Last news in Fakti

26 Септември, 2023 11:47 1 763 19

Археолози откриха гримове на 2000 години в древния град Айзаной в Западна Турция

  • археолози-
  • гримове-
  • турция-
  • римска епоха

Oстанките от козметични продукти са от римската епоха

Археолози откриха гримове на 2000 години в древния град Айзаной в Западна Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози в древния град Айзаной в Западна Турция откриха останки от козметични продукти, включително бижута и гримове, използвани от римлянките преди повече от 2 000 години, предаде Анадолската агенция (АА).

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.

Гьокхан Джошкун, археолог в университета в Думлупънар и ръководител на разкопките, каза че по-голямата част от работата е извършена на агората източно от храма на Зевс.

Джошкун добави, че неговият екип е достигнал до древните магазини. „Нашата работа не се ограничава единствено до вътрешността на магазините, а се разширява и около тях“, каза още Джошкун.

По време на разкопките екипът откри различни надписи, които разказват за създаването и функционирането на древните магазини, хвърляйки светлина върху търговската и социална структура на града.

Установихме, че мястото, което открихме, е магазин, в който са се продавали козметични продукти, включително парфюми, бижута и гримове. По време на разкопките се натъкнахме на огромен брой парфюмени бутилки. Сред тях открихме и бижута, както и мъниста, които вероятно са били част от фиби за коса и огърлици“, каза Джошкун. Той потвърди, че останките наистина са част от гримове, които римлянките са използвали.

Едно от най-изненадващите открития беше, че останките от пигменти за грим, подобни на руж и сенки за очи, много приличат на козметичните продукти, използвани днес. Разбира се, повечето находки не са особено запазени, но успяхме да открием и цели парчета“.

„Ружът и сенките за очи в Римската империя често са били поставяни в черупки от стриди“, отбеляза Джошкун, добавяйки: „Открихме и голям брой черупки от стриди в магазина, който изследваме“.

Преобладаващите цветове на пигментите са червено и розово, като са открити общо 10 различни нюанса.

Разположен на 57 километра от центъра на Кютахия, древният град е бил в разцвета си през втори и трети век от новата ера, превръщайки се в „център на епископството през византийската епоха“, по данни от Министерството на културата и туризма на Турция, предава БТА.

Неотдавнашните разкопки около храма на Зевс свидетелстват за съществуването на няколко селища, датиращи от 3 000 пр. Хр. През 133 г. пр. Хр. градът е превзет от римляните.

През 1824 г. европейски пътешественици преоткриват древния град. Между 1970 и 2011 г. специалисти от Немския археологически институт откриха театър и стадион, както и две обществени бани, гимнастически салон, пет моста, търговска сграда, некрополи и свещена пещера.

От 2011 г. турски археолози се занимават с проучването на древния град. Тази година разкопките са прехвърлени към дирекцията на музея в Кютахия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малката булка

    2 2 Отговор
    Ако открият и силикон на 2000 години, това ще е сензация.

    Коментиран от #3

  • 2 Сикрет сървис

    0 3 Отговор
    На Бай Дън са от първия му розов шкаф по онова време!
  • 3 Хистори ченъл

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Малката булка":

    Тогава хората са били развити умствено и не са им трябвали силикони!

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Последния Софиянец

    6 7 Отговор
    Великата Българска цивилизация край Черно море е на 50 000 години .След потопа в Черно море се пръска и основава Египет, Месопотамия, Елада, Китай, Индия.В Елада ги наричат атланти.В Средна Азия и Китай са наречени БулгАрии.Булг е Светлина.А Арии бели хора.Означава бели хора които носят светлина и просвета.

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 5 Гарибунди

    2 1 Отговор
    Мазаликите не са от вчера или от оня ден. Лице пче продава.
  • 6 Хм.....

    4 0 Отговор
    ..... А Азазел учеше жените , да си изписват очите и устните , да приготвят различни бои , с които да се разкрасяват , и да изработват различни неща , с които да украсят дрехите си.....
  • 7 Ти си с

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    по развита фантазия и от македонците

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си с":

    Все повече доказателства излизат.И то от американски учени.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мога и да допълня

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Защо се нарича черно море....като е синьо? Ами защото е било населено преди това с черни хора, булгарии

    Коментиран от #11

  • 11 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мога и да допълня":

    Боклук е турска дума .А се нарича Черно море заради сярата и отровите над него след Потопа.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хистори ченъл":

    Първите продукти за грим често са били естествени, но не винаги безопасни а токсични.Първият продукт е бил преди 5000 г предназначен за оцветяване на устните е с полускъпоценни камъни, натрошени и смесени с пчелен восък.В древен Египет червените водорасли се смесвали с бром и йод, за да се получи пурпурен оттенък ,Клеопатра е използвала кошенили /бр.червеи/, натрошени с яйца от мравки.В древна Гърция смачкани къпини. Произходът на спиралата произлиза от kohl. сместа, базирана на натрошен антимон, черна скала, се използва от древността за причерняване на очите. Този естествен прах все още се използва от арабските жени и мъже, за да придаде дълбочина на очите си.Използвани са овъглени бадеми в древен Египет, изгорени венчелистчета в древен Рим или дори сажди и сок от бъз през 19 век.Първото твърдо червило е изобретено през 1 век от н.е. от арабския физик Абу Ал-Касим, по прякор Абулкасис, под формата на ароматни пръчици...

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хм.....

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Пропуснала сте само , че първата пластична операция е извършена за носа на индийска принцеса , преди около 3000 години.

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хм.....":

    Разбира се че имам много пропуски и не мога да знам всичко,помня толкова колкова ми позволява мозъка.Ако има най древен първи вампир да го помолят за интервю и обясни кое какво и как е било....Хората си мислим че много знаем но повечето дори и открития са на база хипотеза стигаме до логични изводи ама на финал може да се окаже че нищо не знаем кои сме и как е започнало всичко на Земята ,всичко подлагам на съмнения и 100 процена вяра в нищо което не съм видяла и преживяла

    Коментиран от #17

  • 17 Хм.....

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Това беше шеговита закачка , която вие сте възприела като злобна забележка . Чувството за хумор не е убило никого , и вас няма да убие !

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.