Last news in Fakti

30 Март, 2024 14:45 1 281 9

Звездна експлозия ще доведе до изгряването на ярка „нова звезда“ за няколко нощи (ВИДЕО)

  • нова-
  • звезда-
  • изгряване-
  • експлозия-
  • космос-
  • звезди

Явлението буквално може да се наблюдава само веднъж в живота

Звездна експлозия ще доведе до изгряването на ярка „нова звезда“ за няколко нощи (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Небесен танц между две звезди, отдалечени на около 3000 светлинни години, ще доведе до толкова ярка експлозия, че ще може да се наблюдава с просто око в продължение на няколко дни, твърдят астрономи, цитирани от Пи Ей мидия /ДПА.

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона (Coronae Borealis), каквато може да се наблюдава веднъж в живота, ще ѝ придаде вид на нова звезда, която за кратко ще блести ярко на нощното небе, преди да избледнее отново за още 80 години.

Д-р Даниел Браун, доцент по астрономия в Университета Нотингам Трент, обясни, че този тип небесни явления се наричат „нова“ - преходно астрономическо събитие, което води до внезапната поява на ярка, привидно „нова“ звезда, която впоследствие бавно избледнява в течение на няколко седмици или месеца.

Той каза, че не е лесно да се предвиди кога точно ще протече предстоящото събитие, но то може да се случи по всяко време от сега до септември тази година.

Професор Браун каза: „Очаква ни истинско удоволствие, тъй като на небето ще се появи така наречената нова звезда".

Самата звезда Coronae Borealis от съзвездието Северна корона всъщност не е единична, а двойна, т.е. две звезди, които обикалят една около друга. „Това, което прави тази двойка толкова специална, е, че периодично тя увеличава неимоверно яркостта си, за да стане лесно видима за нас“, обяснява астрономът, цитиран от БТА.

Той каза, че по-масивната звезда в двойката е бяло джудже, което „може да събере приблизително същата маса като нашето Слънце в обем колкото Земята“. Нейната спътница, звезда тип „застаряващ червен гигант“, се е разширила и постоянно изхвърля собствена материя върху бялото джудже.

Професор Браун поясни: „На всеки около 80 години бялото джудже събира достатъчно материал, за да се възпламени в термоядрена експлозия, която увеличава неимоверно яркостта му. Сега за звездата Coronae Borealis е настъпило времето за още една такава експлозия, която ще увеличи яркостта ѝ от 11mag - почти видима с бинокъл в тъмно небе - до огромните 2mag - сравнима със звездите от Голямата мечка и лесна за откриване с невъоръжено око, дори и в замърсено със светлина небе“.

След избухването Coronae Borealis ще се превърне в най-ярката звезда в съзвездието Северна корона, след което интензитетът ѝ постепенно ще намалее за няколко дни.

Професор Браун каза, че съзвездието Северна корона може да бъде намерено в нощното небе, като се следва дръжката на „тигана“ на Голямата мечка в крива надолу към звездата Арктур, най-ярката от съзвездието Воловар.

Той обясни: „Воловар има формата на хвърчило с Арктур в долната част. След като намерите Воловар, Северна корона е U-образната дъга вляво от хвърчилото“. Тези, които искат да проследят избухването на Coronae Borealis, професор Браун съветва да използват единствено бинокъл, за да се запознаят с региона и звездите в Северна корона.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    3 1 Отговор
    Витлеемската звезда.Ражда се новият спасител.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 КОТарАК

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    що не си пиеш ракията и гониш младите ,,послушници.. ами се занимаваш с тълувания и астрономия?
  • 3 Винкело

    9 0 Отговор
    Много важно... Тя работата свършила преди 3000 години...
  • 4 Смех!

    6 1 Отговор
    Тия идиоти наблюдават събития които са се случили мнооого отдавна. Единствено близките планети и звезди ги наблюдаваме в реално време.

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Мрън

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Глей се, реално за подобни събития трябва да се говори в минало време. Реално моментът на това избухване е настъпил между март и септември преди 3000 години. Това, което виждаме на небето е история. Та не се ражда, а се е родил, ако се е родил преди 3000 години. Тва е само ако си умен, ако си мисирка то тези събития настъпват сега и в момента. Хич не е лесно да си умен сред глупци

    Коментиран от #9

  • 6 Хохо Бохо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смех!":

    Реално друк път. Даже изображението от Марс е с минути закъснение. Това е гледане в миналото
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Някой да обясни на това м0ме, че ако звездата е на 3000 светлинни години, събитието вече се е случило преди 3000 години. Просто на Земята ще се наблюдава чак сега.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Сега остава въпросът, какво става, когато и радиацията от експлозията достигне до нашата планета?
  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Мрън":

    Реално това.... реално онова.... Но теологично, за изгряването на Витлеемската звезда се говори във времето, в което я наблюдаваме тук, на Земята.