Last news in Fakti

11 Септември, 2023 11:31 2 042 9

Черна дупка погълна звезда на порции (ВИДЕО)

  • черна дупка-
  • звезда-
  • погълна-
  • поглъщане-
  • на части

Погълнатата звезда е била с размерите на Слънцето

Черна дупка погълна звезда на порции (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Черните дупки обикновено поглъщат звезди, които имат лошия късмет да са близо до тях , унищожавайки ги с огромната си гравитационна сила. Учени са наблюдавали за пръв път как свръхмасивна черна дупка в центъра на сравнително близка до нашата галактика "отхапва" части от звезда, сходна по размер и състав на Слънцето, съобщи Ройтерс. Гравитацията на черните дупки е толкова мощна, че дори светлината не може да ѝ убегне.

Тази черна дупка е поглъщала материал, равняващ се на три пъти масата на Земята, всеки път, когато звездата се е доближавала до нея при движението си в овална орбита.

Звездата е разположена на около 520 светлинни години от Слънчевата система. Поглъщащата я черна дупка е относително малка, смята се, че масата ѝ е няколкостотин хиляди пъти по-голяма от тази на Слънцето. Свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* в центъра на нашата галактика е с маса около четири милиона пъти повече от тази на Слънцето.

Звездата е наблюдавана да преминава около черната дупка на всеки 20-30 дни. Учените са използвали данни основно от обсерваторията на НАСА Neil Gehrels Swift Observatory. В единия край на орбитата си звездата преминава много близо до черната дупка и всеки път материя от нея бива поглъщана от черната дупка. Звездната материя, която попада в черната дупка, се загрява до около два милиона градуса по Целзий и отделя огромно количество електромагнитни лъчи, които са регистрирани от обсерваторията.

"Най-вероятно е орбитата на звездата постепенно да се разруши и тя да се доближи още повече до черната дупка, докато не стигне достатъчно близо, за да бъде напълно разрушена", каза астрофизикът Роб Ейлс-Ферис от университета на Лестър, в Англия. Той е един от авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър астрономи". Този процес вероятно ще отнеме години, дори десетилетия или столетия, каза той, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям кеф

    12 5 Отговор
    Кога ще дръпне и земята на части? Ама първо искам да видя как дърпа страната на неограничените възможности, пък после нека дърпа и останалото!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Джамбaза

    14 3 Отговор
    Така изчезват оръжията, хуманитарната помощ и парите в Украйна.
    Нещо ги всмуква.

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    11 1 Отговор
    И бойко така поглъща милионите
  • 5 любител

    6 0 Отговор
    тая черна дупка и звездата ми прилича на приказката за боко крадеца и бюджета на Б-я днеска го има утре го няма изчезнали париците в офшорката на баце ето това си е черна дупка. хахаха.
  • 6 любител

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Джамбaза":

    прав си пич милионите-милиардите се всмукват и изчезват в сметките на надрусания комик и свитата му от фашизирани елементи за сметка на пушечното месо което доставя на краварите и техните имперски интереси.

    Коментиран от #7

  • 7 БСП на Бунището

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "любител":

    Мислиш ли,че някой ти вярва на Пропагандата??Колкото повече тъпотии ръсиш,толкова повече ви Мразим Русофилските изцепки...Никога повече Руска окупация на България!!!
  • 8 херодот

    2 0 Отговор
    А какво става , когато голяма дупка поглъща по-малка дупка.....

    Коментиран от #9

  • 9 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "херодот":

    Обединяват се, и става една по-голяма!