Last news in Fakti

1 Август, 2023 12:32 2 092 20

Откриха гигантски мутирали вируси с крайници в САЩ (СНИМКИ)

  • вируси-
  • мутант-
  • мутации-
  • гиганти-
  • размери

Невижданите до този момент вируси са открити в горската почва край Бостън

Откриха гигантски мутирали вируси с крайници в САЩ (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Учените са открили "поразително разнообразие" от гигантски вируси, които придобиват "невъобразими досега" форми и свойства само в няколко шепи горска почва. Тези гигантски вируси имат извънземно изглеждащи придатъци и вътрешни структури, които никога не са били виждани досега, предава vesti.bg, позовавайки се на sciencealert.com.

Пробата от почвата е събрана през 2019 г. от гората Харвард, недалеч от Бостън в САЩ.

Тя е изпратена със самолет до Института "Макс Планк" в Германия, където е изследвана с помощта на трансмисионна електронна микроскопия - процес, при който обектите се увеличават с помощта на сноп електрони. Тестът разкри, че почвата е пълна с гигантски вируси с ширина до 635 нанометра.

Тези гиганти са по-малки от най-големия вирус, откриван някога (който е широк 1 500 nm), но са много по-големи от вирусите, с които хората обикновено се сблъскват (COVID-19 например е 50-140 nm).

Изследователите могат да бъдат "напълно сигурни", че разглеждат вируси (а не структури, изхвърлени от клетките), тъй като обвивките, наречени капсиди, имат характерни форми, включително безпогрешната икосаедра форма на 20-странен многоъгълник.

"Трансмисионната електронна микроскопия ... разкри изумително разнообразие от вирусоподобни частици", пишат изследователите. "Удивително е, че открихме, че няколкостотин грама горска почва съдържа по-голямо разнообразие... от... всички изолирани досега гигантски вируси, взети заедно."

Видове

Един от тези екзотични гигантски вируси има големи крайници, разположени в симетричен модел, който изследователите описват като морфология на "костенурка".

Друг вирус има дълги тръби, излизащи от всички страни, което напомня за фигурата на Медуза от древногръцката митология. Подходящо, учените нарекоха тази структура "Горгона" - съществото, което са наричали Медуза и нейните две сестри.

Друга категория, наречена "прическа", описва семейство големи вируси с разхвърляни глави от различни по дължина влакна (които приличали на кукла). Гигантските вируси с форма на "супернова" имали гъста плетеница от влакна в близост до капсидната обвивка и дебел слой от редовно подредени пипала по-навън.

Вирусите "коледна звезда" имали двуслойна обвивка, наподобяваща два преплетени триъгълника, а вирусите "сокол" имаха структура, наподобяваща човка.

"Този завладяващ прозорец към сложния свят на почвените вируси не оставя съмнение, че голямото генетично разнообразие на гигантските вируси е съпроводено от разнообразни и немислими досега структури на частиците, чийто произход и функции предстои да бъдат изучени", пишат микробиологът Матиас Фишер, електронният микроскопист Улрике Мерсдорф и биологът Джефри Бланчард.

Гигантските вируси, които паразитират върху водораслите, се изучават от десетилетия. Но тази област наистина се разгръща през 2003 г., когато в охладителна кула в Англия е открит първият гигантски (с ширина 400 nm) вирус, растящ в амеба. Той е наречен "мимивирус", тъй като имитира външния вид на бактериите.

През 2010 г. беше поставен световен рекорд с откриването на огромния Megavirus chilensis с ширина 700 nm край бреговете на Чили. През 2013 г. в езеро в Мелбърн е открит пандоравирус с размери 1000 nm. Той е кръстен на митичната кутия на Пандора.

Сегашният рекордьор е Pithovirus sibericum с ширина 1 500 nm - гигантски вирус, погребан в сибирската вечна замръзналост в продължение на 30 000 години, но открит при размразяването на леда през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    24 0 Отговор
    Медицината днес е толкова напреднала, че вече всички сме болни.
  • 2 Това

    27 0 Отговор
    Не е вирус, това е еволюирал средностатистически американец.
  • 3 Вируса е бил пръв на Земята !

    19 1 Отговор
    И ще остане и след като хомосапиенс- изчезне от нея!Вируса е доказателството за извънземен Разум!

    Коментиран от #12, #15

  • 4 Адам Хилтън

    23 1 Отговор
    До тази градинка в Бостън 100% няма някоя частна микролаборатория, на някой люспест милиардер който се чуди какви проблеми да създаде на хората за да им продаде решението.
  • 5 Светлина

    14 1 Отговор
    Откриват един единствен вирус , през куп години , и става събитие ! Сега , в шепа почва , намерили купища непознати за човечеството вируси , и било нормално !? Извод - извънземните са започнали тераформиране !

    Коментиран от #16

  • 6 Ковидарите

    15 1 Отговор
    Да видим сега, как фармафията, ще го пригоди за бизнес цели?
  • 7 ....с крайници в САЩ

    11 0 Отговор
    Виж си заглавието, Събке и наистина ще да е бил гигантски, щом са открили тоя вирус с крайниците чак в САЩ. И преводът ти е доста нескопосан, ама заглавието е твое умотворение и изтрепа рибата.
  • 8 Мдааа

    11 3 Отговор
    Един такъв вирус в момента ръководи украйна!
  • 9 Акита по градинките

    8 0 Отговор
    Тоя Харвард ми падна в очите. Какво ли няма там-от огромни вируси до огромни лъжцu и м0шeнuцu!
    А точно там дето са намерили вирусите видох една крава да се изхожда преди година две. Учените да си имат едно наум!
  • 10 Механик

    8 0 Отговор
    "Откриха гигантски мутирали вируси с крайници в САЩ"
    Абе, вие там нямате ли редактори или коректори?
    Хайде, вие младите ви знаем, че не ползвате български език, ама сложете един по-стар да оправя изреченията!
    От заглавието излиза, че някъдеси са открили вируси, които имат крайници в САЩ.
    Правилното:
    "В САЩ откриха вируси с крайници"
  • 11 Хаха

    8 0 Отговор
    Затваряйте ги да не ги разпространяват.С тези крака ще вземат да избягат зад граница.
  • 12 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вируса е бил пръв на Земята !":

    Вируса е нещо, което има нужда от ГОСТОПРИЕМНИК, за да може да живее.
    Ако вирусите са били първи, то тогава къде е бил ГОСТОПРИЕМНИКА?
    п.п.
    Такива, меко казано първични и необосновани научно изказвания, са абсолютно нелепи.
    Истината е, че ние нищо не знаем по отношение на миналото на планетата, както и появата на живота по нея.
    Всичко се базира на предположения.
    п.п.п.
    И гледам, че вече има 9 шилета, дето са ти сложили +.
  • 13 Кую

    7 0 Отговор
    Всичко грозно е у Говедария.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вируса е бил пръв на Земята !":

    Не се подвежай по думите на платен учен от фащ какви ги плещи за извънземните !Нищо не са открили а са създали в някоя лаборатория.Хората които финансово подкрепят тези проекти трябва да бъдат наказани.Още през коя година започна експеримент за човека риба...и други отвратителни неща в лаборатории на И.Мъск например разни животни с чипове и какво ли още не !Наистина съм в очакване извънзвмните наистина да обяви война на всички опасни умове които създават такива неща,и да помогнат на човеците.Защо крият военните за НЛО ?!
  • 16 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Светлина":

    Интересна но наивна логика ,знаете ли колко извънземни са намерили и колко клетки са взети от телата им?Има и матареиали документални с ампотирани крайници извънземни .

    Коментиран от #20

  • 17 сбруя

    3 0 Отговор
    Ще има нова пандемия с Ковид. Или с нов вирус.Биологичните оръжия трябва да свиват населението на Земята и да подклаждат аптекарската индустрия.
  • 18 опаа

    2 0 Отговор
    това не е вирус а организъм и се нарича хидра, размножава се като клетки и се храни с келтки не е ясно колко голямо може да стане понеже расте непрекъснато но определено след години ще се бием с тях чрез горелки. ДАЙ БОЖЕ ДА ГРЕША
  • 19 ХАХАХА

    1 0 Отговор
    С пръсти ли са или без ?
  • 20 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Вие , знаете ли , какво е тераформиране , и защо се прави , та намирате логиката за наистина? А за извънземните знам повече , отколкото можете да си представите!