Last news in Fakti

5 Август, 2023 15:18 1 517 6

НАСА възстанови връзката със сондата "Вояджър 2"

  • сонда-
  • комуникация-
  • наса-
  • космос-
  • възстановен

Преди близо две седмици прекъсна комуникацията със сондата заради грешно подадени команди

НАСА възстанови връзката със сондата "Вояджър 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

НАСА е възстановила комуникацията със сондата "Вояджър 2" благодарение на така наречения "междузвезден вик", съобщават световните агенции.

Сондата, изстреляна през 1977 г., сега се намира на 19,9 милиарда километра от Земята и работи нормално. Тя е останала на очакваната траектория, се казва в изявление на НАСА.

Команди, изпратени на 21 юли, погрешка насочиха антената на сондата в друга посока и предаването на данни към Земята прекъсна. Тази седмица НАСА обяви, че е успяла да засече сигнал от сондата благодарение на международна мрежа от антени.

После на сондата е бил изпратен така нареченият "междузвезден вик", заповядващ ѝ да се преориентира и да обърне антената си към Земята отново, обясни НАСА. Въпросната команда достигнала до "Вояджър 2" след 18 часа предвид разстоянието, на което се намира сондата. Същият период от време е бил необходим, за да се увери НАСА в резултата от командата.

През 2018 г. сондата напусна хелиосферата, за да навлезе в междузвездното пространство. Преди да напусне Слънчевата система, тя стана единствената сонда, прелетяла над Уран и Нептун.

Близначката ѝ - "Вояджър 1", също изстреляна през 1977 г., стана първият космически кораб, който навлезе в междузвездното пространство през 2012 г. и сега се намира на около 24 милиарда километра от Земята.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 6 Отговор
    А вaтенkите и yганда ще изтрелват самaгонени лyноходи.
  • 2 Мда

    7 3 Отговор
    "Излел е Дельо хайдутин", па отишъл на 24 милиарда километра!
  • 3 въпросче

    3 1 Отговор
    Някой Междузвезден войник не са ли открили? Или да са се чули с "Хилядолетния сокол"?
  • 4 Да изпратят репитер който е по съвършен

    4 6 Отговор
    От 1977 само две сонди толкова ли може НАСА
  • 5 Ксаниба

    5 4 Отговор
    Добре, че Руснаците са помогнали!
  • 6 Ксаниба

    5 5 Отговор
    Но като се замисля от руснак помощ да чакаш е като от умрлял писмо!