Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:29 8 290 56

Как е загинал легендарният Вълчан войвода?

  • вълчан войвода-
  • легенда-
  • смърт-
  • войвода-
  • хайдутин

Животът и личността на Вълчан войвода са обвити в мистерия, а за съкровището му от десетилетия се носят легенди

Как е загинал легендарният Вълчан войвода? - 1
Снимка: БГНЕС

Вълчан войвода е един от най-легендарните борци за свобода в нашата история. Многобройни са митовете, преданията, песните за него. Макар да няма достатъчно исторически документи за неговия житейски път или те да са доста противоречиви, до нас достига информация за неговия живот. Не се знае с точност дори истинското му име.

Съществуват две теории, според които името му е Вълко Бимбелов или Вълчан Пандурски. Предполага се, че е роден през 1770-1780 г. в село Паспалево, Лозенградско и на младини бил овчар. Любимата му Рада била харесана от местен турчин - нещо, което често се случвало в ония времена. Това била причината за гнева и бунта на младия овчар и в последствие предопределило съдбата му.

Турчинът извикал Вълчан и го заплашил повече да не търси девойката, ако иска да запази живота си. Младият мъж не се примирил, събрал чета и тръгнал да спасява момичето. Една вечер четниците причакали турчина и го убили, а Вълчан спасил любимата си.

Но скоро българите били нападнати, последвало сражение, в което Рада загинала. Преследван от турците, младежът бил принуден да избяга от родния край и стигнал до Бяло море. Тук се сприятелил с гърка Спирос и двамата събрали чета, с която спирала турските кервани в проходите и ги обирали, пише actualno.com.

Богатствата на Вълчан войвода

В почти всички истории за хайдутина се разказва за притежаваните от него несметни богатства. Вълчан войвода обирал керваните на преминаващите турци. Все повече четници се присъединявали към него. Четата му достигнала около 300 души и действала главно в Източна и Югоизточна България. Четата му нападала керваните, които идвали от Цариград да събират местните данъци.

Освен със смели четници, Вълчан имал още едно голямо предимство. Разполагал с шпионин, внедрен в обкръжението на самия султан. Смята се, че това е митичният Кара Емин Ага, който изпращал информация на войводата кога и как ще преминат керваните. Само за няколко години четниците натрупали огромни богатства. Освен че обирали пътуващите кервани през проходите, открили древни римски съкровища.

С намерените богатства войводата помагал на бедните българи, строил църкви и манастири. Богатството му било толкова голямо, че се говори как хайдутинът пратил свои хора при руския цар, които да уговарят Русия да започне война с Османската империя, а войводата ще заплати всички разходи. Друга легенда гласи, че Вълчан дал огромна сума пари на Евлоги и Христо Георгиеви, за да построят Университета.

Как умира Вълчан войвода?

Смята се, че митичният войвода умира в Браила някъде около 1863 г., където отива да живее заедно с най-близкия си съратник поп Мартин. Според Петко Р. Славейков Вълчан войвода е заловен от леденишкия спахия Ахладоолу и тогава предводител на четата става Рада войвода.

Мистерия около съкровищата на Вълчан войвода

И днес иманяри се опитват да намерят несметното богатство на Вълчан войвода. Носят се легенди за няколко пещери, в които може да е скрито то. През последните два века иманяри разкопават всички предполагаеми пещери в търсене на съкровището, чиято съдба все още е неизвестна. Мълвата твърди, че съкровището на Вълчан войвода е обвито с проклятие, което преследва иманярите. През 20-те години на миналия век френска експедиция успява да влезе в тунелите под Белинташ в търсене на богатството и повече не се появява.

През 70-те години комунистическата партия изпраща екип да рови за съкровището на хайдутина. Няколко седмици специалистите обикалят с металотърсач гората около Аркутино и разпитват местните жители. Накрая стигат до рибаря бай Яне, който твърди, че когато бил дете, някогашен съратник на хайдутина му разкрил къде е имането. Старецът завел екипа до мястото. На другата сутрин открива там само голям трап, а от хората нямало и следа.

Преди да умре, Вълчан войвода оставил карта от овча кожа с местонахождението на богатството си. Неясно как този документ изчезва мистериозно. Друг търсен от иманярите документ е тефтерчето на отец Мартин, неговия сподвижник, в което също се смята, че е описано къде е заровено имането.

Паметник на Вълчан войвода

Личността на митичния хайдутин вдъхновява скулптурите Димо Бойчев и Владо Мъников, които изработват паметник в село Раювци, на около 11 км от град Елена. Паметникът е издигнат през 2015 г. на живописна местност, известна като Вълча поляна над язовир Йовковци. Предполага се, че четниците на Вълчан войвода често са пребивавали на това място при многобройните си преходи през Балкана. Войводата е изобразен в цял ръст, облечен в традиционни хайдушки одежди и е стъпил върху 3 сандъка със златни съкровища.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    7 76 Отговор
    Аз съм турчин, патриот на Турция, но живея в България. Мечтая, когато България се върне изцяло в Турция.

    Коментиран от #4, #5, #7, #12, #13, #33, #35, #41, #47, #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Даже е знам къде е

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Как, много ясно как":

    Пещерата.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това защо

    48 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Защо пак в Турция България според теб, за да е по-добре ли?
    Ако на теб ти харесва повече Турция защо не живееш там. Ако ти харесва и обичаш повече България, защо си патриот на Турция?

    Коментиран от #9

  • 6 Офф..

    17 30 Отговор
    Хаджията и Караджата с четата загиват юли 1868,тоя лонгур 1863 и никой не е чувал за него,и защо Ботев две думи дори не е казал по негов адрес? Явно хайдутлукът му не е надвишавал този на Митьо Очите,а пък имането на поп Мартин е било като на сегашните ни попове,кой с Брентли,кой със часовник за две църкви пари..Абе ай си ..... .......!

    Коментиран от #31

  • 7 Мустафа

    55 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Турчин можеш да си само в България! Да си знаеш мястото обаче! Долу в Едирне като слезеш и оттам надолу, знаеш какъв си! За да си имаме уважението ти го пиша, и за да си знаеш мястото! А ако България се прибере в Турция, ще се наложи да работиш и да си плащаш данъците, не както е сега, разпасана команда!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мустафа

    37 3 Отговор

    До коментар #5 от "Това защо":

    Кви турци са тези бе! Ела ги виж в Истанбул, по цял ден гюбеци и свински пържоли! Долу никой от тях не твърди че са турци, щото нашите дето не са излизали по света, палят на четвърт!
  • 10 Що ви е да знаете...дей златото?!

    29 1 Отговор
    Абе оная хубавата мома, Даниела Тренчева цел филм направи за него... вие сега тука ще ми умувате как, къде, кога, кой...Не ви требе беля на главата...и без злато се живее. То е само вид железо, дето мое да ви изпие акъла и душата!

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Отвратен

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Милиони турски патриоти , Мечтаят да Избягат от любимата ТУРЦИЯ !
  • 13 Гост

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Мечтите ти те чакат отатък Босфора. Ти, само прескочи.
  • 14 Правил е бомба

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Даже е знам къде е":

    За атентат срещу НАТО и се е самовзривил

    Коментиран от #17, #28

  • 15 Не разбрах

    12 1 Отговор
    Как е починал - в Браила, или спахията го е убил?
  • 16 Механик

    38 2 Отговор
    Чакай сега ,че пак нещо не схванах!
    Какви са тия борци за свобода, след като наисахте в учебниците че в България не е имало робство, а е имало "мирно, съвместно съществуване"? Написахте, че Левски е престъпник, който е бил заловен и обесен от САКОННИТЕ власти? За Ботев писахте, че е нехранимайко, тръгнал да "бута държавата".
    Или забравихте?
  • 17 В пещера, болен

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Правил е бомба":

    Е помолил да взривят входа и вътре да остане. Падналият купол е над 60 тона
  • 18 Случаен читател

    12 15 Отговор
    Гледам ганйо пак се обадил неподготвен. Оставете турците на мира, нито сте турколог или нито сте специалисти по генетиката. Пишете си за Байдън или за Путин , за неща които най-много разбирате.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "Случаен читател":

    Колко може да е случаен един читател, обслужващ турски интереси?
  • 20 Впрочем единственият цветен негов

    20 1 Отговор
    портрет се пази в село Свети Стефан между Резово и Игнеада !!! Малка църквичка в ляво от входа на селото. Долу ниско в ляво на входа на църквето
  • 21 Стария еничар

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "Случаен читател":

    Аз ли не съм турколог? За 500 години как мислиш турците придобиха европейско-търговски вид?
  • 22 Впрочем единственият цветен негов

    8 1 Отговор
    Портрет малко се различава от рисунката в статията, по дебел е с по кръгла глава. Очите са почити същите.
  • 23 И другото

    15 3 Отговор
    Една голяма част от златото му е открито още 70 те години на миналият век при електрифицирането на пещерата Дупница в Турция и е внесено в съкровищницата на Турската държава. Това е и основната причина за лудостта на тогавашните малоумници около Людмила Живкова да разкопаят половината Странджа...
  • 24 ъхъ

    13 3 Отговор
    Защо сте сложили рисунка на Сандокан?
  • 25 Не е загинал

    7 4 Отговор
    А умрял ! И нищо героично няма в смърта му.
  • 26 Историческо мозъчно пречистване

    10 15 Отговор
    Имаме изкривена представа за освободителна борба на българите хайдути в годините на турското робство. Само ние българите сме обявили, че сме били роби. Гърци, сърби, албанци, иракчани, сирийци, египтяни итн не се считат да са били роби собственост на някой турчин. Относно хайдутите борили се за свободата на България и нямащи нищо общо с кърджалиите борили се преди тях за друго, аз не намирам разликата. "Хайдутина" Вълчан войвода от кого е натрупал несметните богатства и за кого? Има една стара дума хайдук, означаваща крадец в момента не се използва разговорно. Индже войвода възпят в народни песни е бил кърджалия, а не хайдутин борещ се за свобода.

    Коментиран от #30

  • 27 Ей тази

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Що ви е да знаете...дей златото?!":

    Тренчева..бих я изпющ.л ,като иманярска кирка ,дървен сандък..

    Коментиран от #51, #53

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 провинциалист

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Историческо мозъчно пречистване":

    "Само ние българите сме обявили, че сме били роби." - а не сме родом от Африка и не сме бъхтили в американски памукови плантации, нали?
  • 31 Виж сега

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Офф..":

    Тогава е нямало интернет и не всички са се познавали. Има една трилогия на Цончо Тодев. Горещо я препоръчвам на всеки. Има личности ,които нито ги има в учебниците ,нито говорят за тях по История Бг или пък при Росен Петров. Примерно хайдути. Бойчо Цеперенски ,Стоян Алтънлъ войвода ,Георги Трънкин.и много други. Посочени са източници и много исторически факти .

    Коментиран от #32

  • 32 Поправка

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Виж сега":

    Цончо Родев!!! Объркал съм. Не е Тодев!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Абе има ли поне един герой

    17 4 Отговор
    Който да не е айдук и да не е обирал пътници по друмищата?

    Коментиран от #42, #49

  • 35 Гледам, виждам, мисля

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Хакан не отива в Турция защото го е страх да не го вземат войник и да не го убият кюрдите в Източна Турция??? Така е, усеща се. Относно турците в България те са трудно различими визуално от българите. Има две вероятности първа невероятна - и ние българите де сме от турско потекло. Втора вероятна - освен няколкото насилствени вълни по Родопа планина за ислямизация на християни е имало и постепенно доброволно ислямизиране. Целта е била за административна власт и по малко данъци. Имало е и павликянски общности приели католицизма или ислям доброволно по убеждение. Хакан, по душа и религия си турчин, но все пак помисли си.

    Коментиран от #40

  • 36 Коджакафалията от Бургас

    5 1 Отговор
    Ако сте чували за него, богатството му е точно от една част от златото на Вълчан. По непряка линия !!! .... чифликчията в чийто чифлик и после убит е роден Коджакафалията , Вълчан му е бил кум......

    Коментиран от #39

  • 37 И другото

    8 0 Отговор
    Вълчановият мост до малко Търново не е Вълчанов а е строен поне 200 години преди него, че не дейте да копае там ей
  • 38 Това Съкровище на Вълчан войвода

    14 0 Отговор
    Побърква Иманярите много Дессетилетия! Разкопаха Планините, подлудиха се от Копане!!
  • 39 Може би

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Коджакафалията от Бургас":

    Кръстник ,щото кум май е друго. Коджакафалията не е бил женен! Иначе интересна теория ,не бях я чувал. Бургас дължи много на него!
  • 40 Гледаш, виждаш, ноооо.... не четеш

    3 11 Отговор

    До коментар #35 от "Гледам, виждам, мисля":

    Относно двете ти вероятности, за първата има безброй научни доказателства и сведения, докато за втората има само художествени измислици. Насилствено по тези земи е извършена само християнизация.

    Коментиран от #44, #48, #50

  • 41 Русия или Турция.

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    30 г. разруха и упадък на БГ. . Нали помниш лозунга на СДС: 45 г. стигат.

    След 10 г. БГ ще изчезне. 45 г. демоктация стигат

    Тогава ще трябва да избираме Русия или Турция. Русия няма повече да ни спасява, нас подлизурковците и продажниците
  • 42 Има!

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Абе има ли поне един герой":

    И не само един. Много са, ама ти откъде ще ги знаеш, като вместо да прочетеш нещо свястно, само висиш у нета и се занимаваш с тролене.
  • 43 Пази Боже сляпо да прогледа

    3 10 Отговор
    Гайдушки Мутри станаха борци за свобода .
  • 44 Догане,

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гледаш, виждаш, ноооо.... не четеш":

    ти ли си? А спри се най- сетне с глупостите, че ставаш смешен!
  • 45 предаден

    3 7 Отговор
    от клети руzoфили
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Провинциалист от провинция Тракия

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гледаш, виждаш, ноооо.... не четеш":

    "През целия период на своето господство на Балканите Османската империя следва политика на ислямизация на завареното немюсюлманско население. Ислямът се налага както чрез грубо насилие, така и чрез предоставяне на различни социално-икономически и политически предимства на помохамеданчените пред „неправоверните“ християни."
  • 49 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Абе има ли поне един герой":

    Що бе? Джеси Джеймс и Били дъ Кид по ли са цветя, че янките ги имат за герои?
  • 50 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гледаш, виждаш, ноооо.... не четеш":

    За първата му теория няма нито едно доказателство. За втората му теория доказателството е във вените ви, но никой от вас не смее да направи пустият му тест. Що ли?
  • 51 Името на

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ей тази":

    войводата е Анто. И 100 коментара да има, Вашия се разпознава 😂

    Коментиран от #52

  • 52 Продължение

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Името на":

    Роден е наистина в Паспалево на 09.09.1780 и любимата му се е казвала Калина. Съкровището му е било разделено и в България май копаят напразно.
  • 53 Ханко брат

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ей тази":

    Оправи ми настроението
  • 54 Иванов

    2 1 Отговор
    Ти само си мечтай България да не е във Турция малко ви е било през балканската май а колкото до тукашните никакви турци не сте,само се правите на такива когато ви утърва,а Вълчан умира в пещера и тялото му остава нетленно
  • 55 В Ярамаз кая

    2 0 Отговор
    е Вълчан, там си е умрял до имането, но неговите хора са взривили входа на пещерата. Входа на пещерата се вижда, в южната част е на скалната планина и не е високо. За разкопаване, обаче, си трябва багер.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.