Last news in Fakti

8 Септември, 2023 16:45 934 2

Роувърът "Идефикс" ще изследва една от луните на Марс

  • роувърът идефикс-
  • марс-
  • луни-
  • проби-
  • 2027 година

Френско-германският подвижен робот от 2027 г. ще събира проби от Фобос - една от двете луни на Марс

Роувърът "Идефикс" ще изследва една от луните на Марс  - 1
Снимка: Shutterstock

Френско-германският подвижен робот "Идефикс" (Idefix), който от 2027 г. ще събира проби от Фобос - една от двете луни на Марс, беше представен в Тулуза, Франция, предаде Франс прес.

С помощта на пробите учените ще могат да придобият по-ясна представа за ранната Слънчева система.

Роувърът с тегло 25 килограма и с височина 51 сантиметра, стъпил на четирите си крака, ще бъде включен в японската мисия Ем Ем Екс (MMX), която се очаква да бъде изстреляна през септември 2024 г., за да изследва Фобос и Деймос - другата луна на Марс.

Подвижният робот "Идефикс" ще бъде спуснат на Фобос от сондата на мисията Ем Ем Екс в началото на 2027 г. Операцията ще бъде деликатна, тъй като теглото на роувъра на марсианска луна, която е много по-малка от Земята, едва ли ще надвишава десет грама и той може да се повреди при кацането.

"Как ще отскочи? Нямаме ни най-малка представа как роувърът ще се държи върху тази все още слабо проучена повърхност", каза научният ръководител на мисията Патрик Мишел от френския Национален център за научни изследвания (CNRS), цитиран от БТА.

Ако всичко върви по план, "Идефикс", ще измине около стотина метра и ще събере проби от повърхността. Захранваният от слънчеви батерии роувър ще прави и снимки.

Информацията, събрана по време на мисията, включително пробите, взети от "Идефикс", могат да хвърлят светлина върху "ранната история на Слънчевата система и върху "марсианската среда", допълва Патрик Мишел.

Роувърът е кръстен "Идефикс", за да напомня за френския сателит "Астерикс", изведен в орбита през ноември 1965 г., каза Стефан Мери, ръководител на проекта Ем Ем Екс в Националния център за научни изследвания.

Идефикс е кученцето от комиксите и филмите за известния галски герой Астерикс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сникърс

    2 1 Отговор
    Марс няма луни, а два по-големи астероида в орбита.
  • 2 шаа

    1 1 Отговор
    Типично за нивото на тази медия, със снимка на Curiosity илюстрират материал за Idefix.