Last news in Fakti

15 Август, 2023 13:32 1 723 5

Изпитваме три типа глад

  • глад-
  • видове-
  • типове-
  • информация-
  • храна-
  • хормони

Знаете ли, че според учените хората изпитват не само глад за храна, но и за хормони и информация?

Изпитваме три типа глад - 1
Снимка: Shutterstock

Ако сте смятали, че чувството на глад е свързано единствено с храносмилателния тракт, трябва да разширим представите ви. Специалистите са сигурни, че през живота си изпитваме поне три вида глад, пише vesti.bg, позовавайки се на Рамблер.

Хормонален глад

Хормоналният глад, може да продължи дълго време и е невъзможно да се предвиди. Пептиди, грелин и лептин са отговорни за чувството на хормонален глад. Те са тези, които стимулират апетита. Много хора преяждат единствено заради повишените нива на грелин, което е доста опасно, посочват експерти. Не всеки специалист може веднага да установи каква е причината за разстройството, затова е важно да се обърне внимание на този момент в диагностиката. Най-често повишени нива на грелин се наблюдават при хора, които не могат да живеят без сладко и са в постоянен стрес.

Естествен глад

Познат на всички ни е гладът за храна. Признаците на това състояние могат да бъдат влудяващи: замайване, болки в стомаха, умора и други неприятни симптоми, когато тялото ни има нужда да се зареди с енергия под формата на храна. Специалистите препоръчват да разделите храненето на четири или пет приема, за да избегнете всякакви хранителни разстройства и да не навредите на стомаха.

Информационен глад

Информационният глад няма никаква връзка с нашия стомашно-чревен тракт. Вероятно той е най-полезният от всички видове глад, които споменахме. Когато човек е подложен на хроничен стрес, има вероятност да развие психично разстройство или просто да се срине. За да избегнете това, се препоръчва за известно време да се изключите от външните източници на информация. Вярно няма да издържите дълго без техника, но е необходимо да дадете на мозъка си време за инфо-детокс.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    6 1 Отговор
    Май сте пропуснали сексуалния глад, а той е в основата на природата
  • 2 на село

    3 1 Отговор
    След като ви е необходимо да дадете на мозъка си време за инфо-детокс,можете да опечете таблета и телефона си на скара,после им добавете зеленчуци и малко солчица. За вкус. Глад е,какво да го правиш?
  • 3 арлингтън

    5 1 Отговор
    Мъжете изпитват глад за жена и прелестите й. После ще я заведат на ресторант и работите ще се нагласят. А може и тя да сготви ястия на дадения мъж.
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 1 Отговор
    Аз изпитвам глад за нормалност в тази държава, ама уви, всичко е пълен хаос!
  • 5 Алкохолният

    3 0 Отговор
    Глад защо го забравяме