Last news in Fakti

8 Март, 2024 10:58 1 773 4

Туристи направиха дупка в бюста на статуята на Жулиета във Верона (СНИМКА)

  • жулиета-
  • ромео и жулиета-
  • верона-
  • статуя-
  • италия-
  • туристи-
  • туризъм

Туристи от цял свят вярват, че докосването на гърдата на героинята на Шекспир ще им донесе късмет в любовта

Туристи направиха дупка в бюста на статуята на Жулиета във Верона (СНИМКА) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Туристите в северния италиански град Верона отново са направили дупка в бюста на статуята на героинята на Уилям Шекспир - Жулиета.

Известната бронзова статуя се намира под балкон в малък двор, където се твърди, че Ромео е ухажвал своята любима. Стотици туристи се стичат там, за да си направят селфи и да докоснат гърдата, вярвайки, че това им носи късмет в любовта.

Смята се обаче, че потта от ръцете им е предизвикала появата на малка дупка в гърдата на Шекспировата героиня, съобщава местният вестник L'Arena.



Това е втория път, в който изобилието от докосвания обезобразява Жулиета. През 2014 г. оригиналната статуя, която стои в двора повече от 40 години, е заменена с копие на стойност 15 000 евро (12 800 паунда), което е финансирано от католическа асоциация, пише Дарик.

През декември Жулиета беше в центъра на полемика, след като директорът на училище в Тоскана обяви ритуала с докосването на гърдите за "сексистки". "Повредената статуя трябва да бъде поправена и в това няма съмнение", пише журналистът Енрико Феро в местния новинарски сайт il Mattino di Padova.

"Трябва обаче да помислим и за бъдещето. Правилно ли е да продължаваме да позволяваме на туристите да докосват гърдите на Жулиета? Или може би ще е по-уместно да приемем аргумента на директорката, която е преценила, че това е сексистко?", пита той.



Давиде Албертини, заместник-председател на сдружение на бизнеса в района, предложи статуята да бъде поставена по-високо. "Бих поставил и пощенска кутия под нея, в която влюбените да пускат писмата си", предлага той пред вестника. "Може би това би било по-романтичен ритуал."

Дворът се намира в непосредствена близост до Casa di Giulietta - реставрирана сграда от XIII в., която някога е принадлежала на благородническо семейство дел Капело, за което местните жители смятат, че е вдъхновило измисленото семейство на Жулиета Капулети в Шекспировата пиеса "Ромео и Жулиета". Балконът е добавен към сградата през 20 век.

Днес Casa di Giulietta е музей с колекция от картини, костюми от епохата на Ренесанса и леглото, което участва във филмовата адаптация на Шекспировата пиеса от 1968 г. на Франко Дзефирели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    11 0 Отговор
    Дефектна отливка.
  • 2 Трол

    7 0 Отговор
    При толкова Ромеовци, човек се обнадеждава за този свят.
  • 3 Град Симитли

    10 3 Отговор
    Дайтя я на Трайчо Трайков да я нареже за 8 минути!
  • 4 Брюкселската зелка

    3 1 Отговор
    Къщата на измислен герой от автор, който никога не е стъпвал в Италия. Иначе пъксе твърди, че там.....А питайте местните де е къщата на Ромео, ще получите доста интересни отговори