Last news in Fakti

31 Август, 2023 16:15 2 022 0

Откриха връзка между паметта и апетита

  • апетит-
  • памет-
  • затлъстяване-
  • учени-
  • проучване

Затлъстяването е далеч по-сложно от обичайния самоконтрол

Откриха връзка между паметта и апетита - 1
Снимка: Shutterstock

Нарушените връзки между мозъчните мрежи, които регулират паметта и апетита, имат пряко отношение към индекса на телесна маса, особено при пациенти, които страдат от нарушения в храненето, водещи до затлъстяване. Това установи изследване на специалисти от Училището по медицина Перелман в университета на Пенсилвания, САЩ, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", предава БТА.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър", установи, че при затлъстелите хора са нарушени връзките между дорзолатералната префронтална мозъчна кора (dlHPC) и латерално разположените структури на хипоталамуса LH , които може да засегнат способността за контрол или за регулиране на емоционалните реакции при прием на храни.

"Тези резултати показват, че при хората е възможно напълно различни зони на мозъка да увеличават риска от затлъстяване", каза старши авторът на изследването д-р Кейси Халперин, преподавател по неврохирургия и ръководител на катедрата по функционална нервохирургия в Пен Месидин.

"Състоянията като хранителни разстройства и затлъстяване са далеч по-сложни от обичайния самоконтрол и здравословно хранене. Хората с такива състояния се нуждаят не от повече воля, а от терапевтична намеса, подобна на тази на електротехник, който може да свърже правилно отделни звена в мозъка", поясни д-р Халперин.

Хипокампусът, част от който е dlHPC, е областта от мозъка, отговорна за паметта, а LH е в хипоталамуса, отговорен за хомеостазата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА