Last news in Fakti

31 Август, 2023 10:15 1 869 10

Индийският луноход "Чандраян-3" изпрати на Земята СНИМКИ на спускаемия модул

  • индия-
  • луноход-
  • чандраян-3-
  • луна-
  • снимки

"Усмихни се, моля! Днес луноходът "Прагиян" направи снимка на спускаемия модул "Викрам", гласи публикацията

Индийският луноход "Прагиян" от мисията "Чандраян-3", доставен на Луната със спускаемия модул "Викрам", изпрати на Земята негова снимка, публикувана от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата ѝ в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър).

"Усмихни се, моля! Днес луноходът "Прагиян" направи снимка на спускаемия модул "Викрам", гласи публикацията, предава БТА.

От ISRO отбелязват, че изображението е заснето благодарение на камерата, монтирана на лунохода. Камерите за мисията "Чандраян-3" са разработени от индийската лаборатория за електрооптични системи, допълват от организацията.

На снимките се виждат и инструменти - сензор за анализ на лунната почва и сеизмометър за изследване на сеизмична активност на естествения спътник на Земята.

Миналата сряда спускаемият модул на индийската мисия, наречен "Викрам" в чест на "бащата" на индийската космическа програма Викрам Сарабхай (1919-1971), успешно кацна близо до Южния полюс на земния спътник.

Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла за осъществи меко кацане на апарат на Луната, както и първата, извършила меко кацане на лунния Южен полюс. Спускаемият модул пренесе малък луноход, наречен Прагиян ("познание", "мъдрост"), чиято мисия трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не можеееее

    9 6 Отговор
    Това е студио на Боливуд
  • 2 адаша

    10 4 Отговор
    Тия са отишли да берат джелезу от таралясняците на рушляците...
  • 3 Мъдурко

    13 8 Отговор
    Руските орки гледат ли по телевизора какво излъчват индийците? Ронят ли сълзи? Май ще падат от прозорците и шефове от РоссКосмос...

    Коментиран от #10

  • 4 ШОП

    5 5 Отговор
    В Индия постигат този невероятно скъп успех(самата програма струва десетки милиарди долари) на фона на райони в сраната с изключително мизерстващо население без инфраструктура, без канализация и със цифри за смъртност на новородените по-лоши и от африка. Индия получава помощи за мизерстващото си население десетки милиарди £ от държави като Англия и САЩ и МВФ.! СЛЕД КАТО ИМАТ ПАРИ ЗА КОСМИЧЕСКИ ЗАВОЕВАНИЯ, ТЕЗИ ПОМОЩИ Е ЛОГИЧНО ДА СПРАТ.

    Коментиран от #5

  • 5 ягеее

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "ШОП":

    Що да спрат, понеже евроатлантиците завиждат ли? В америка по гетата да не би да са цъфнали и вързали, ами англия франция?

    Коментиран от #6

  • 6 ШОП

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "ягеее":

    На много малко места по света се мизерства в такива мащаби в каквито в Индия. На човек на ден там се пада средно по 30 стотинки и хората някак оцеляват. На фона на това да харчиш пари за космически програми е престъпление и разхищение и в този смисъл помощите от другите дърбави към индия трябва да спрат за да им се даде урок.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 АнаФона

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ШОП":

    А на фона, че в ЕВропа най-бедната държава в малките градчета хората изнемогват: да каниш мигранти на тяхно място, защото били по-евтини за работа: не е ли същото.... не ги мислете вие индийците - те летят в космоса, а в Европа всеки си седи пред телевизора и усъжда, че на другия край на света хората живяли зле. И преди някой да скочи зад клавиатурата, живял съм в Индия и знам по-добре как хората там макар и с по-малко живеят многократно по-щастливо от европееца. На всичкото отгоре никой не седи и да усъжда странностите на запада. А Англия и помощ ... та те са разказали играта на едномилярдна държава, какви помощи виждате вие в това. Още почти цялата търговия на Индия минава през търговия през Англия.... помощи ми пращали ...
  • 8 Наркос

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ШОП":

    Всъщност не е чак толкова скъпо тенекия за еднократна употреба
  • 9 Ммм...да

    4 3 Отговор
    В САЩ 40 млн.живеят в хотел Кашон,докато правителството хвърля милиарди за оръжия ! Те това е демокрация .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.