Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 16:26 2 211 6

Футуролог: Изкуственият интелект ни шпионира

  • изкуствен интелект-
  • влияние-
  • шпионаж-
  • футуролог

Преди седмица "Блумбърг“ организира дискусия за измамната фасада на изкуствения интелект

Футуролог: Изкуственият интелект ни шпионира - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото повече се усъвършенства изкуственият интелект и намира нови измерения и приложения, за които ние трябва да дадем дефиниции, защото нямаме, толкова повече нараства безпокойството у хората. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, пред "Фокус".

Преди седмица "Блумбърг“ организира дискусия за измамната фасада на изкуствения интелект. В нея участие взима Алекс Хана, който е директор на Института за разпределителен изкуствен интелект. "Той казва: "Нека да отличим човешкия принос от приноса на изкуствения интелект и да не въвеждаме хората в заблуда, че това е някаква свръхмашина, която ще реши всички проблеми“, отбеляза доц. Тодорова.

На дискусията е обсъждан и важният въпрос за това, че изкуственият интелект може да събира данни и че заради липсата на правна регулация това се случва в сивата зона. "Те разглеждат казус, в който няколко банки ползват продукти на "Майкрософт“, свързани с изкуствен интелект, и дават отказ за отпускане на кредит или пенсионни, социални и здравни фондове отказват застраховка на пациенти. Когато те жалят този отказ и наемат адвокати, поведението на тези фондове е доста двусмислено, т.е. те не казват какви са им аргументите, което може би могло да говори за факта, че те ползват продукти на изкуствения интелект в сивата зона, нерегламентирано“, обясни доц. Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синдикат на Ало Измамниците

    8 0 Отговор
    А добър ден !
  • 2 1213

    7 0 Отговор
    И аз подозирам това. Лаптопа ми уж е в режим на заспиване а камерата му работи и той слухти. Хванах му щаката и сега когато ми трябва нещо сядам пред екрана и му разказвам от какво имам нужда. Още с пускането на търсачката вече знае какво търся и ми го предлага.

    Коментиран от #5

  • 3 оригинална

    3 0 Отговор
    Да дойде да ми шпионира ... сертификата!
  • 4 Ко речи?

    7 1 Отговор
    Няма значение какво прави. Важното е да няма достъп до важни копчета/бутони. Иначе и най-кьопавата програма, която няма претенции за ИИ, ако се инсталира да управлява процесите в някой АЕЦ, може да предизвика глобална катастрофа,
  • 5 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1213":

    Браво бе, я сподели из сайтовете как го правиш това нещо
  • 6 СМЕХОРИИ

    0 0 Отговор
    Ами кой създаде ИИ, извънземните ли... Или просто това е ИИ, една огромна база данни, която се синтезира за наносекунди и ни се предоставя исканото. Друг е въпросът, кой и как обучава ИИ за да ни представи исканата информация. ИИ не мисли, той синтезира,... но изглежда за много коментиращи това няма разлика