Last news in Fakti

14 Август, 2023 13:16 1 600 13

Въртенето на Марс се ускорява всяка година и никой не знае защо

  • марс-
  • въртене-
  • по-бързо-
  • проучване

Учените ще трябва да извършат задълбочен анализ, за да определят вероятната причина за ускорението на червената планета

Въртенето на Марс се ускорява всяка година и никой не знае защо - 1
Снимка: Shutterstock

Записи от вътрешността на Марс предоставиха най-прецизното измерване на въртенето на червената планета. Резултатите от измерването се оказали изненада за учените.

Според данните от вече "пенсионирания" апарат InSight въртенето на Марс се ускорява всяка година с около 4 милисекунди.

В хипотези на изследователи се казва, че ускорението е дългосрочна тенденция.

"Наистина е страхотно да успеем да получим това последно измерване - и то да е толкова точно", казва планетарният геофизик Брус Банерд от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, предава vesti.bg.

"Отдавна участвам в проекти за поставяне на геофизична станция като InSight на Марс и подобни резултати, дават смисъл на работата ми през годините", каза Банерд.

InSight изчерпа енергията си и беше "пенсиониран" през декември 2022 г., но данните, които бяха получени от него, дадоха на учените много поводи за размисъл.

В продължение на четири години наблюденията на съоръжението върху марсианската вътрешност направиха революция в данните за планетата. Неговите сеизмични записи разкриха не само вътрешната структура на Марс, но и състава на течното му ядро, както и продължаващата геодинамична дейност.

Данните в ново изследване не са от сеизмични записи, а от радиокомуникации между инструментите на InSight Rotation и Interior Structure Experiment, посочват учени.

"Сигналите прескачаха между двете радиокомуникационни системи, докато Земята и Марс се въртяха", обясниха учени.

Въз основа на 900 марсиански дни на комуникация на Insight със Земята, учените откриват миниатюрното ускорение. Това вероятно е свързано с преразпределението на масата на Марс, обясняват експерти.

Тук, на Земята, се случва точно обратното. Дългосрочните тенденции показват, че въртенето на Земята се забавя поради спирачния ефект, прилаган от Луната, която преразпределя земната маса, "дърпайки" (гравитационната ѝ сила привлича всичко, което може от Земята - скали и почви, вода) океаните.

Учените ще трябва да извършат задълбочен анализ, за да определят вероятната причина за ускорението на Марс.

Данните от RISE позволиха на екипа да прецизира измерванията на марсианското ядро, посочват експертите.

Измерванията от сеизмичните данни показват, че ядрото на Марс е с радиус между 1780 и 1830 км, учените правят заключение, че плътността на ядрото варира от 6,2 до 6,3 грама на кубичен сантиметър. Според експерти тази плътност не е разпределена равномерно.

"Това е исторически експеримент", казва астрономът Себастиен Льо Майстр от Белгийската кралска обсерватория, по повод записите.

"Прекарахме много време в подготовка на експеримента и в очакване на тези открития. RISE все още има какво да разкрие за Марс", каза Майстр.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    8 1 Отговор
    От климатичните промени е!
  • 2 Човекът

    12 2 Отговор
    знае , че нищо не знае !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    9 2 Отговор
    Друснало земетресение / марсотресение /, преместило маркера, и айде грешни резултати.
  • 5 Местния Козар

    14 4 Отговор
    Земята не забавя въртенето си заради луната, защото ако е така би трябвало да се увеличава, тъй като луната с всяка година се отдалечава от нас, да ва....и учените, а за Марс питайте македонците, те най добре знаят какво се случва на тяхна територия.
  • 6 Всички знаят

    9 1 Отговор
    Нищо не знаем за космоса!
  • 7 село

    4 2 Отговор
    Забавя го приятелю. Не е трудно да прочетеш защо, стига да поискаш. Жалко е човек да гледа четирите плюса, които са ти дали другите козари.

    Коментиран от #8

  • 8 Местния Козар

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "село":

    Да селски ясно че го държи в дадени граници, въпроса е следния, щом луната контролира въртенето на земята, как го забавя с отдалечаването си, след като като намаляват гравитационните сили ???
  • 9 глоги

    3 1 Отговор
    Наносекунда (ns) е една милиардна част от секундата (10-9 s.) /десет на минус девета степен/. Милисекувда е една хилядна от секундата,а това "милиарсекунди" КАКВО Е?
  • 10 Злати Минкова

    3 2 Отговор
    Заради гравитационното поле на Земята е.
  • 11 НЯКОЙ ТЪПАЦИ КАТО НЕ ЗНАЯТ НЕЩО ,

    0 0 Отговор
    ВЕДНАГА КАЗВАТ , ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ НИЩО !!
  • 12 ЗЕМЯТА ЗАБАВЯ ВЪРТЕНЕТО СИ , ЗАЩОТО

    0 0 Отговор
    СЕ СТРОЯТ ВИСОКИ СГРАДИ КОИТО ОКАЗВАТ СЪПРОТИВЛЕНИЕ ВЪВ ВЪЗДУХА !
  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    Щом сега земята си забавя въртенето в миналото то е било с по голяма скорост а учените се чудят как са вдигали хората тогава каменни блокове по 1-2 тона приди 2000 години Защо е имало и огромни животни, защото притеглянето е било много по малко ! Тази теория даже не я споменават !!!