Last news in Fakti

6 Април, 2024 16:53 1 034 27

Ако сте стресирани, слушайте джаз

  • джаз музика-
  • стрес-
  • тревожност-
  • музика-
  • концентрация

Слушането на джаз музика може да подобри паметта, настроението и вербалните способности според проучване

Ако сте стресирани, слушайте джаз - 1
Снимка: Shutterstock

Джазът е част от творческата сфера от 19-ти век, произтичащ от времето, когато афро-американските роби на юг са свирили блус музика, за да си осигурят някакво емоционално облекчение. Тъй като джазът започва да става популярен в началото на 1900 г., той бързо става известен като перфектната комбинация от блус, рагтайм и маршируваща музика. Но едва когато науката започна да изследва джаза, осъзнахме колко голяма сила има той.

В научните изследвания джаз музиката се свързва с намаляване на нивата на стрес и тревожност чрез задействане на алфа мозъчни вълни, което облекчава нервността и насърчава спокойствието на ума. Слушането на джаз музика може да помогне на хората да се отпуснат и да си починат, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от тревожност или свързани със стреса разстройства. Проучване, проведено от Университета на Невада, Рино, установява, че музиката може да има дълбок ефект както върху емоциите, така и върху тялото и че по-бързата музика може да накара човек да бъде по-бдителен и да се концентрира по-добре. Джаз музиката може да бъде чудесно средство за облекчаване на стреса, тъй като може да помогне на хората да се отпуснат и да намали сърдечната честота, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от хипертония или други сърдечно-съдови заболявания.

Слушането на джаз музика може да подобри паметта, настроението и вербалните способности според проучване, проведено от университета "Джон Хопкинс". Джаз музиката може да помогне на хората да се концентрират, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от нарушения на вниманието или други когнитивни увреждания. Джаз музиката може също така да повиши креативността чрез намаляване на нивата на стрес и увеличаване на езиковите модели, което позволява на мозъка да използва пълния си потенциал. Джаз музиката може да помогне на хората да мислят извън кутията и да измислят нови и новаторски идеи, което може да бъде особено полезно за тези, които работят в творчески сфери.

Джаз музиката е свързана с положителни ползи за здравето като понижаване на кръвното налягане и подпомагане при състояния на хронична болка. Слушането на джаз музика може да помогне на хората да се отпуснат и да намалят пулса си, което може да бъде особено полезно за тези, които страдат от хипертония или други сърдечно-съдови заболявания. Проучване, проведено от Университета на Невада, Рино, установява, че индиански, келтски, индийски струнни инструменти, барабани и флейти са много ефективни за отпускане на ума, дори когато се свири умерено силно.

Слушането на джаз музика е фантастична форма на музикална терапия, която се грижи за паметта, тъй като може да подобри припомнянето, настроението, яснотата на ума и езиковите умения, пише puls.bg. Джаз музиката може да помогне на хората с деменция или други нарушения, свързани с паметта, да запомнят важни събития и информация, което може да подобри качеството им на живот.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    9 11 Отговор
    Да,само това ти трябва да слушаш при стрес, еврейско-негърска музика

    Коментиран от #8, #12

  • 2 ГУМЕН КРАДЕВ

    8 6 Отговор
    Като съм стресиран слушам великите джаз изпълнители като Удо Диркшнайдер , Роб Халфорд , Брус Дикинсън , Дороти Пеш , Нора Лохимо , Ролф Каспарек , Ейми Ким , Дий Снайдер и много други ! Велик жанр !!!

    Коментиран от #14

  • 3 Хммм

    9 6 Отговор
    Зависи за какъв джаз става въпрос, но за автора май е без значение или пък не прави разлика между различните течения. Това, че блуса е също музика заимствана от афроамериканците и двата жанра имат сходство не означава, че е едно и също. Блуса е "тъжна" музика (blue > тъжен), а има и подобен джаз наречен Smooth jazz или Vocal jazz, но има и джаз, който може да ти "извади джигера".

    Коментиран от #18

  • 4 Въпрос

    4 8 Отговор
    Това нов вид поп-фолк ли е? Галена ли изпълнява тази песен?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха ха...

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Е, някой се успокоява най вече от Чебурашка и песента на крокодила Гена, но тях не ги броим за редовни.
  • 9 БеГемот

    5 13 Отговор
    Много шум за нищо е това....дразнеща ,претенциозна и досадна музика...много ме кефят да ги гледам как снобеят докато галят струните или барабаните...и пеят за любов като чалгарите...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бегай!

    4 12 Отговор
    Това дивашко свирене ще ви доведе до самоубийство.
  • 12 Миси

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Франк Синатра, да не е негър или евреин, а? Синатра е италианска фамилия.
  • 13 Гацо

    3 8 Отговор
    Язе слушам Кондьо...

    Коментиран от #15

  • 14 Бендида

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Ролф Каспарек е може би най - добрият германски джазмен-фронтмен. Вероятно и твоите съседи успокояват стреса с ах този джаз. ;)

    Коментиран от #17, #23

  • 15 голем праз

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гацо":

    Те от маалата всички го слушат.
  • 16 МисиркоФ

    5 1 Отговор
    маршова музика ?? това е много далеч от джаза, по скоро от госпъла !!!
  • 17 Стрес

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бендида":

    такава музика лислушаш?

    Коментиран от #19

  • 18 Джон Лий Хукър

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хммм":

    Има и делта блус, той е малко по-бодър
  • 19 Бендида

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стрес":

    Не, но като момиче - изтърсак с голяма момчешка рода, понаучих какво ли не за техните воли и неволи. Всъщност слушам джаз.

    Коментиран от #20

  • 20 Стрес

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бендида":

    и от опит -лекува ли стреса?

    Коментиран от #21

  • 21 ГУМЕН КРАДЕВ

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стрес":

    Каспарек всичко лекува !!!
  • 22 Белата да ви удари всичките, злите!

    2 1 Отговор
    Прайте лошо, после да слушаме джаз, не ли е по добре гюбеци да чакаме!?
  • 23 ГУМЕН КРАДЕВ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бендида":

    Комшиите изпадат в ужас
    Защото аз отново слушам Джудас !!!
  • 24 копи пейст

    2 3 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "копи пейст":

    Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
    copy-paste: "...........Традиционната музика на всеки народ представлява една от най-важните съставки на неговата култура, наред с езика, религията, обичаите и др. Безспорно, всеки народ представлява сбор от производители и консуматори, но културата е това, което поддържа равновесието между тях. Без културата, балансът се измества в посока към консуматорите, което е естествен природен закон. ........."
  • 26 Скитникът евреин

    0 3 Отговор
    Слушайте джаз и ударете радиото с все сила и стресът ще изчезне!
  • 27 Екзорсист

    0 1 Отговор
    Като пусна джаз на хора които не го слушат се чувствам като екзорсист.Веднага разбирам колко са зомбирани.