Last news in Fakti

8 Август, 2023 16:32 3 284 5

Плодовете с най-високо съдържание на захар

  • плодове-
  • захар-
  • кръвна захар-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • глюкоза

Диетолозите препоръчват да избягвате тези плодове, особено ако имате проблеми с кръвната захар

Плодовете с най-високо съдържание на захар - 1
Снимка: Shutterstock

Масово хората смятат, че щом плодовете са от природата, значи всичките са полезни и няма как да навредят на здравето. Това обаче просто не е вярно. Някои плодове съдържат много захар и консумацията им трябва да бъде ограничена. Диетолози разкриха с консумацията на кои три плода, не бива да се злоупотребява, пише изданието She Finds.

Банани

Бананите са един от най-популярните плодове в списъка на здравословните храни. Те са удобен вариант за бърза закуска, а много хора са свикнали да ги ядат и сутрин. Диетологът Ан Облигар обяснява, че прекомерната консумация на банани се отразява на нивата на кръвната захар. ''Когато тя спадне рязко, желанието за храна се увеличава драстично и ви се иска да се отдадете на нездравословна храна. Бананите дават усещане за ситост, но високото съдържание на захар може да предизвика глад много бързо'', обяснява диетологът, цитиран от vesti.bg.

Като алтернатива д-р Махмуд Абделазиз казва, че може да намалите количеството банани, което консумирате, и да ги замените с други. "Добре е да изберете плодове, които са богати на антиоксиданти и имат нисък гликемичен индекс. Яденето на горски плодове води до бавно и постоянно повишаване на нивата на кръвната захар'', посочва лекарят.

Грозде

Гроздето, както и бананите, съдържат естествени захари. Проблемът се крие най-вече в количеството, в което хората ги консумират.

Според Абделазиз е лесно да се превиши дневната доза захар с консумацията на грозде. ''Гроздето има висок гликемичен индекс, което води до повишаване на нивата на глюкозата'', обяснява лекарят. Вместо грозде експертът съветва да се ядат ябълки и круши. По думите му е добре тези плодове да се комбинират с подходящ източник на протеини, за да останете сити за дълго време.

Ананас

Този тропически плод, богат на хранителни вещества и изпълнен с антиоксиданти, също е с високо съдържание на захар. Въпреки че ананасът е богат на витамин С и манган, преяждането с него може да доведе до рязко покачване на захарта и потенциално наддаване на тегло, отбелязва Абделазиз.

Чудесни заместители на ананаса са кивито, пъпешът или динята. Те съдържат витамини и минерали, които оказват по-малко влияние върху нивата на захарта.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енгелберт Хъмпърдинк

    8 1 Отговор
    Смокините и фурмите също са с високо съдържание на захар. Черният дроб преработва фруктозата в пикочна киселина, която причинява подагра.

    Коментиран от #3

  • 2 лисицата

    9 0 Отговор
    Яжте само кисело грозде!
  • 3 Кочо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Енгелберт Хъмпърдинк":

    Точно смокините се препоръчват като добри регулатори на кръвната захар! Така пише, а какъв е биомеханизма на тези работи, това сигурно знаят няколко човека в цял свят! Останалите просто са се сдобили с дипломи!
  • 4 Радо

    0 0 Отговор
    Нащо магаре тъкмо го научихме да яде камъни и то взе, че умря.
  • 5 Ако ядеш по малко даже и да си диабетик

    0 0 Отговор
    Можеш да хапваш от всичко. Кисело грозде една шепа, фурми три броя, смокиня също от една до максимум три. Диня и пъпеш до 200 гр дневно. Черен шоколад или сладолед с такъв по 30гр. Всичко но по малко.