Last news in Fakti

23 Март, 2024 10:43 2 052 35

Часът на Земята: Гасим осветлението за 1 час за доброто на планетата

  • часът на земята-
  • пролет-
  • осветление-
  • електроенергия-
  • ток-
  • опазване на околната среда-
  • 23 март

WWF: Всички можем да бъдем природозащитници

Часът на Земята: Гасим осветлението за 1 час за доброто на планетата - 1
Снимки: Shutterstock

След един ден отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF.

Точно в 20:30 ч. в събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

„Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

Часът на Земята в България

България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. В инициативата се включва и бар Петък, който също ще изгаси светлините, ще осигури на своите посетители романтично преживяване на свещи, а част от приходите си ще дари за каузата на WWF.

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите ще се състоят в събота: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да допринесе като предприеме малки, но важни стъпки в ежедневието си. Преживяване, колкото полезно, толкова и забавно, включващо богато разнообразие от активности като експериментиране с нови храни, задълбочаване на досега със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или творчески занимания с акцент върху природата.



Глобалната хранителна индустрия е отговорна за около една трета от световните емисии на парникови газове. Можем да променим това по няколко начина: като пазаруваме сезонни продукти от местни производители или като отгледаме собствени зеленчуци. Всеки според възможностите си – от една саксия с босилек на перваза до голяма градина, пълна с органични марули, домати и чушки. Така не само подкрепяме здравословното хранене, но и намаляваме отпадъците, избягвайки опаковките и емисиите, генерирани от транспортирането на продуктите. А и винаги можем да приготвим интересни ястия, като използваме остатъци или продукти, които обикновено изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се около два милиарда превозни средства да задръстят пътищата до 2035 г. В този смисъл ходенето пеша и карането на колело са екологични алтернативи, които могат да подобрят както настроението, така и здравето ни. Всички знаем колко важно е да опазваме природата, но приятното усещане да сме сред нея със сигурност ще ни напомни защо я обичаме толкова.

„Можем да оставим телефоните настрани и да използваме Часа на Земята, за да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на красотата на дърветата, да се разходим с приятели, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с велосипеди или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните около населеното ни място също са сложна екосистема от разнообразни растителни и животински видове, които можем да изследваме. А като бонус ще намалим разхода на електричество, необходимо за фитнес оборудване, климатици или телевизори“, допълва Бояджиева.

Ако времето е неподходящо, можем да посетим изложба, посветена на природата, да се насладим на вълнуващ научно-популярен филм, като сериала „Нашата планета“, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на творчески занимания: като нарисуваме природен пейзаж, сглобим украса от естествени материали или посветим стихотворение на дивата природа. Разбира се, никога не е късно и да погледнем гората и нейните обитатели от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, ако желаем да сме от полза за околната среда, винаги можем да сформираме екип за почистване на замърсена местност, да доброволстваме в приодозащитна организация или да си „изцапаме ръцете“ с малко пръст като посадим дръвче. Но е важно преди това да се запознаем с правилата на залесяване и да проверим кои дървета са типични за нашия район.

В момента България е на първо място в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците, които ще получат специална награда.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    38 1 Отговор
    Климатикът да спрем ли или той не се вижда?
  • 2 честен ционист

    40 1 Отговор
    От както го чествате тоя НПО ден, климатът съвсем се скапа.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    39 1 Отговор
    Малоумщина
  • 4 Голата истина

    32 1 Отговор
    И да си изпусна ергенът ли няма да стане

    Коментиран от #10

  • 5 Въпрос?

    30 1 Отговор
    А Лидълите и Кауфландите ще спрат ли осветлението си във всичките си магазини за един час ??

    Коментиран от #6

  • 6 ХАХАХА

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос?":

    В Украйна от снощи няма ток. Вие за един час.
  • 7 ясновидец

    30 1 Отговор
    Правете всичко наобратно и живота ви ще се подобри . Наобратно на пропагандата на сатанистите . Включете всички лампи и пуснете светлината в живота си !
  • 8 Мда

    18 0 Отговор
    Не трябва да се публикуват такива инициативи за спиране на тока за час. Нашите плиткоумни €/$ плонжори могат да дръпнат шалтера централно...
  • 9 Прогресивен

    23 0 Отговор
    Ще спра лампата (20 вата светодиодна) докато електротаратайката ми се зарежда със скорост 20 киловата.
  • 10 Проблем няма

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голата истина":

    Инициативата е само за лампите, не за телевизорите, печките, струговте, фуражомелките, зареждачките за ел. коли и други. "Символично", демек фалшиво.
  • 11 Така Така

    21 0 Отговор
    Изгасете си ненужните еи мозъци измислили тва
  • 12 Асер

    18 1 Отговор
    "20:30 ч. в събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час," - Милуони идЕоти.
  • 13 факуса

    21 0 Отговор
    тоз час е гавра на лицемерите дет уж загрижени за земят я зариват с боклуци
  • 14 Абе

    13 0 Отговор
    След 1 юли ще има ден на земята всяка седмица.
  • 15 Чочо

    17 0 Отговор
    Това е за наивници.
    Докато целия свят замърсява,само източна и част от западна Европа се правим на еколози.
  • 16 737373727272

    12 0 Отговор
    Това са глупости.Що за лудост е това ,некво безумие европейско.Нали вече са европейски енергоспестяващи ,екологични чисти,всички уреди и осветителни тела.Ей безумци ,писна ми с тия европейски глупости ич не ми требва техното европейско бъдеще ,че умрем от глад ,студ и агресивно поведение,на изпращели хора.
  • 17 Дебил

    4 1 Отговор
    Да бутнеме паметника на Никола Тесла !
  • 18 лют пипер

    13 1 Отговор
    Изпращелите хора гледат и разхождат само кучета,а не деца. В България вече е яка простотията!

    Коментиран от #29

  • 19 Гост

    8 0 Отговор
    Зарядните на Мъск ще спрат ли да зареждат?
  • 20 Гост

    15 0 Отговор
    ЛЕД лампа - 7 вт.
    Телевизор - 200 вт.
    Дрелка - 450 вт.
    Котлон - 1000 вт.
    Фурна - 2000 вт.
    Бойлер - 5000 вт.
    Асансьор - 7000 вт.
    Бърза зарядна за електромобил - до 22 000 вт.

    Коментиран от #21

  • 21 Кики

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Е за това се гасят лампите, щот файда няма
  • 22 ХаХа

    15 0 Отговор
    Аре да бием шута на шорошбинденков и да спрем въоражаването. Ще светна лампата в чест на това
  • 23 Ако за

    12 0 Отговор
    един час, саумеем да остраним 100на фамилии в света, ще настане истински живот
  • 24 Природозащитник

    12 0 Отговор
    Докато всички ние, природозащитниците си гасим лампите,
    Акушерката от върха на ЕС пътува в разкош с частен самолет.
    Моля Ви да изчислим колко години трябва да си гасим осветлението, за да компенсираме
    щетите, които нанася на Природата един по-дълъг полет на самолет!
  • 25 Така Така

    9 0 Отговор
    Айде стига глупости всеки ден
  • 26 А50

    5 0 Отговор
    90те години имахме режим на тока 2 на 2 няколко месеца. Така че когато ни стигнат американците тогава може и да си помисля
  • 27 мани беги

    4 0 Отговор
    не мога го гася ва, копам койни
  • 28 Уаууууууу

    4 0 Отговор
    Ето как се създават завършенни и . d .i 0 .tи. Нещо както по - преди американците с вентилатори пред домовете да противодействали на урагана. После и производството на храни вредяло и решението на всичко било "нещ0 алтернативно". Все някакви ограничения да станат правило, за да те ограничават "законно". Но тези креслЮвци, де са по върховете и грам не се ограничават. Самолетите им, колите им, дето давоският таласъм швааб, не разрешавал колата му да го чака с изключен двигател, че да не му бъдело студено като се качал в нея. Не плющят "алтернативни" храни, а точно обратното. И няма по - вредни от техните "алтернативни" енергоизточници, като соларките и ветроперките. Хайде всички да се превърнем вдибили. Твърдо НЕ на световните шарлатани! Същевременно масово изсичат горите по цял свят. А по - рано всяко дете знаеше, че зелените растения се хранят с въглероден двуокис и изпускат кислород, както и регулирано задържат водите от валежите, което от своя страна предпазва от наводнения и свлачища. Лично аз ще си включа всички светлини в дома си.
  • 29 Див чесън

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "лют пипер":

    До кучетата ли опря, бе сельо? И те са опасност за природата. Па ни яйца снасят, ни мляко дават.
  • 30 Часът на змията

    2 0 Отговор
    Дългите или късите да гасим, не разбрах.

    Коментиран от #34

  • 31 Лошото

    1 0 Отговор
    Всичко ще е "забавно" и "атрактивно". Докато няма изстрадано, акъла няма да ни уври.
  • 32 ПИТАНКА

    1 0 Отговор
    А после къде ще раздават кебапчета и бира ...
  • 33 Гост

    2 0 Отговор
    За доброто на планетата, спрете да купувате ненужни б0клуци!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.