Last news in Fakti

12 Септември, 2023 12:32 4 071 10

Един от най-инвазивните видове насекоми е опасно близо до България

  • мравки-
  • мравка-
  • червена огнена мравка-
  • червени мравки-
  • европа-
  • италия

За пръв път в Европа е забелязана червената огнена мравка

Един от най-инвазивните видове насекоми е опасно близо до България - 1
Снимка: Shutterstock

Червената огнена мравка, един от най-инвазивните видове в света, е открита в Европа за първи път, алармира ново проучване, цитирано от агенция Фокус. Внесената на Стария континент мравка, която има научното наименование "Solenopsis invicta", идва от Южна Америка, но през миналия век се е разпространила в голяма част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия.

Тези насекоми могат да бъдат агресивни, когато бъдат обезпокоени и причиняват болезнено ужилване, което е дразнещо за кожата и може да предизвика тежки алергични реакции. Тези мравки увреждат посевите и местните екосистеми. Изследователите казаха, че са идентифицирали 88 гнезда на червени огнени мравки, разположени на 5 хектара близо до град Сиракуза в Сицилия, Италия.

"S. invicta е един от най-лошите инвазивни видове. Може да се разпространи тревожно бързо", каза в изявление водещият автор на изследването Матиа Менчети, изследовател в Института по Еволюционна биология в Испания.

"Намирането на този вид в Италия беше голяма изненада, но знаехме, че този ден ще дойде", заяви Менчети.

Колониите са открити в крайградски район на Сиракуза. Не става ясно как или пък кога огнените мравки са стигнали там. Учените зад изследването смятат, че насекомите трябва да са пристигнали през транзитен пункт с много хора, като пристанището на града например. Местните хора свидетелстват, че ужилванията от мравки са се увеличили от 2019 г. насам.

Проучването предполага, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките от търговското пристанище. Генетичният им анализ разкрива, че те най-вероятно са се разпространили към Европа от Съединените щати или Китай, където "Solenopsis invicta" също е опасен инвазивен вид.

Мравките скоро могат да се разпространят из цяла Европа, предупредиха изследователите. В 7% от континента, включително големи градски зони като Барселона, Рим, Лондон и Париж, климатът е такъв, че е подходящ за вида, сочи изработен модел от авторите на изследването.

Изследването е публикувано в понеделник в научното списание "Current Biology" и цитирано от CNN. Инвазивните видове струват на света поне 423 милиарда долара всяка година, тъй като са катализатор за изчезването на растения и животни, застрашават продоволствената сигурност и могат да предизвикат екологични катастрофи по целия свят, гласи доклад на ОНН, публикуван миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъв си,тигре!

    4 13 Отговор
    Щом не е тигров комар значи не е опасно.
  • 2 Сталин

    17 6 Отговор
    А ваксина има ли за тая мравка
  • 3 Бай Лисан

    20 5 Отговор
    Най-инвазивното животно е: укропатус бандеракис мързелакис.
  • 4 Опаа

    3 0 Отговор
    Тоя звяр ме е хапъл във Флорида. Стават гнойни пъпки и ако ги спукаш става рана и забира.
  • 5 Глупости

    12 1 Отговор
    "Някой" им е "помогнал" да се установят. Глобалето не се спира пред нищо, за да осъществи извратените си идеи за нов световен ред.
  • 6 мани мани

    6 1 Отговор
    тук ня дойдат закоту боко доганеско оглозгаа сичко и ше умрат от глад
  • 7 Ами че обадете се в пожарната

    2 0 Отговор
    Защо ни занимавате с тези работи?
  • 8 Би58

    0 0 Отговор
    Тея мравки живеят само на топло.
  • 9 патето Яки

    2 0 Отговор
    ЦРУ ги пусна
  • 10 ИВАН

    0 0 Отговор
    Нищо добро не я чака планетата и човешката цивилизация, щом е тръгнала по тоя път.