Last news in Fakti

30 Юли, 2023 08:24 1 481 5

“Фъбинг”: Как телефонът ви може да разруши връзката с половинката ви

  • фъбинг-
  • телефон-
  • скролване-
  • връзка

Фъбингът оказва отрицателно въздействие най-вече върху дългосрочните романтични партньори

“Фъбинг”: Как телефонът ви може да разруши връзката с половинката ви - 1
Снимкa: Shutterstock

Прекарвате ли повече време на телефона си, отколкото с партньора си? Възможно е да сте фъбър - и това е сериозен червен флаг.

За Ейми това беше проблем, който бавно разяждаше връзката ѝ.

„Прибирах се от работа и отивах да си поговоря с него, но той винаги беше на телефона си и скролваше Reddit или Instagram, едва вдигаше поглед, за да отбележи присъствието ми или това, което казвам.“

Ейми, 31-годишна мениджърка на акаунти от Лондон, е била с партньора си в продължение на шест години, преди нещата да се разпаднат през 2021 г., отчасти поради липсата на комуникация и съсредоточаването му върху телефона.

„Всеки път, когато повдигах въпроса за чувствата си, той се отнасяше пренебрежително. Това беше дреболия, която се разрасна в главата ми до огромни размери и допълни чувството ми, че съм пренебрегвана във връзката“.

Все по-разпространен в ерата на смартфоните, този червен флаг в отношенията си има име: “Фъбинг”, което означава, че пренебрегвате партньора си, за да прекарвате време на телефона си.

Турско проучване, проведено от университета Niğde Ömer Halisdemir, установява, че фъбингът оказва отрицателно въздействие най-вече върху дългосрочните романтични партньори, като води до „увеличаване на конфликтите и намаляване на интимността във връзките“.

Учените са изследвали 712 женени лица на средна възраст 37 години, като са измерили удовлетвореността им от брака, уменията им за общуване и навиците им за фъбинг. В заключение, тези, които са се чувствали по-фъбинговани, са съобщили, че изпитват по-малко удовлетворение от брака си.

„Конфликтите, дължащи се на phubbing, могат да доведат до разногласия между двойките и да навредят на чувството за принадлежност“, казва Иззет Пармаксиз, водещ автор на изследването, което е публикувано в списание Computers in Human Behaviour.

„Тъй като не можем да елиминираме използването на телефон и интернет от живота си, е важно женените хора да са наясно как могат да използват тези технологии правилно по отношение на удовлетвореността от връзката“, обяснява Пармаксиз.

Фъбингът не се ограничава само до дългогодишните двойки - странно е, че това може да се случи и на първа среща.

„Разговорът вървеше добре, но изведнъж тя извади телефона си и започна да пише съобщения, докато аз говорех“, разказва 27-годишният Дан*, технологичен работник от Франция, който наскоро се е запознал с фъбинга.

‚Бях готов да се съмнявам, но това продължаваше да се случва и след третия или четвъртия път си направих забележка просто да спра да говоря и да не продължавам разговора, докато не спрат.‘

Макар че причините за phubbing са сложни и разнообразни, проучване на Йеслам Ал-Сагаф, доцент в университета „Чарлз Стърт“ и автор на книгата „Психологията на phubbing“, показва, че пристрастяването към смартфоните е най-силно предсказващият фактор, плътно следван от страха от пропускане.

Като цяло всички ние вероятно сме твърде много на телефоните си: Хората на възраст между 16 и 64 години прекарват средно по 6 часа и 37 минути на ден в гледане на екрани, според онлайн справочната библиотека DataReportal.

Независимо дали сме разсеяни по време на среща или сме изгубили вниманието си в TikTok преди лягане, толкова сме свикнали да се взираме в екраните, че е лесно да отхвърлим - или дори просто да приемем - негативните ефекти, въпреки че ги осъзнаваме.

Как да решим проблемa с постоянното взиране в телефона?

След дълъг период на съжителство с партньора се появява удобство, което може да позволи на лошите навици да се развият.

„Това, което прави една връзка успешна, е да забележите, че нещо се случва, и да го назовете“, казва психотерапевтът Сузи Мастерсън.

„След това това, което се опитваме да направим, е да я укрепим чрез поправка, защото успешните взаимоотношения са пълни с разкъсвания и поправки.“

Една от стратегиите за това е да създадете договорни преговори помежду си, като всяка седмица планирате време, което да прекарвате с партньора си, и да оставите телефоните настрана, като активно изслушвате притесненията.

„Мисля, че трябва да разберете какво може да се случва и за двете страни, защото всъщност фъбърът е потенциално също толкова уязвим и се чувства откъснат, колкото и пренебрегвания, но по различни причини“, обяснява Мастерсън.

Когато започнем да скролваме в социалните медии, ние търсим своеобразно бягство от хаоса, несигурността и общия стрес на живота около нас. Ако партньорът, който се чувства отхвърлен от фъбинга, го изтъкне, това обикновено е като оплакване, което може да доведе до отбранителност и от двете страни.

„Това, което предлагам на хората, е всъщност да се вглеждат не само в съдържанието на това, което партньорът ви казва, но да обръщат внимание на тона на гласа му, на това как се движи тялото му, когато ви говори, и след това да възпроизвеждат това, което смятат, че са чули, но като използват всички останали физически сигнали, за да си помогнат да осмислят емоционално това, което казват”, съветва Мастърсън.

„Когато правим това, се чувстваме свързани, чути и значими.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минка

    4 0 Отговор
    Аз несам пристрастена кам тилифона а кам обавите за запузнанства и фасбуката а маж ми ногу ма равнува и кажа че ша ма бъхти и аз сам пустрадала пцихически
  • 2 ха ха

    8 1 Отговор
    Ндааа... ислямът ще се окаже прав...
  • 3 Браво

    7 0 Отговор
    Една добра статия , и по точно не телефонът а изкуствения интелект на комитетът 300
  • 4 Евгени от Алфапласт

    0 0 Отговор
    На мойта вдовица не й прави впечатление. Някакви зли езици обаче подшушват, че си "чати с чичо Гошо".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.