Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 09:33 1 025 7

Рекорден интерес към българското кино

  • нфц-
  • киногилдия-
  • българско кино-
  • рекорд

Това обяви днес изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Национален филмов център" (НФЦ) Петър Тодоров на среща с киногилдията

През миналата 2022 година в киносалоните са влезли 644 200 зрители, за да гледат българско кино. Това е около 15% от общата кинопублика за периода, която е близо 4 милиона души. Приходите от български филми за периода са около шест милиона лева, което е рекорден резултат, пише segabg.com. Това обяви днес изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Национален филмов център" (НФЦ) Петър Тодоров на среща с киногилдията. По-голямата част от тези 644 хил. души са гледали "В сърцето на машината", двете части на "Бай Иван" или "Петя на моята Петя".

За сравнение, през 2015-а зрителите на българско кино са били едва 94 800. На следващата година са нараснали двойно, за да стигнат до над половин милион през 2017 г. (512 889). Следва обаче отново спад - първо плавен, за да се сринат до катастрофалните 136 974 в годината на коронавируса - 2020-а.

От началото на тази година до 16 октомври зрителите на българските филми са 300 810, а приходите от билети са в размер на 3 075 348 лева. "Тази година се движи малко по-бавно, тъй като имаше една огромна дупка между април и септември, в която, на практика, нямаше премиери на нови български филми. Преди това те бяха всяка седмица, дори имаше по два на седмица. Сега, до края на годината, премиерите са наредени почти всеки петък", коментира Тодоров по-ниския резултат.

Директорът на НФЦ представи в Дома на киното отчет за това какво се е случило през годината и през целия период на неговото управление – от 24 февруари 2022 година до днес. "Няма да се връщам на наследството, което заварихме, но то беше много тежко", коментира той. "За 20 месеца се смениха четирима министри на културата, като веднъж от цялото правителство беше сменен само министърът на културата. Всички тези процеси доведоха до една несигурност за финансиране и за по-дългосрочни планове и стратегии. Хубавата новина е, че сегашното ръководство на Министерството на културата има разбиране и подкрепа нещата във филмовата индустрия да се случват", каза още Петър Тодоров.

За следващата, 2024 година, бюджетът, който е поискан за кино и е на база средностатистическия бюджет на филм, е в размер на 57 940 000 лева, от които 35 милиона – за филмопроизводството, 20 милиона – за възстановяване на разходи (на международни продукции - б.р.), 2 милиона и половина – за сериали.

Надеждите на НФЦ са да получат 39 милиона за българско кино през 2025-а и 43 милиона за българско кино през 2026 г., каза още Петър Тодоров.

По думите му съдебните жалби, които има срещу решение на художествените комисии, пречат на усвояването на средства по проекти, защото те на практика са блокирани в съдебно производство. Към този момент има общо 8 жалби, които са блокирани 22 игрални филма, от които 17 пълнометражни и 5 късометражни, каза директорът на НФЦ. Сред тях има и две международни копродукции.

Общата стойност на тези 22 проекта е близо 14 милиона лева, колкото е бил бюджетът на НФЦ преди 2022 година, обясни Тодоров. По думите му всяка жалба блокира регулярната работа на агенцията, тъй като почти целият персонал е зает със събиране на документи, изисквани от съда, и не може да върши други задължения.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Да бъде създаден Фонд "Българско кино", който да се захранва от отчисления от стрийминг платформите, предлагащи съдържание у нас (Netflix, HBO Max, Disney+), искат от Националния филмов център. Фондът ще разполага и със специална сметка, в която ще се прехвърлят и неусвоени средства от бюджета за кино, каза още Петър Тодоров. За тази цел ще бъдат предложени законодателни мерки, които са част от плановете за развитие на киноиндустрията у нас през следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Вазов

    7 0 Отговор
    Не гледайте българско кино, вредно е!

    Четете Под игото!



    Дедо Вазов
  • 2 в кратце

    5 0 Отговор
    Холивуд щял да се мести в България.

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "в кратце":

    В холивудските продукции снимани в Ню Бояна, когато има българи статисти, винаги играят руснаци и винаги янкито ги изтрепва до крак.
  • 4 АБВ

    6 7 Отговор
    Българското кино е пълен боклук трябва да си голям идиот да си губиш времето да го гледаш .Най лошото е изкуствената игра на артистите декламират си репликите като чавдарччета много са зле

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "АБВ":

    Може да е боклук, ама се препират добра сума пари през него.
  • 6 Факт

    5 0 Отговор
    Добре че беше Бай Иван - един самоук ютубър, който направи 2 филма и събра публика. Иначе нашите кинаджии с по цели екипи професионалисти и милиони левове бюджет не могат 2 ма човека да излъжат да им гледат бозите.
  • 7 Кадир

    1 0 Отговор
    Кого лъжете бе? Кой ще се занимава да гледа пробито българско кино с дървета вместо актьори. Никога не бих го гледал, още по-малко да дам пари...