Last news in Fakti

12 Септември, 2023 12:17 938 3

След успеха на Луната: Индия планира мисия до океанските дълбини

  • индия-
  • мисия-
  • океански дълбини-
  • изследване

Първоначалните тестове на дълбочина 500 метра се очаква да бъдат направени през първото тримесечие на следващата година

След успеха на Луната: Индия планира мисия до океанските дълбини - 1
Снимка: Shutterstock

След успеха на лунната си мисия Индия планира да изпрати на океанското дъно подводен апарат с изследователи на борда, съобщава телевизионният канал Таймс нау, предава БТА.

Първоначалните тестове на дълбочина 500 метра се очаква да бъдат направени през първото тримесечие на следващата година. Ако те са успешни, се планира апаратът да бъде спуснат на дълбочина 6 километра.

Дълбоководната мисия е наречена "Самудраян" ("Морски кораб" на санскрит). Апаратът родно производство, кръстен "Матся 6000" ("Риба" на санскрит), ще бъде спуснат на дъното на Бенгалския залив край бреговете на индийския град Ченай. На борда му ще има трима изследователи. Една от целите на дълбоководната мисия е проучване на полезни изкопаеми.

Разработчиците на "Матся 6000" от Националния институт за океански технологии казват, че са взели предвид факторите, довели до трагедията с батискафа "Титан", спуснат на дъното на Атлантическия океан през юни тази година.

Индийският дълбоководен апарат е проектиран като сфера с диаметър 2,1 метра. Той е изработен от титанова сплав с дебелина 80 милиметра и може да издържи на налягане от 600 бара на дълбочина 6 километра.

Апаратът е проектиран да работи без прекъсване в продължение на 12-16 часа. Запасите му от кислород ще бъдат достатъчни за 96 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 2 Отговор
    А руснаците след провала на Луната копат дъното и ще атакуват земното ядро.
  • 2 Хихихи..

    3 0 Отговор
    Ман гооу - ша та давят!
  • 3 Да не търсят

    3 1 Отговор
    Изчезналия край титаник индийски бизнесмен и синът му?