Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 10:05 2 062 0

Рецепта на деня: Сарми с листа от праз лук

  • сарми-
  • кайма-
  • ориз-
  • праз лук-
  • какво да сготвя

Ако ви се хапват сарми, но не разполагате със зелеви или лозови листа

Рецепта на деня: Сарми с листа от праз лук - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • кайма - 250 г смес (телешка и свинска)
  • ориз - 50 г
  • лук - 1/2 глава
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • бульон - 300 мл телешки
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • праз - около 30 големи листа (около 18 см. дължина на 5 см. ширина)

Начин на приготвяне:

Измийте праза и го срежете по дължина само от едната страна, за да получите големи листа. Пуснете срязания праз във вряща вода, за да омекнат листата. Варете за около 5 минути.

Извадете листата и ги оставете да изстинат. Имайте предвид, че за да получите горе-долу еднакви листа за сармичките ви трябват няколко броя праз лук, тъй като големите листа са външните.

Вътрешните листа са много тесни и не могат да се използват за навиване. Пригответе плънката, като запържите за кратко лука и моркова или докато омекнат. Добавете каймата, разбърквайте и натискайте с лъжицата докато стане на трохи и промени цвета си.

Добавете ориза и разбъркайте отново. Пържете няколко минути. Накрая прибавете подправките, доматеното пюре и малка част от бульона, разбъркайте добре и гответе докато оризът поеме течността.

Навийте сармичките като банички или като поставите малко плънка в единия край на листа праз, сгънете на триъгълник, като захлупите плънката, после на още един триъгълник в срещуположната посока и така докато навиете сармичката и закриете откритата част с плънката, за да не може да изпадне.

Сложете листа праз на дъното на тава и подредете сармите в нея. Залейте с останалия бульон и печете на 170 градуса за около 35-40 минути или докато изври бульонът, пише gotvach.bg.

По желание може да сварите сармите в тенджера на котлона, като ги подредите в тенджерата върху листа праз, залеете с бульона и варите на слаб котлон за 35-40 минути.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА