Last news in Fakti

28 Август, 2023 15:15 1 321 3

Мумифицирани пчели на 3000 години бяха открити в Португалия (СНИМКА)

  • пчели-
  • мумифицирани-
  • португалия

Пашкулите са се фосилизирали с изключително рядък метод

Мумифицирани пчели на 3000 години бяха открити в Португалия (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти откриха мумифицирани пчели на почти 3000 години на Югозападния бряг на Португалия, съобщи Физ.орг предава БТА.

Стотици пчели са намерени мумифицирани в пашкули на нов палеонтоложки обект край гр. Одимира, Южна Португалия. Пашкулите са се фосилизирали с изключително рядък метод. Обикновено скелетът на пчелите се разгражда бързо, защото се състои от органичното съединение хитин.

"Степента на запазеност на тези пчели е толкова изключителна, че успяхме да определим не само анатомичните детайли, които определят вида, но и пола и дори запасите от прашец, оставени от майката при изграждането на пашкула", казва Карлос Нето де Карвальо, научен координатор на геопарка Натуртехо и изследовател в Института "Дом Луиш" към Факултета по естествени науки на Лисабонския университет.

Учените са идентифицирали четири палеонтологични обекта с висока плътност на вкаменелости от пчелни пашкули, достигащи хиляди на квадрат с размери 1м. Тези обекти са открити между Вила Нова де Милфонтес и Одисейш, на брега на Одимира.

"При фосилен архив от гнезда и кошери от 100 милиона години, приписвани на пчелното семейство, истината е, че фосилизация практически не съществува", казва един от съавторите Андреа Баукон, палеонтолог от Университета в Сиена.

Откритите вкаменени пашкули съхраняват като в саркофаг екземплярите на пчелата Eucera, които така и не са успели да видят бял свят. Това е един от около 700-те вида пчели, които днес все още съществуват в континентална Португалия. Новооткритият палеонтологичен обект показва вътрешността на пашкулите, покрити със сложна нишка, произведена от майката и съставена от органичен полимер.

Съществуват повече от 20 000 вида пчели. Те са важни опрашители, но популациите намаляват значително заради човешка дейност и ефекта от промените в климата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 црррр

    5 0 Отговор
    Само от тях да не изскочи някой фараон!
  • 2 Това

    11 1 Отговор
    Са древни северни пчели от северната част на Македония,които са били на гурбет в Чужбина.
  • 3 Кон Шонъри

    2 1 Отговор
    Оставете кошера на Лили Иванова на мира бе вандали