Last news in Fakti

24 Август, 2023 13:46 912 3

Културата все по-често се използва за лечение на проблеми с менталното здраве в Европа

  • здраве-
  • култура-
  • музика

Все повече инициативи в Европа използват достъпа до изкуството като инструмент за подобряване на здравето

Културата все по-често се използва за лечение на проблеми с менталното здраве в Европа - 1
Снимкa: Shutterstock

Две десетилетия изследвания и пандемия доведоха до бум на програмите, използващи културата заради нейните ползи за здравето.

Все повече инициативи в Европа използват достъпа до изкуството като инструмент за подобряване на здравето и благосъстоянието, наред с класическото медицинско лечение.

В датския град Силкеборг група нови майки, страдащи от следродилна депресия, съобщават, че са се почувствали по-близки с новородените си деца, по-спокойни и по-оптимистично настроени, след като са взели участие в седмични сесии по пеене, предназначени да подобрят психичното им здраве.

Подобни резултати са наблюдавани и при групи, които също участват в проекта на Световната здравна организация (СЗО) "Музика за майчинството" в четири други града в Италия и Румъния.

"Както физическата активност е полезна за здравето, така и културната активност също е полезна за здравето", казва пред Euronews Нилс Фитие, технически служител в Световната здравна организация и съдиректор на нейната лаборатория "Изкуства и здраве".

"Разбира се, има и социален компонент, който можете да получите и по други начини", каза той. "Но музиката и онова, което тя катализира, очевидно е фактор, който подобрява реакцията, и ние видяхме дълбоко въздействие върху степента на възстановяване на майките със следродилна депресия."

Изкуствата играят "основна роля" в областта на здравето

През последните 25 години са проведени задълбочени изследвания на въздействието на изкуството върху здравето и благосъстоянието.

В доклад на СЗО от 2019 г. се констатира, че изкуството играе "основна роля" за подобряване на здравето и благосъстоянието на хората, както и за превенция на заболяванията през целия живот. В него се заключава, че "благотворното въздействие на изкуството може да се задълбочи чрез признаване и действие на нарастващата доказателствена база", и се включва призив към правителствата в световен мащаб да насърчават участието в изкуството.

"Този доклад е като нашата Библия", казва Корнелия Кис, която ръководи проекта "Култура за здраве", частично финансиран от Европейската комисия, с цел да се повиши осведомеността за програмите, които използват културата за ползите ѝ за здравето в Европа и извън нея.

"Ние взехме Библията и я разширихме."

След 18-месечно събиране на данни "Култура за здраве" представи своите констатации на конференция в Елефсина, Гърция, на 9 юни, на която бяха отправени и някои политически препоръки, които да бъдат приложени на ниво ЕС.

Той призова например ЕС да финансира обучения и конференции, за да привлече вниманието към видовете проекти, които могат да бъдат реализирани, и да увеличи инвестициите в превенция и промоция на здравето.

Той също така препоръча да се насърчи използването на социално предписване, основано на културата, в целия ЕС, както и да се добавят специални разпоредби в политическите документи. Но най-важната стъпка, обясни Кис, е "да се проведат тези дискусии на местно ниво, във възможно най-много държави-членки".

"Да приложим тези познания на практика"

В дългоочаквания всеобхватен подход на Комисията към психичното здраве, публикуван по-рано този месец, достъпът до култура се споменава като един от елементите на индивидуалния живот, който има "важно въздействие върху психичното здраве". Достъпът до природата, спорта и подходящите условия на живот също са подкрепени.

"Пречките пред доброто психично здраве не могат да бъдат преодолени само в рамките на здравната система", се казва в стратегическия документ. "Изкуството и културата са важни за насърчаване на положителното психично здраве и благосъстояние на отделните хора и на обществото като цяло, като подкрепят социалното приобщаване и намаляват стигмата по отношение на психичното здраве."

Изпълнителният орган на ЕС предостави 1,23 млрд. евро от фондовете на ЕС на разположение на държавите членки, за да ги подкрепи в "поставянето на хората и тяхното психично здраве на първо място".

В речта си на конференцията "Култура за здраве" в Елефсина европейският комисар по въпросите на европейския начин на живот Маргаритис Схинас нарече политическите препоръки на организацията "много провокативни" и добави, че сега ЕС трябва "да се възползва от всички тези доказателства".

"Научихме много", каза той, "сега нека да приложим тези познания."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    0 2 Отговор
    Коя култура по-точно?
  • 2 бабаяга

    0 3 Отговор
    Откровен фашизъм от фашистка европа е горното.
  • 3 Основният въпрос

    0 0 Отговор
    Какво е ментално здраве. Вече е много по-различно от преди 20-30 години. След още толкова нормалните ще минат в графата "сериозни психични отклонения".