Last news in Fakti

30 Септември, 2023 14:18 29 401 17

Измама с ген. Мутафчийски и водещата Аделина Радева се появи в национален ефир

  • ген. мутафчийски-
  • аделина радева-
  • измама-
  • изкуствен интелект

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба

Измама с ген. Мутафчийски и водещата Аделина Радева се появи в национален ефир - 1
Снимкa: БГНЕС

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи. „Неведнъж сме ви показвали лица на обществената телевизия, които се използват за фалшиви реклами. За първи път, обаче, за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас“, пишат от националната телевизия.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий, пише Блиц.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достоверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

Измама с ген. Мутафчийски и водещата Аделина Радева се появи в национален ефир

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изкуствения интелект и със способностите му. Той има невероятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

Според експерта в областта на информационните технологии Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

"Щом имаме наша информация в интернет, тя не ни принадлежи. Ако има снимки наши в интернет автоматично нашата идентичност и визуалните ни характеристики са достъпни за абсолютно всички."

Развитието на технологията не може да бъде спряно, категоричен е експертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът изпуснат от бутилката да бъде усмирен.

"Все още няма ясна правна рамка за тази технология. Тя е много нова. Нормално е правото да изостава, защото то има нужда от време да узрее и общество, което да има ясна представа как иска да регулира даден въпрос", каза Александър Иванов.

"След като години сме се старали да изградим доверие, ние, журналистите, институциите с хората и обществото и те да ни вярват. Сега се опитваме да ги научим да не вярват. Това ми се вижда страшно за морала и за бъдещето за обществото. Вече спокойно може да кажем, че на нищо не може да се доверим, което виждаме в дигиталното пространство и вярваме на реалния свят и разговора между хора в реална среда", каза Аделина Радева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 7 Отговор
    Ако продължава да рекламира ваксините на Урсула ще стане истина.
  • 2 Баба Ванга

    47 9 Отговор
    Това е пророчество а не измама
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 съвсем нормално да стане реално

    53 12 Отговор
    че той “генерал”годжи си го просеше с тази негова нагла измама за ковида ..!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 плюс минус

    20 5 Отговор
    ИИ е фалшив.
    Трябва да си глупав и то доста, за да му повярваш.
  • 10 Налудник

    35 6 Отговор
    Снимката на Годжи е супер. Хайде, на кадем да му е!
  • 11 Генерал Вирус,

    29 6 Отговор
    колко народ загина с тези ваксини. Преди дни местна комунистка-капиталистка си ваксинира отново персонала. В момента потърпевшата е тежко болна!
  • 12 Сравнете този смачкан генерал

    37 7 Отговор
    с генералите от преди 9 септември!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дедя

    21 3 Отговор
    Каква измама бе ходиха с Костадин Ангелов до Разлог като доктор и мед.сестра да приберат Каролев- лека му пръст но защо не действат така за всички граждани нали всички са платци
  • 15 Не са прави

    5 3 Отговор
    ...да използват гэн. „Годжи“ за подобни неща.
    Но интерестно, защо съдебната система не се задейства, както в случая на една професор/женица бивш министър на здравеопазването.Става въпрос за нагнетяване на психо напрежение и страх в населението, по време на ковида. Този титан на мисълта, Явно беше забравил, че един семестър е учил психология и психиатрия в Мед. университет,и какви са последиците от подобно „Облъчване“ сутрин, обед и вечер по всички телевизии.
    Сега ще си плаща сметката с подобни Фейк новини.
    Иначе да е жив и здрав, за да види, какво причини със своите словоблудства, пък ако има Съвест, може и Публично да се извини.
  • 16 Гост

    5 1 Отговор
    ИИ трябва да бъде обявен за оръжие, потенциално опасно за хората.
  • 17 Нели

    1 1 Отговор
    Цеприятник