Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:15 2 363 6

Най-честите причини за поява на горещи вълни

  • горещи вълни-
  • причини-
  • менопауза-
  • стрес-
  • бременност-
  • медикаменти

Стресът и някои медикаменти могат да доведат до горещи вълни

Най-честите причини за поява на горещи вълни - 1
Снимка: Shutterstock

Горещите вълни не са приятно усещане. Ако се чувствате сякаш изгаряте отвътре, потите се и постоянно ви е горещо, това обикновено не е случайно и има своята причина. Усещането за горещи вълни и постоянна горещина невинаги се дължи на топлото време през лятото. Когато тези оплаквания се появят през останалата част от годината, може да предизвикат притеснение.

Кои са най-честите причини за поява на горещи вълни, заради които постоянно ви е топло?

Натрупване на стрес

Високите нива на стрес в организма могат да предизвикат горещи вълни и постоянно усещане за топлина. Макар навън температурите да не са високи, стресът може да ви накара да се чувствате сякаш е горещо. Това се дължи на ефекта на хормоните на стреса – кортизол и адреналин, които повишават вътрешната телесна температура.

Нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза участва в много процеси в организма, включително терморегулацията. Ако имате повишена функция на щитовидната жлеза, много вероятно е тя да предизвиква усещане за горещина и обливане с вълни.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат временно да нарушат терморегулацията и да предизвикат горещи вълни. Най-често това са антидепресантите, лекарствата за раздразнен стомах, някои антибиотици, противоалергични препарати, нестероидни противовъзпалителни средства, пише az-jenata.bg. Обикновено след спирането на приема им оплакванията отшумяват.

Бременност

По време на бременност може да изпитвате усещане за горещина и топли вълни. Дължи се на хормоналните изменения в този период. Горещите вълни могат да се появят и в самото начало на бременност преди още да сте я установили.

Менопауза и пременопауза

Периодът на преминаване към трайна менопауза може да е бурен и да е белязан от редица усещания и оплаквания. Едно от тях е обливането с горещи вълни и обилното изпотяване. Отново причината е в промяната на хормоналния баланс в този период от живота на една жена.

Пиете твърде много кафе

Кофеинът е стимулант, който повишава нервната възбудимост и нивата на хормоните на стреса. По тази причина има вероятност големите количества кафе на ден да причинят горещи вълни и усещане за постоянна топлина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горещ вятър

    3 4 Отговор
    Има място, където ще си плащате за всичко. Вервайте ми!
  • 2 Долна пияница

    2 0 Отговор
    Алкохол!
  • 3 Малко

    7 0 Отговор
    Кекс- много вълни! Не си оставяйте жените да се разболяват , и остаряват преждевременно!
  • 4 док

    5 0 Отговор
    Появата на горещи вълни в по-голямата част от случаите е свързана с приключването на менструалния процес в женското тяло.
  • 5 колориметър

    3 0 Отговор
    След изсъхването на интимната част,освен горещите вълни следват отпускане на кожата,загуба на нейната плътност,поява на целулит,на стрии,увисване на гърдите,сбръчкване на лицето,шията,ръцете и краката,по-ясно виждащи се кръвоносни съдове. Разширените вени също набъбват.
  • 6 Сила

    4 0 Отговор
    Като предобриш с бело, или алфа...... зависи от финансовото ти състояние