Last news in Fakti

19 Март, 2024 11:32 1 540 9

Днес настъпва пролетното равноденствие

  • пролет-
  • пролетно равноденствие-
  • сезон-
  • смяна на сезоните

При равноденствието, земната ос и орбита се подреждат така, че двете полукълба получават еднакво количество слънчева светлина

Днес настъпва пролетното равноденствие - 1
Снимки: Shutterstock

Пролетното равноденствие настъпва днес и поставя началото на пролетния сезон в Северното полукълбо, съобщава БТА.

Какво се случва при пролетното равноденствие?

Когато Земята се движи около Слънцето, тя го прави под определен ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това означава, че слънчевата топлина и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата.

По време на равноденствието, земната ос и орбита се подреждат така, че двете полукълба получават еднакво количество слънчева светлина.

Думата "равноденствие" (equinox) идва от две латински думи - aequi и nox, които означават „равно" и „нощ". Това е така, защото по време на равноденствие денят и нощта продължават почти еднакво време - макар че в зависимост от това къде се намирате на планетата, може да получите няколко допълнителни минути, отбелязва Асошиейтед прес.

Пролетта в Северното полукълбо - или пролетното равноденствието - настъпва между 19 и 21 март в зависимост от годината. Есенното равноденствие може да настъпи между 21 и 24 септември.

Какво се случва при слънцестоенето?

Слънцестоенето отбелязва времето през годината, когато Земята е с най-голям наклон към или от Слънцето. Това означава, че двете полукълба получават много различно количество слънчева светлина и че дните и нощите са най-неравномерни.

По време на лятното слънцестоене в Северното полукълбо горната половина на Земята е наклонена към Слънцето, което води до най-дългия ден и най-късата нощ в годината. Това слънцестоене се пада между 20 и 22 юни.

В същото време, при зимното слънцестоене Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето и това води до най-късия ден и най-дългата нощ в годината. Зимното слънцестоене настъпва между 20 и 23 декември.

Това са само два различни начина за разделяне на годината. Равноденствията отбелязват началото на пролетта и есента, а слънцестоенето поставя началото на лятото и зимата.

Метеорологичните сезони се определят от времето. Те разделят годината на тримесечни сезони въз основа на годишните температурни цикли. Според този календар пролетта започва на 1 март, лятото - на 1 юни, есента - на 1 септември, а зимата - на 1 декември, припомня Асошиейтед прес.

Астрономическите сезони зависят от движението на Земята около Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това обяснение не става и за първи клас

    11 0 Отговор
    Много грешки, много непозната материя, много неточности. Учете.
  • 2 равнодействието преди Рамазана

    3 1 Отговор
    и дъждовното време ще докарат болести и умора .
  • 3 Мдааа

    3 1 Отговор
    Дано не дойде някоя американска пролет!
    В това дъждовно време нещата отиват на нови избори!
  • 4 НеФакти

    7 0 Отговор
    Пролетно равноденствие за 2024 г. настъпва на 20 март в 05 ч. 06 м.
  • 5 българин

    5 0 Отговор
    Този сайт е за червени абдали. Пролетно равноденствие 2024 (Северно полукълбо). 5:06
    сряда, 20 март. Как е възможно и за това да лъжете, вижте си заглавието - "9 Март, 2024 11:325764
    Днес настъпва пролетното равноденствие".
  • 6 Равноденствие

    0 0 Отговор
    Ако по изгрев слънце се обърнете на запад и се наведете, двете полукълба получават еднакво количество светлина, докато при лятното слънцестоене трябва да се обърнете малко на югозапад.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.