Last news in Fakti

15 Септември, 2023 11:56 1 862 5

Коко Шанел е била агент на Съпротивата (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • коко шанел-
  • съпротива-
  • нацисти-
  • франция-
  • германия-
  • агент

Нови разкрития за миналото на модната икона показват "противоречивия характер на нейните действия по време на войната"

Коко Шанел е била агент на Съпротивата (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Дизайнерката Габриел "Коко" Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия по време на Втората световна война, е била и "нередовен агент" на Съпротивата във Франция, предаде АФП, като цитира документи, показани в музея "Виктория и Албърт" в Лондон.

Там е подредена изложбата "Габриел Шанел. Моден манифест", която се открива в събота, информира БТА.

По време на Втората световна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел "Риц", частично иззет от нацисткия режим. Тя е имала връзка с аташето на германското посолство Ханс Гюнтер фон Динклаге, който е бил шпионин.

От музея обясниха, че през юли 1941 г. "нацистките власти регистрират Габриел Шанел като надежден източник, макар и да не е сигурно, че тя е знаела за това". Кодовото ѝ име било "Уестминстър", а номерът - F7124.

"Последните изследвания обаче подчертават противоречивия характер на нейните действия по време на войната", допълват от "Виктория и Албърт". "Тя е вписана като нередовен агент на мрежата ERIC - клон на Съпротивата и с връзки с британските тайни служби", става ясно от пана, включени в изложбата.

"Въпреки че архивните документи не съдържат подробности за действията, извършени от Шанел за тази мрежа, те потвърждават участието ѝ от 1 януари 1943 г. до 17 април 1944 г.", продължава изложбата. Тогава тази мрежа преустановява съществуването си.

В подкрепа на това твърдение са представени два документа. Единият е свързан с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 г., като нейното име фигурира заедно с други. Тя е описана като Мел Шанел, известна като "Коко". Адресът на модната ѝ къща е ул. "Камбон" 31.

Другият документ от 1957 г. е удостоверение за членство във френските бойни сили. В него се посочва, че Шанел е участвала в "Съпротивата като временен агент".

Кураторът Ориол Кълън обясни пред "Гардиън", че разполага с документ от френското правителство от 1957 г., потвърждаващ това. "Новите доказателства не я оневиняват. Те само усложнява ситуацията. Всичко, което можем да кажем, е, че тя е участвала и от двете страни".

Изложбата разказва и за добре известното сътрудничество на дизайнерката с нацистите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало ало

    11 2 Отговор
    Това е Едит , жената на Рене
  • 2 Ха ха ха

    12 1 Отговор
    Опитват се да я изперат като Боко.
  • 3 Всякаква

    12 1 Отговор
    е била срещу пари .
  • 4 Не знам агент ли е

    1 1 Отговор
    била, или не, но тази жена много е изстрадала и много е постигнала. Херцогът на Уестминстър не се жени за нея, само защото не е могла да има деца, а любимият и мъж не се жени за нея, защото не е част от елита. Спонсорира импресионистите и притежава изключителен финес.
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Новите "разкрития" се появиха някак си, защото иначе не върви да забраняват всичко руско, а да не забраняват нейни артикули.