пържени хрупкави щурци, десерт от тофу, богато гарниран с гъсеници. Те могат да утолят жаждата си с ябълков сайдер с украса от бръмбари.

"Беше вкусно", казва клиентът Кацунори Таресава.

Макар нестандартно за нашите ширини, в Токио подобни неочаквани комбинации набират все по-голяма популярност. А желаещите да посетят заведението през уикенда, трудно намират свободна маса дори седмици напред, предава NOVA.

Клиентът Такуми Яматото е благоразположен за подобна екзотика. "Забавно е да имаме такова голямо разнообразие от ястия - има както основни, така и много десерти", каза той.

Япония има богата кулинарна история и всъщност доста често насекомите са основна съставка в храната. Скакалци, копринени буби и оси традиционно се консумират в регионите без излаз на море, където месото и рибата са оскъдни. Това е практика, която се е наложила още по време на Втората световна война.

"В днешно време хората не са много запознати с яденето на насекоми. С този ресторант искахме да създадем място, където да могат да ги ядат свободно и без притеснения", каза Мичико Миура, управител на ресторанта.

Идеята за ресторанта изобщо не се ражда трудно - собственикът е добре познато лице в японската кулинария с развит бизнес за пакетирани храни. Сред продуктите на компанията се открояват над 60 вида лакомства с членестоноги. Селекцията включва както бисквитки със соя и скорпиони, така и сладки изкушения с тарантули.

"В Япония има традиция да се ядат насекоми като скакалци, но в последно време все повече развиваме фермите за щурци и брашнени червеи, които да са годни са ядене. По този начин разширяваме възможностите за безопасната им употреба", обясни Мичико Миура.

На щурците се гледа като на богат протеин и заместител на брашно. По подобен начин и други насекоми се оказват добра съставка за здравословна диета. Именно затова те набират все по-голяма популярност през последните години.

"Мисля, че е доста забавен експеримент - докато в началото външният вид е леко отблъскващ, когато опиташ, се превръщат в съвсем нормална храна", обясни управителят на ресторанта.

В доклад на ООН от 2021 г. се посочва, че с нарастването на населението, което специалисти изчисляват да достигне до 9.7 милиарда души през следващите 25 години, насекомите все повече ще навлязат в ежедневието на хората като основна съставка в ястията. Освен че са полезни, те придават и нов облик на кулинарията по цял свят. А и в Европа вече на все повече места можем да опитаме при желание коктейл с украшение от щурец или екзотичен вид бръмбар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Соваж бейби

    20 0 Отговор
    И за безалкохолно животинска жълта течност
  • 3 Соваж бейби

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Ти гледай майтапа да пуснат порцията по 500 евра примерно и "звезди"като Ким Кардашиян някой холивудски актьор си направи видео че яде и покаже сметката.Смятай колко овце се изреди да яде и направи реклама.Онзи в Дубай Салтанбей ли къв беше как стана сюксе
  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    12 0 Отговор
    то две години трябва да няма битов ток цената ще е по две

    чете...

    олиото има прогоноза да го скрият или да поскъпне.. четете има го в нета и то в сериозни сайтове

    ми ще ядем мухи и скакалци ма зимата не е ясно кво ще ядем?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Соваж бейби

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Идеята може би е да се превърне човек в еко пестицид вместо да се пръска химикал.Ядеш тези неща после реколтата 2 в 1 празно няма.Бедните ги пускат да яде бръмбари ,гъсеници ...после богатия яде био продукти
  • 6 Дупничанин

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Зимата сме на хлебарки. И май не само зимата...
  • 7 Г-ца каприз

    12 0 Отговор
    Да си ги ядът тия изтънчени блюда🤣🤣🤣 аз като по простичка обичам простичките неща 😁🤣🤣🤣 радвам се и на една свинска пържол , кюфтенце с повечко лук.....или некое жилаво кебапче 😁 чашка вино или биричка....те така де...😁🤣
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да идват тук

    11 0 Отговор
    Да хапват дини,пъпеши, краставици и банани.
  • 10 Гацо

    7 0 Отговор
    Щом нема с гО.нА не признавам...
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    А защо не хлебарка за украшение? Чакайте, чакайте...... след малко ще продължа......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Редник

    10 0 Отговор
    Като видя някой политик от ЕС или нашенски да яде насекоми, ще му пожелая добър апетит, ама едва ли ще доживея.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кую

    6 1 Отговор
    И за десерт конски лиги със чесън. За европейци и янки може и не чесън.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.