Last news in Fakti

5 Септември, 2023 09:08 1 757 6

Култовият фестивал Burning Man се превърна в тресавище, над 70 000 души затънаха в калта (ВИДЕО)

  • burning man-
  • бърнинг мен-
  • тресавище-
  • кал-
  • фестивал-
  • сащ

В петък и събота в отдалечения район на щата Невада се изсипа толкова дъжд, колкото обикновено пада за два или три месеца

Култовият фестивал Burning Man се превърна в тресавище, над 70 000 души затънаха в калта (ВИДЕО) - 1
Снимкa: БГНЕС

70 000 души затънаха като в капан в калта на фестивала Burning Man. Заради проливните дъждове в пустинята Блек Рок, щата Невада, прочутият алтернативен фестивал се превърна в тресавище, съобщи CNN, цитиран от segabg.com. Посетителите са получили указания да се подслонят и запасят с храна, вода и гориво, като достъпът и напускането на фестивала са били спрени от властите.

"Малко над 70 000 души" са останали изолирани през уикенда, заяви сержант Натан Кармайкъл от местната шерифска служба пред CNN. Някои са напуснали загражденията пеша, но повечето от превозните средства са все още затънали в калта. "Моля, не шофирайте", посъветваха в неделя организаторите на сайта си, докато времето не се стабилизира.

В петък и събота в отдалечения район на щата Невада се изсипа толкова дъжд, колкото обикновено пада за два или три месеца.

Комикът Крис Рок, станал известен с това, че получи шамар от Уил Смит на "Оскарите" м.г., е сред малцината, които са успели да се евакуират. Заедно с DJ Diplо актьорът е преминал около 10 километра през калта, преди да бъде качен на пикап от почитател. Рок споделя, че мобилните тоалетни на фестивала са били запушени след наводнението. Хората се оплакват и от ограничения достъп до интернет и телефонна мрежа, докато се опитват да променят резервациите си за самолетни билети за прибиране.

Бившият правителствен адвокат от времето на Барак Обама Нийл Катял също разказва, че е приключил първото си посещение на Burning Man с "невероятно мъчителен 10-километров преход посред нощ през тежка и хлъзгава кал".

Разследва се и един починал на фестивала, но според властите смъртта е "несвързана с времето", казаха организаторите на Burning Man в неделя вечерта. Бърза помощ се е отзовала за 40-годишния мъж, но не е могла да му помогне.

Burning Man е един от най-известните и ексцентрични фестивали в Америка. Историята на Burning Man започва през 1986 г., когато двамата му основатели Лари Харви и Джери Джеймс запалват скулптура с формата на човек в Сан Франциско. През 90-те фестивалът добива голяма популярност и се премества в пустинята Блек Рок. Всяка година десетки хиляди души пътуват от всевъзможни места, за да прекарат времето си в своеобразна "утопия" на самоизразяване и отричане на корпоративния свят.

Burning Man е и един от любимите фестивали на някои от лидерите в технологичната индустрия: сред известните му гости са хора като Илон Мъск и Марк Зукърбърг, Джеф Безос, основателите на Google, Алексис Оханян от Reddit (съпруг на Серена Уилямс) и много други.

Един от основополагащите принципи на фестивала е "радикалната самостоятелност" - всеки участник е мотивиран да "открива, използва и разчита на вътрешните си ресурси", докато участва активно в общността. Вместо да използват пари, хората на фестивала разменят или дават на заем различни стоки според това от какво имат нужда.

Тазгодишното издание на Burning Man започна на 27 август и бе предвидено да продължи до вчера, понеделник. Редовният билет струва 575 щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    5 2 Отговор
    Красота.
    Случва се понякога и кравите да заседнат в калта, но вярвам, че тамошните чобани от обора имат известен опит в тази насока. Дано всичко завърши благополучно и добичетата да се приберат по дамовете си живи и здрави...
  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    А тези имат уникални фестивали и събирания,дайте някой ден и видео лайф .Тукашни репортери са ги снимали яко пиене,дрога,орг.... и изобщо каквото не ви е идвало на ум.Само най луди неща
  • 3 Лего

    3 0 Отговор
    Оцапани с кал до ушите,едва ли им е било до пиене и дрогиране.
  • 4 Кандидат Милионер

    0 4 Отговор
    Това,което се случва там е Неописуемо..Хората през цялата година подготвят Атракцията си за фестивала.Идеята е да си Единствен,Уникален ,Ексцентричен и всичко е като Извънземно....Фантастично е...
  • 5 Беднинг мен

    4 0 Отговор
    Много богати хора. Кемпери джипове пикапи..забавляват се. 70.000 човека дали по 500$ вход за няколко дни.
  • 6 Лека-полека, нещата си

    5 2 Отговор
    Идват на мястото - господ чисти сатанистките сборища! Содом и Гомор…