Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 13:15 2 479 9

Цермат - градчето, в което автомобилите са забранени

  • цермат-
  • швейцария-
  • без автомобили-
  • природа-
  • опазване на околната среда

Наричат го още перлата на швейцарските Алпи

Цермат - градчето, в което автомобилите са забранени - 1

Цермат е перлата на швейцарските Алпи. Там времето е замръзнало и пространството се изпълнило с магия. Този курорт не е като другите. Той се отличава с изключителната си грижа за околната среда и тишина, която пренася посетителите в свят на спокойствие и хармония, пише GlasNews.

В Цермат, автомобилите са забранени. По улиците могат да се видят само пешеходци или електрически малки таксита, които леко и тихо се движат, за да превозят пътниците от гарата до хотела им.

Този уникален подход към транспорта не само намалява замърсяването на въздуха, но пренася посетителите в едно райско кътче на планетата.



В града дори полицейските патрули са малки и електрически, а престъпността е нулева. Машините за почистване на улиците също са на ток, тези за строителни дейности не правят изключение, доставчиците на магазини също използват малките безшумни камиончета.

Всичко в Цермат е направено в тон с природата, разположен в подножието на величествените върхове Матерхорн и Клайн Матерхорн.

Туристите, които се отправят към Цермат, могат да се насладят на множество активности, които включват разнообразие от спортни и приключенски изживявания. Зимата предлага перфектни условия за ски и сноуборд на безкрайните писти и прекрасни ски училища за начинаещите. През лятото, туристите могат да разгледат обширни пешеходни маршрути, кред които мястото, където водата от ледниците се топи и движи с 200 км/ч, катерачни стени и възможности за каране на велосипед. Междудругото това е единственото място в Европа, където могат да се карат ски и през лятото, дори през август. Лифт отвежда скиорите на височина от 4000 метра и там късият ръкав се сменя със скиорско яке. Цермат е дом на някои от най-добрите голф игрища в региона.



До градчето може да стигнете с кола, но най-живописният начин е с влак. Единият вариант е да хванете влака Глетчер експрес от Сейнт Мориц и за 7 часа да прекосите красивите Алпи. Другият вариант е с влак от Женева до гара Visp, което пътуване отнема около два часа и половина, след което да прикачите на влака до Цермат, който ще ви отведе в градчето за около час. Влаковете са редовни, а за прикачване между единия и другия винаги има между 15 и 20 минути, които са достатъчни за глътка въздух.

Цермат разполага с разнообразие от хотели, апартаменти и частни настанявания, които предоставят уют и гледки към планините. Местната кухня е изключителна – различни видове фондю, местни деликатеси, сирена, шоколадови десерти и традиционни ястия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сглобясаните

    5 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчо ся учат Боко, как се карат ски с къси щеки и ако му поомекнат още китките, ще отскочи до туй градче да пипне някой швейцарски....
  • 2 При

    11 0 Отговор
    средно 500 € нощувка , остава и да ти бръмчат и мърсят въздуха в планината !
  • 3 Генката

    2 4 Отговор
    Ей да имаше там море как шех да се изпилим, ама то само чукари. Жалко…
  • 4 Не без автомобили,

    9 3 Отговор
    А без автомобили с ДВГ!!! А, бе, за да станеш журналист, не искат ли да имаш поне малко акъл?
  • 5 ТЕЦ Бобов дол

    7 0 Отговор
    Ако някой живеещ в центъра около оживените кръсровища или около тецовете, отиде на туризъм там и се качи с лифта на 4000м на чист въздух, ще пукне на място.

    Коментиран от #6

  • 6 Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТЕЦ Бобов дол":

    И за това са помислили хората.На обръщалото на лифта има сергии на които се продават пакетчета със пушек от тецове,печки на дърва и въглища, пушек от дизелов голф двойка и ред други пушеци от най различни източници.
  • 7 Ко речи?

    2 0 Отговор
    А, как се отопляват?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    Смучат домошарка, а за по-малките червено вино... 🤣
  • 9 кака сврака

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    Подпръцкват и така се топлят:)))