Last news in Fakti

14 Август, 2023 15:28 12 809 7

Алуминиевото фолио превръща храната в отрова

  • фолио-
  • алуминиево фолио-
  • храна-
  • съхранение-
  • здравословно хранене

Някои храни не трябва никога да съхраняваме в алуминиево фолио

Алуминиевото фолио превръща храната в отрова - 1
Снимка: Shutterstock

Алуминиевото фолио отдавна е един от най-големите помощници в кухнята. Не пропуска мазнина, задържа влагата и разпределя равномерно температурата, което го прави изключително подходящо за печене на ястия. Не всеки обаче знае, че в него може да се съхранява и готова храна.

Какво обаче може да се съхранява в него и колко дълго продуктите могат да стоят в една такава опаковка?

Фолиото е много подходящо за съхранение на пресни подправки, пише jenata.blitz.bg. Може да опаковате целина, маруля, магданоз и копър. Ще се изненадате, но подправките, увити във фолио, се запазват много по-дълго време, отколкото в целофан или стреч фолио.

В него могат да се съхраняват и продукти със силна миризма. Алуминиевото фолио предпазва от неприятните и остри миризми. Ето защо, ако трябва да сложите риба или ястия с чеснов сос в хладилника, най-добре е да ги увиете във фолио.

Какво не може да се съхранява във фолио?

Опитната домакиня веднага ще ви отговори защо не трябва да се съхраняват някои храни във фолио - защото е опасно.

Във фолио не трябва да се съхраняват храни и ястия с високо съдържание на сол и киселина. Алуминият ще реагира, придавайки на храната неприятен метален вкус. Освен това солените храни стават опасни за здравето, след като се съхраняват във фолио.

Във фолио не трябва да се увиват и плодове (цитруси, ябълки и ананаси); домати (под всякаква форма); туршии и маринати; таранка, херинга и всички други видове осолена риба; шунка, колбаси, осолено месо и солени сортове сирене.

В тази връзка у мнозина може да възникне въпросът: Как тогава да пека месо или риба във фолио, ако този материал реагира в контакт със солта и подправките? Отговорът е прост: не се колебайте да сложите зеленчуците или месото във фолио и да ги печете на скара или във фурната. Просто трябва да осолите ястието непосредствено преди сервиране.

Може ли да съхранявате печена риба във фолио? Да, но само ако е напълно изстинала. Топлите ястия могат да се развалят и да станат опасни.

Отговорът на въпроса възможно ли е да се съхранява пиле във фолио е същият. Суровото месо, както и приготвеното, ще "живеят" перфектно във фолио, но не забравяйте, че продуктите трябва да бъдат пакетирани охладени.

Що се отнася до това колко дълго може да съхранявате различните храни, опаковани във фолио, всичко зависи от вида на храната и условията за съхранение.

Продуктите могат да се държат във фолио средно не повече от три дни. Ако обаче става въпрос за пресни подправки, състоянието им няма да се влоши дори след седмица.

Не всеки знае и дали е възможно да се замразява месо във фолио. Оказва се, че фолиото е подходящо за такъв тип съхранение и се справя отлично с тази задача. То предотвратява появата на скреж и запазва продукта свеж.

Спокойно може да замразявате месо, риба и готови ястия, като ги увиете в алуминиево фолио.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стас

    4 0 Отговор
    Живакът за рибата играе същата роля.
  • 2 Ф олио

    5 2 Отговор
    Елементарна справка в енциклопедията по химия показва, че алуминият се пасивира при окисление (алуминиевите окиси имат по-голяма относителна плътност от самия метал).
    Затова често се използва за съхранение на храни и напитки във вид на кенчета. Статията е голяма тъпня.
  • 3 ИВАН

    3 0 Отговор
    Има метали като мед, цинк, желязо ... които в малки количества не са отровни, а са дори полезни за живота, но има и метали като живак, олово, кадмий, алуминий ... които дори и в малки количества са вредни за живота ... и така не разбирам - защо от алуминий правят съдове, опаковки - той е отровен
  • 4 Глупаво

    3 1 Отговор
    Айде марш ма тъпа патко!

    Коментиран от #7

  • 5 Опитна домакиня

    3 0 Отговор
    70те, 80те,90те Аl фолио се използваше в хранителната индустрия за съхранение и транспортиране, изтровени няма. В кутиите за мляко и плодови нектари, кенчета бира, безалкохолни още се използва
  • 6 СПРЕТЕ

    1 0 Отговор
    Да бълвате простотии
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.