Last news in Fakti

8 Септември, 2023 12:16 1 721 9

Събарят къщата, в която почина Мерилин Монро

  • мерилин монро-
  • къща-
  • нов собственик-
  • събарят-
  • внезапна смърт

Едноетажната вила придобива световна слава през 1962 г. като мястото на внезапната смърт на Мерилин Монро

Събарят къщата на Мерилин Монро. Настъпи тъжен ден за феновете на историческа архитектура и разкоша на стария Холивуд. Къщата на адрес 12305 Fifth Helena Drive в квартал Брентууд в Лос Анджелис, сграда от 20-те години на миналия век в стил испанска хасиенда, може скоро да бъде разрушена от новия си собственик. Това съобщиха от New York Post, предава "Фокус".

Въпреки скромния си мащаб и непретенциозен характер, едноетажната вила с площ 2600 квадратни фута придобива световна слава през 1962 г. като мястото на внезапната смърт на Мерилин Монро. Заграденият имот освен това е единствената къща, притежавана някога от легендарната актриса.

За шестте десетилетия, изминали от ранната смърт на секссимволът, имението се превърна в една от най-известните местни забележителности на града. Над входната врата Монро е поставила плоча, на която пише "Cursom Perificio“. Превод: "Моето пътуване свършва тук.“

Външната архитектура на дома остава каквато е била и през 1962-ра, но интериорът е променен значително. Кухнята и баните са модернизирани, а къщичката за гости, която в миналото е била обособена, вече е част от основната къща. И все пак множество автентични елементи - прозорци с крила, теракотени подове и тавани с дървени греди - напомнят за златната ера на Холивуд.

Отзад, тухлен вътрешен двор води към необичайно голям басейн; след това, зелена морава е заобиколена от достолепни дървета, високи храсти и цитрусова градинка. Тежки китки бугенвилия се извиват през фасадата на дома, до гаража за две коли.

Имоти биват разрушавани все по-често в района на бившия дом на Монро, тъй като растящите цени на имотите и рекордните продажби примамват предприемачите да строят все по-големи и по-красиви домове. Фактът, че точно тази сграда е оцеляла непокътната, е доказателство за непреходния чар на хасиендата, както и за легендарния статут на Монро.

Миналия месец собствениците без много шум продават някогашната къща на иконата на неидентифициран купувач. Въпросният плаща близо 8.4 млн. долара в брой и почти незабавно подава за разрешително за срутване. Министерството на строителството и безопасността на Лос Анджелис наскоро одобри искането за "проверка на плана“, въпреки че официално разрешение все още не е издадено.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сексуален Козирог

    8 2 Отговор
    Фактииииии,нещо ви е грешна информацията както винаги. Къщата на Мерелин Монро е съборена преди много години и там е построен паркинг.!!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 шаш

    4 2 Отговор
    Че тя,толкова бедна ри е била,за да живее в този коптор?Уж,туй онуй,а?
  • 3 вярно е

    1 1 Отговор
    и на мафиота също преди дни . не пазят музеи . и ние да бутаме яворовата на попа . само пари гълта . от патриотизъм е презастроено и на морето .
  • 4 Марко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сексуален Козирог":

    Коя от многото къщи, в които е живяла визираш, ако не е тайна? Питам, защото последната й къщата, тази на 12305 Fifth Helena Drive си е жива и здрава до днес и за секунди може да открита в на сателитните карти.

    Коментиран от #5

  • 5 Сексуален Козирог

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Марко":

    Къщчта в която умира,физически не съществува! А макети и възстановки колкото щеш.

    Коментиран от #7

  • 6 Марко

    2 0 Отговор
    Външната архитектура на дома остава каквато е била и през 1962-ра, но интериорът е променен значително. Кухнята и баните са модернизирани, а къщичката за гости, която в миналото е била обособена, вече е част от основната къща. И все пак множество автентични елементи - прозорци с крила, теракотени подове и тавани с дървени греди - напомнят за златната ера на Холивуд.

    Отзад, тухлен вътрешен двор води към необичайно голям басейн;


    Басейн с размери 12/6 м може да бъде определен като "необичайно голям" само от човек, който няма и най-малка представа от американските стандарти в тази област. Да, този размер е в горната част на басейните със среден размер / дължина 8-12 м/ но истински големите басейни са тези, които позволяват пълноценно плуване и без използването на противотечение. Това са минимум 15-17 м по дългата страна. Баровците имат корита с минимум 20 м, сериозните плувци, които са и баровци - 25м тесен или по-широк ръкав. От там нататък са милиардерите с басейни с олимпийски размери / 50 м/ но тях няма да ги мислим, тук си говорим за ограничения живот на горките милионери,нали така ;)

    Апропо, къщата на ММ в испански стил е много симпатична, но не е огромна - около 240 кв м е. Да напомня, че половината от построените идиотски триетажни селски "прогимназии" от времето на соца са с подобна площ, ако са застроени на 80 кв основа. Разбира се, българският умник така и не е разбрал, че триетажката губи
  • 7 Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сексуален Козирог":

    Можеш да се запознаеш с несъществуващата къща и съществуващия паркинг тук:

    34°0312.45" N 118°2841.93" W

    Успех!

    Коментиран от #8

  • 8 Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Марко":

    34°0312.45" N 118°2841.93" W

    Малка корекция, за затруднените ;)
  • 9 Ела

    0 0 Отговор
    Не Мерилин поставя плочката с надписа. Тя е вече там, когато Мерилин купува къщата.