Last news in Fakti

15 Септември, 2023 11:48 1 308 1

Ето как се вземат проби от изригнал вулкан

  • вулкан-
  • проби-
  • вулканолози

Вулканолози описват и изследват процеса на изригване на вулканите

Ето как се вземат проби от изригнал вулкан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изригна отново вулканът Килауеа - един от най-активните в света и втори по големина на Хаваите.

След двумесечна пауза от кратера му се показа лава, която е на безопасно разстояние от хората в национален парк на острова. Часове след това специалисти започнаха да събират проби от повърхността на вулкана, за да разчетат интензивността на изригване. Също така експертите изследват редовността на големи изригвания чрез анализиране на следи от серни шипове. Те са екипирани с противопожарна екипировка и специален скафандър, който да изолира вредните емисии, информира NOVA.

Вулканолози описват и изследват не само процеса на изригване на вулканите, но имат и за цел да прогнозират изригванията, подобно на земетресенията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лавалава

    0 0 Отговор
    Като секс между таралежи - много внимателно.