Last news in Fakti

8 Август, 2023 13:24 6 603 2

Как да почистим пералнята и да я поддържаме в добро състояние

  • пералня-
  • почистване-
  • поддръжка-
  • перална машина

Редовната поддръжка и почистване са ключът към оптимална производителност и дълготрайност на вашата пералня

Как да почистим пералнята и да я поддържаме в добро състояние - 1
Снимкa: Shutterstock

Пералнята е един от най-важните помощници в ежедневието ни. За да продължи да функционира оптимално и да удължим нейния живот, е необходимо да я почистваме редовно. В тази статия ще ви предоставим някои полезни съвети как да я чистите и поддържате в добро състояние.

Почистване на външните повърхности:

Начинът, по който изглежда пералнята, е важен. За да я почистите от външните страни, използвайте мека кърпа или гъба, навлажнени с вода и сапун. Избягвайте абразивни почистващи препарати, които биха могли да повредят покритието на машината.

Почистване на дозаторите за препарати:

Дозаторите за препарати, разположени в горната част на пералнята, могат да съберат прах и остатъци от препарати. Извадете ги от машината и ги измийте с топла вода. Ако има упорити петна, използвайте мека четка, за да ги почистите. Уверете се, че са напълно сухи, преди да ги сложите обратно.

Почистване на уплътненията на вратата:

Уплътненията на вратата задържат водата в пералнята по време на цикъла на пране. Те също могат да съберат мръсотия и мухъл. За да ги почистите, използвайте смес от оцет и вода. Намажете уплътненията с тази смес, след което ги избършете с чиста кърпа. Това ще помогне да премахнете натрупаните бактерии и да предотвратите неприятни миризми.

Почистване на филтъра:

Не забравяйте да почиствате филтъра на пералнята. Този малък, но важен компонент задържа големи частици и мъхести топчета, които могат да попаднат във водната помпа и да я засегнат. Отворете капака на филтъра (който обикновено се намира на предната част на машината) и го извадете. Измийте го под течаща вода и го върнете на мястото му.

Редовно използвайте антискалант или оцет:

В зависимост от твърдостта на водата в района ви, може да се образува натрупване на котлен камък в пералнята. За да предотвратите това, може да използвате антискалантни препарати, предназначени специално за перални. Ако предпочитате естествено решение, една или две чаши оцет, поставени в празната пералня, без дрехи, на висока температура, също могат да помогнат за разтварянето на котлен камък и премахването му.

Спазвайки тези съвети, ще се уверите, че пералнята ви ще работи безпроблемно и дълго време. Редовната поддръжка и почистване са ключът към оптимална производителност и дълготрайност на вашата пералня.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    2 2 Отговор
    Ми ути за реклама, оопиствайте си я с лимонена киселина и бикарбонат. Всичко останало е капан да вземат парите на идиотите

    Коментиран от #2

  • 2 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Кислолът оправя всичко, ръгате две шишета и пей сърце!