Last news in Fakti

14 Септември, 2023 11:32 8 386 16

Какво има в бронирания частен влак на Ким Чен-ун?

  • влак-
  • брониран влак-
  • ким чен-ун-
  • ким чен ун-
  • северна корея-
  • лидер

С тайнствения влак севернокорейският лидер пристигна за последното си посещение в Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин

Какво има в бронирания частен влак на Ким Чен-ун? - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Когато служители на външното разузнаване търсят доказателства за пътуване на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в чужбина - като пътуването му до Русия тази седмица за среща с президента Владимир Путин - те винаги търсят местонахождението на влак, боядисан в сивозелено, пише vesti.bg, позовавайки се на New York Times.

Един такъв влак беше забелязан в понеделник да се движи на север, близо до мястото, където се събират границите на Северна Корея, Русия и Китай. Той се движеше в посока Владивосток, където Путин участва в икономически форум. Във вторник севернокорейските държавни медии потвърдиха, че Ким наистина е напуснал Пхенян, столицата на Северна Корея, и е заминал с влак за Русия. Скоро след това южнокорейски официални лица съобщиха, че той е пресякъл границата.

Зеленият влак, който официалните лица търсят, е специалният брониран влак, който Ким Чен-ун, както и баща му и дядо му, управлявали Северна Корея преди него, са използвали. Твърди се, че членовете на семейството нямат увереност, че биха могли да направят безопасно пътуване на дълги разстояния, използвайки един от разнебитения флот от стари пътнически самолети от съветската епоха в страната си.

Макар че много от подробностите за последното пътуване на Ким остават забулени в мистерия, ето какво се знае за влака:

По-мощен от куршум, но много по-бавен

Голяма част от това, което се знае за влака, идва от доклади на разузнаването, спомени на длъжностни лица, на които е било разрешено да пътуват във влака в предишни епохи и редки кадри от държавните новинарски медии.

Според южнокорейски новинарски доклад от 2009 г., който се основава на класифицирана информация, се смята, че лидерът разполага с поне 90 вагона с висока степен на сигурност. Според доклада, написан по времето на бащата на Ким - Ким Чен Ир, при всяко пътуване на лидера се движат три влака: влак за предварителна охрана, влак на лидера и трети влак, превозващ допълнителни телохранители и провизии.

Всеки от вагоните е брониран, което ги прави с хиляди килограми по-тежки от средното. Това допълнително тегло налага и бавното пътуване. Смята се, че влаковете развиват максимална скорост от едва 37 мили в час (близо 60 км/ч - бел.ред.).

Според доклада от 2009 г. по времето на Ким Чен Ир в предварителния влак са пътували 100 служители по сигурността, които са претърсвали гарите за бомби и други заплахи и са проверявали безопасността на трасето. Освен това военни хеликоптери и самолети прелитали над влака, за да осигурят по-голяма сигурност.

Според доклада в цяла Северна Корея са построени двадесет железопътни гари само за лична употреба на лидера.

Удобства и екстри

Държавните медии на Северна Корея от време на време отразяваха лидерите от вътрешността на влака, като предлагаха рядък поглед към някои от многото специализирани вагони.

Когато през 2018 г. Ким Чен-ун направи първото си държавно посещение в Китай, той се срещна с високопоставен китайски служител, който се качи във влака му във вагон, облицован с дебели розови дивани.

През 2015 г. Ким Чен-ун беше забелязан да седи на дълга бяла маса в помещение, което изглеждаше като конферентна зала. В подобно видео от 2011 г. баща му Ким Чен Ир е видян да заседава в същото купе. В по-старото видео ясно се вижда телевизор с плосък екран, а в по-новото се вижда преносим компютър.

Омари, вино и "кондуктори"

Говори се, че Ким Чен Ир се страхувал от летене и предпочитал да пътува с влака си, който бил оборудван с модерни комуникационни технологии и многоброен персонал, който задоволявал капризите му.

"Беше възможно да се поръча всяко ястие от руската, китайската, корейската, японската и френската кухня", пише Константин Пуликовски, руски служител, който е придружавал бившия лидер по време на пътуване из Русия през 2011 г.

Ким настояваше живи омари и други пресни деликатеси да бъдат доставяни на влака, докато той прекосяваше Сибир по време на пътуванията до Русия. Кутии с вина от Бордо и Бургундия са били доставяни със самолет от Париж, разказва Пуликовски в мемоарите си за пътуването "Ориент експрес".

Когато скучаеше, Ким разчиташе на група артистки, известни като диригентки, които му изнасяха серенади на корейски и руски език.

Не е известно какво прави синът му Ким Чен-ун що се отнася до храна и развлечения, докато е на борда, но е известно, че апетитът на по-малкия Ким съперничи на този на баща му. Съобщава се, че той предпочита швейцарско сирене, шампанско Cristal и коняк Hennessy.

Трагедии по релсите

Влакът е бил в центъра на няколко трагични събития в съвременната история на Северна Корея.

През април 2004 г. в Рьонгчон, близо до китайската граница, загиват повече от 160 души, когато влакове, натоварени с горими материали, се взривяват поради сблъсък или електрическа неизправност.

Първоначално се появиха слухове, че експлозията е част от опит за покушение срещу Ким Чен Ир, тъй като влакът на лидера е преминал през града часове по-рано. Според държавните информационни медии по-късно той умира във влака си след сърдечен удар през декември 2011 г.

След като става лидер, Ким Чен-ун посещава Китай четири пъти и Виетнам веднъж - все с влак, с изключение на един полет през 2018 г. до китайския град Далян. Той също така посети Русия с влак и се срещна с Путин през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Псевдоним

    20 2 Отговор
    Със сигурност вътре има много корейци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    18 2 Отговор
    Като видях, кой е писача на статията и ми стана ясно, че е пълна със ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ ОТ ПРЕДИ 10,20,30..ГОДИНИ!
  • 7 Яяяяя

    8 1 Отговор
    Ами като няма самолет да се качва на балистична ракета!
  • 8 Симо

    14 1 Отговор
    Частен влак!! Защо частен??? Ким Чен Ун е цар, диктатор, самодържец. В съвременните царства, наречени демокрации, този пост се нарича президентски. Все цар!!! Та защо частен влак, като цялата държава му принадлежи!!?? Пак си е държавен, само дето е на разположение само на царя! Нещо като нашия Фалкон. Хем е държавен, хем е на разпореждане на царя.
  • 9 ЕВРОНЮЗ

    13 2 Отговор
    Единствения държавен глава който използва екологично средство за предвижване. При излитане, прелитане и кацане на демократичните .айномети имате ли си представа какво става по пътища, магистрали и летища.
  • 10 Ммм...да

    9 1 Отговор
    Сталин винаги е пътувал с брониран влак.Тези го имитират.
  • 11 Сойка Присмехулка

    4 1 Отговор
    Един друг в недалечното минало пътуваше с личен влак, пък после...
  • 12 паксметука

    9 0 Отговор
    - Докторе, разбрах, че ще ме оперира студент. - Да, операцията е утре. - Ами ако ме умори на масата? - Ми ще му пишем двойка!
  • 13 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Ти вози ли се на него?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диамантената ръка

    2 1 Отговор
    Има памперси за тая машина за л.йна, кво да има...
  • 16 Антонинус Пиус

    3 0 Отговор
    Защо тъй не консумирате соц стоки г-н Ким?
    Не че съм очуден - 2014 г. като служител на логистична фирма от посолството на Северна Корея ме попитаха дали може да транспортирам скъпи цигари и западни лекарства за висши партийци.
    А после градим комунизъм. Комунистите са най-големите демагози.