Last news in Fakti

28 Септември, 2023 13:19 898 5

Мъж открадна статуя на Буда на стойност 1,5 млн. долара от галерия в Калифорния

  • буда-
  • статуя-
  • кражба-
  • художествена галерия-
  • калифорния

Извършителят не е имал реална представа за истинската стойност на статуята на Буда, тъй като я е предложил за продан онлайн на символична цена

Мъж открадна статуя на Буда на стойност 1,5 млн. долара от галерия в Калифорния - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Полицията в Лос Анджелис през уикенда е открила статуя на стойност 1,5 милиона долара, открадната от художествена галерия в Калифорния, предаде ДПА, позовавайки се на властите, предава БТА.

Бронзовата статуя на Буда, която тежи 250 килограма, е била открадната от галерията "Баракат" близо до Западен Холивуд в Лос Анджелис около 3 часа сутринта на 18 септември, съобщи Дрейк Мадисън, говорител на полицията в Лос Анджелис.

По думите му извършителят си е проправил път през портата на галерията и е влязъл в помещението през задния двор. Мъжът след това е използвал количка, за да изнесе статуята и да я натовари в камион.

Директорът на галерията Пол Хендерсън е установил, след като е прегледал записите от охранителните камери, че на лицето са му били необходими около 20 минути, за да открадне експоната. Хендерсън казва, че статуята на Буда е рядък антикварен екземпляр от 17-и век от японския период Едо, което я прави изключително ценна.

Служители на галерията са съобщили за инцидента на органите на реда, след като по-късно същата сутрин са забелязали, че статуята липсва.

Няколко дни след кражбата ѝ детективите са проследили сигнал, че тя се продава онлайн. Сигналът ги отвел до пикап, паркиран на булевард "Палмеро" в Лос Анджелис, където в събота са открили статуята.

След намирането ѝ е извършен арест, като остава неясно дали заподозреният е бил задържан конкретно за кражбата ѝ, както и дали статуята на Буда е върната на художествената галерия.

Хендерсън каза още, че за 12-те години, откакто е неин директор, това е първият случай на кражба на експонат.

Директорът на галерията допълва, че извършителят не е имал реална представа за истинската стойност на статуята на Буда, тъй като я е предложил за продан онлайн на символична цена, както и че планира да засили охранителните мерки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е ясно

    2 0 Отговор
    Некой от маалата е брал железо 😂
  • 2 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Как някой ще открадне нещо и няма да има представа за каква сума става на въпрос ?!Плюс 250 кг явно е тренирал с някой американка те са същите килограми ,за колко време ще я отведе от точка до точка .Още по невероятното че никой не е видял ??аз ако съм охрана сигурно бих видяла нещо голямо колкото слон да се движи все пак .Извода е статуията е сменена с копие къде е оригинала и какви ги дири при краварите?Освен ако азиатският народ не си е взел тяхното присвоено от други
  • 3 Директора

    1 0 Отговор
    А ако е LGBTQ?
    Моля, без хомофобия
  • 4 фаТки

    1 0 Отговор
    250 паунда не са 250 кг, а по-малко от 115. На първата снимка сложила дървена статуя на Буда, нямаща нищо общо с откраднатата бронзова…
  • 5 Гейска бракоразводна делба на имущество

    2 0 Отговор
    или собственикът жендър я е искал да и вдигне цената, я да измами застрахователя… eдepaзки номера… Уест Холивуд… Иначе, този магазин за рамки е далече от галерия……