Last news in Fakti

2 Август, 2023 11:32 1 134 3

Европейската сонда "Евклид" изпрати първи изображения на далечни галактики и звезди (СНИМКИ)

  • евклид-
  • мисия-
  • космос-
  • космически изображения-
  • сонда-
  • спейс екс

Целта на мисията на сондата "Евклид" е да изследва тъмната енергия и тъмната материя

Европейската сонда "Евклид" изпрати първи изображения на далечни галактики и звезди (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Първите изображения, изпратени от сондата "Евклид", показват галактики и звезди на милиони километри от Земята, съобщи ДПА.

Сондата беше изстреляна с ракета "Фалкон 9" на компанията "СпейсЕкс" от космическата площадка Кейп Канаверал във Флорида на 1 юли т.г. Дестинацията на "Евклид" беше точката на Лагранж. Целта на мисията е изследването на тъмната енергия и тъмната материя - двете най-големи загадки на вселената, предава БТА.

Европейската космическа агенция нарече мисията крайъгълен камък в изучаването на вселената. Спирални и елиптични галактики, близки и далечни звезди, клъстери и още много космически обекти могат да бъдат видени на снимките, направени от "Евклид".


Черно-белите изображения, направени от сондата посредством инструмента за визуални изображения (VIS), позволяват да се види формата на галактиките. Червените изображения са направени посредством втория инструмент на сондата - близък инфрачервен спектрометър и фотометър (NISP). Благодарение на тях може да се прецени количеството светлина, което излъчват галактиките при всяка дължина на вълната.

След повече от 11 години подготовка и развитие на проекта "Евклид" е изключително вълнуващо да видим тези снимки, обяви проектовият мениджър Джузепе Рака.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудо голямо !

    3 5 Отговор
    Гледате отпечатъци във времето.Тия работи вече не съществуват.
  • 2 Ал Тъпоне

    3 4 Отговор
    Нямаше нужда чак сонда да пращате, че да видим звезди.Аз ги виждам и то посред бял ден, като влезна в магазина и погледна цените, че даже и свят ми се завива!
  • 3 Ал Бунди..

    2 3 Отговор
    Милони километри..че то много близо бе..да кажеш милиони светлинни години, да повервам..ми че то Слънчо е на 150 млн км и си го гледам даже и посред бел ден..абе...айде да не почвам с попръжните още от сутринта..мисирки сър...мисирки и мисири..