Last news in Fakti

15 Август, 2023 08:33 3 580 11

Най-често задаваният въпрос за секс от децата

  • най-често задаван въпрос-
  • секс-
  • деца

"Какво означава "69"?", питат малките

Най-често задаваният въпрос за секс от децата - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-често децата на осемгодишна възраст искат да разберат какво всъщност означава "69", защо по-големите им съученици смятат за смешно да стенат и да раздвижват бедрата си и дали "пубертетът наистина си струва", казват експерти.

Макар че децата, които искат отговори на куриозни въпроси за секса, не са нещо ново - сега те могат да получат достъп до информацията онлайн по-лесно от всякога, пише Daily Mail, цитиран от vesti.bg.

Роуена Томас, преподавател по въпросите на секса и взаимоотношенията, заяви пред ABC, че макар отговорите на децата ви да са неудобни, това е много по-добре, отколкото да ги карате да разчитат на Google.

Ако децата задават въпросите си в интернет, те могат да се натъкнат на прекалено графични отговори или дори на порнография с насилие.

Родителите не говорят за това, защото не мислят, че тяхното дете би гледало порнография, но е факт, че много деца гледат порнография, защото са любопитни - предупреждава педагогът.

Тя обясни още, че най-често задаваният въпрос се върти около числото 69 и какво означава то в сексуален план.

Чувам го всеки ден - каза тя.

Това е подкрепено от 11-годишно момче, чиито сексуални въпроси за първи път са били обсъдени преди две-три години.

Момчето разказва пред ABC, че е чувало термини като 69 да се шегуват на детската площадка, но когато е искало обяснение от учителите, те са отхвърляли въпроса.

В крайна сметка училището уведомило родителите му, след като то попитало за трети път.

"Повечето деца просто казват нещо, защото са чули други деца да го казват. Но другите деца знаят какво правят", казва той.

Г-жа Томас заяви, че половината от всички деца на възраст между 6 и 13 години имат достъп до мобилен телефон, а една трета от всички деца в тази възрастова група действително имат свой собствен.

Тя казва, че е важно възрастните да предлагат подходящи за възрастта отговори на наболелите въпроси на децата си, за да не се натъкнат на нещо неподходящо онлайн.

Екипът на "Превенция" има цяла страница, посветена на отговорите на сложни въпроси - включително на все по-популярния "какво означава 69?".

Според тях добро начало е да слезете на нивото на детето си и спокойно да го попитате какво според него означава това.

Това може да помогне на родителите да установят какво е казано на детето им или не е казано. Запазването на спокойствие е от ключово значение, защото е важно децата да знаят, че могат да задават въпроси за секса, сексуалното здраве или нещо друго, което е табу.

"Може да избегнете куршум, като попитате какво вече знаят за това. В случая с 69 това може да означава нещо цифрово или математическо", казват те.

"Но да кажем, че не е "невинно" и че детето ви го описва като нещо сексуално. Тогава е време да се поинтересувате".

Добре е спокойно да разберете откъде детето ви е чуло информацията - без да питате директно "кой".

Също така е важно да разберете дали детето ви е в безопасност.

След като това се случи, е време да отговорите на въпроса.

За деца под осем години те предлагат да се каже: "Тази дейност е нещо, което само възрастните правят с други възрастни и само със съгласието на другите. Това не е нещо, което децата правят или за което трябва наистина да знаят точно сега. Но обещавам, че когато това е нещо, което трябва да знаеш, и имаш въпроси за него, аз с радост ще ти помогна да получиш правилните отговори".

За деца над тази възраст: "Отговорете на въпроса, доколкото можете, по възможно най-общ и клиничен начин и ги попитайте дали имат други въпроси. Въздържайте се от прекомерни обяснения. И ако установите, че давате повече информация, отколкото сте искали, направете пауза и кажете: "Мисля, че засега това е всичко, което трябва да знаеш, но ако имаш други въпроси, не се притеснявай да ги зададеш".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човека

    6 3 Отговор
    Е забравящо същество , особено , когато забравянето му изнася. Аз съм се хващал , как искрено се възмущавам , когато прочета за учениците и секса , а после се сещам , че се разцепвахмме от забавления със съученичките!
  • 5 Първия

    17 5 Отговор
    Още от 12-13год знаят какво е 69 от практика...деградирало поколения се задава но няма и как е да други като родителите на мнозинството нямат капацитет да възпитават.

    Коментиран от #8

  • 6 ИВАН

    19 5 Отговор
    Оскверняват и ограбват най светлия и чист период в човешкия живот - детството
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милена

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Първия":

    Ласките са начин за възпроизводство.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.