Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 13:49 1 013 2

10% от делфините в езеро в Бразилия са загинали заради историческата суша

  • делфини-
  • суша-
  • амазония-
  • бразилия-
  • загинали

Общо 153 делфина са открити мъртви през последната седмица на септември в езерото Тефе

10% от делфините в езеро в Бразилия са загинали заради историческата суша - 1
Снимка: Shutterstock

Около десет процента от делфините в езеро в бразилска Амазония са загинали за една седмица в края на септември заради горещата вълна и историческата суша, обхванали региона, предаде АФП, цитирана от БТА.

Общо 153 делфина са открити мъртви през последната седмица на септември в езерото Тефе, където температурата на водата достигна 39,1 градуса по Целзий, което е със седем градуса повече от нормалното, обявиха от Института за устойчиво развитие "Мамирауа" и бразилския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF).

Това езеро се намира в щата Амазонас, където река Тефе се влива в Амазонка, в сърцето на най-голямата тропическа гора на планетата.

Изследователите са регистрирали смъртта на 130 розови делфина и на 23 от амазонски речен вид. Стотици риби също са загинали в езерото.

"Това, което се случва в езерото Тефе, е страшно. Последствията от загубата на тези животни са огромни, те засягат цялата местна екосистема", оплаква се Мариана Пакоалини Фриас от WWF, цитирана в комюнике.

"Тези делфини се възприемат като стражи, свидетели на здравето на околната среда около тях. Това, което се случва с тях, се отразява на останалите същества, живеещи в региона, включително и на хората", настоява тя.

Екстремната суша в Амазония доведе и до спадане на критичните речни нива, което създава огромни проблеми за корабоплаването, което е от решаващо значение за снабдяването на отдалечените населени места.

Според местните власти нивото на Рио Негро, един от основните притоци на река Амазонка, е спаднало до 13,49 м в пристанището на Манаус, което е най-ниската стойност от началото на измерванията през 1902 г.

Град Манаус, главният метрополис в бразилска Амазония, през последните дни е потънал в облаци дим от горски пожари.

Експертите смятат, че ситуацията се е влошила от явлението Ел Ниньо, което намалява образуването на облаци и съответно валежите.

Министърката на околната среда на Бразилия Марина Силва обвини "неконтролируемите климатични промени".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лют пипер

    0 0 Отговор
    Цццццц,много е лошо!
  • 2 Злати Минкова

    0 0 Отговор
    Делфините са много вкусна храна, с високо съдържание на белтъчини, цинк и други полезни вещества. Аз лично не разбирам защо в България е забранена консумацията им.