Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 16:18 2 834 12

3-те най-ефективни начина за отказване от цигарите

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • ефективни методи-
  • спиране на цигарите

Общо 157 179 пушачи са включени в проучване, което проследява успеха при отказване за най-малко шест месеца

3-те най-ефективни начина за отказване от цигарите - 1
Снимка: Shutterstock

Екип от британски учени разгледа ефективността на методите за отказване от тютюнопушенето, като три от тях се очертават като ясни победители в това да помагат на хората да се откажат от вредния навик.

Лекарствата варениклин и цитизин, както и никотиновите електронни цигари се оказаха най-успешните сред помощните средства, прегледани от британски екип, съобщи "Study Finds".

Общо 157 179 пушачи са включени в проучване, което проследява успеха при отказване за най-малко шест месеца.

„Най-доброто нещо, което някой, който пуши, може да направи за здравето си, е да се откаже от пушенето“, подчерта Джейми Хартман-Бойс, учен в областта обществено здраве от Оксфордския университет.

Тютюнопушенето остава водещата причина за предотвратими заболявания и смърт в световен мащаб и въпреки че много хора искат да спрат да пушат, може да е трудно да го направят.“

Основната пристрастяваща съставка, никотинът, е едно от най-широко използваните вещества и третото най-пристрастяващо, упражняващо мощен захват върху мозъците. Данните показват, че без помощ само около 6 на 100 души имат шанс успешно да спрат да пушат.

Варениклин и цитизин действат, като активират мозъчните никотинови рецептори – които освобождават допамин, когато се активират от никотин – и предотвратяват активирането на никотина.

Няма значителна разлика в ефективността на цитизин, варениклин и никотиновите електронни цигари. Според констатациите около 14% от пушачите, които се опитват да спрат цигарите с помощта на тези методи, ще успеят в продължение на шест месеца или повече.

Следващата най-ефективна стратегия е да се комбинират два вида никотинова заместителна терапия, като никотинови лепенки и дъвки или таблетки за смучене.

„Въпреки това, използването на една единствена форма на терапия, като например лепенките или дъвката, доведе до по-малко допълнителни откази от пушенето“, заяви Никола Линдсън, медицински учен от Оксфордския университет.

Около 12 на 100 души, използващи две форми на терапия заедно, ще спрат успешно, в сравнение с около 9 на 100 души, използващи само един вид“, добави той.

Постепенното намаляване на никотина може да бъде малко по-ефективно от рязкото спиране, показват данните. Дали някой започва лечение с никотин преди или след отказване, както и приетата доза, изглежда не оказва влияние върху ефикасността.

Друго лекарство, наречено бупропион, показва ефективност при 9% от отказалите се от пушенето.

Данните за безопасност показват, че бупропион може да има много малко увеличение на сериозните нежелани реакции в сравнение с липсата на лекарства. Като цяло, изследваните лечения са безопасни, с малко тежки странични ефекти, въпреки че авторите отбелязват, че не всички методи включват данни за странични ефекти.

„Обединяването на всички налични проучвания, сравняващи лекарствата за спиране на тютюнопушенето с контролните интервенции, е наистина важен начин, по който можем да оценим какво работи, за да помогне на хората да се откажат от пушенето“, каза социалният учен Кейтлин Нотли от Британския университет в Източна Англия.

Този мрежов мета-анализ показва, че електронните цигари, варениклин и цитизин са ефективни помощни средства за спиране на тютюнопушенето. Два пъти повече хора са успели да спрат да пушат, използвайки едно от тези помощни средства в сравнение с контролните условия“, продължи тя.

Авторите на изследването не смятат, че повече доказателства ще променят ясните резултати, въпреки че повече данни по отношение на страничните ефекти и най-добрите комбинации от лекарства и поведенческа подкрепа биха били полезни.

Повечето проучвания са проведени в страни с по-високи доходи, така че доказателствата от страните с по-ниски доходи са оскъдни. Екипът се надява, че бъдещите проучвания ще разгледат как социално-икономическият статус влияе върху отказването от тютюнопушене, пише още ladyzone.bg..

„Много е трудно да се откаже. Има няколко продукта, които могат да помогнат с това, но относителната ефективност на тези методи отдавна не е сигурна“, отбеляза Линдсън. „Нашето изследване се гмурка дълбоко в света на спирането на тютюнопушенето… предоставяйки на хората, които пушат, здравните специалисти и политиците надеждни данни, за да вземат информирани решения.“


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 0 Отговор
    Пълни глупости!
    Гледат да си пробутват продуктите и човек да развие една за сметка на друга зависимост...
    Бях пушач над 15 години,пушех по 2 кутии на ден,накрая просто ги спрях. Въпросът е дали човек има достатъчно воля и мотивация наистина да ги спре. Ако има,ще ги спре,ако няма-няма да ги спре,с каквито и неща да се тъпче.
  • 2 Не пуша и не ходя по мъже

    0 1 Отговор
    ......,........

    Коментиран от #4

  • 3 Мъдрият

    9 0 Отговор
    Подкрепям коментар 1!

    Повече от 20 години минаха, откакто, слава Богу, спрях цигарите! А бях страстен пушач - по над кутия на ден.

    И не съм ползвал никакви такива помощни средства. Това, което е нужно за да откажете цигарите е:

    1. Да вземете твърдо решение да го направите
    2. Да го реализирате на практика - тук е нужна силна воля! Най-трудни са първите 3 седмици!
    3. Да не се поддадете на изкушението да запалите отново цигара - имам познат след 9 години спиране - пропуши отново
  • 4 1111

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не пуша и не ходя по мъже":

    А пийш ли и можеш ли да свириш?
  • 5 така е

    2 3 Отговор
    Лекарството е измислено преди повече 60 години. Произвежда се с над 40 търговски наименования, включително и от български производители. С него цигарите се отказват точно за около 5 дни, без никакви сериозни напъни. Има го и в българските аптеки. Това ви го казва човек пушил над кутия на ден повече от 30 години и отказал цигарите преди 18 години, без да ги пропуши отново.

    Тютюнопушенето не е бич за човечеството. Отказването от тютюнопушенето е мнгомилиардна индустрия.
  • 6 Пенкелер

    11 1 Отговор
    "Лекарства" млекарства, химии... Глупости на фармафията!
    Лекарството е само едно и се нарича "воля", казвате и ги спирате това е!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт

    1 0 Отговор
    Това е проклятието на индианците,където ги държат в резервати като говеда.
  • 9 Иван С

    4 2 Отговор
    Аз също не пуша от 14 години. Спрях ги лесно при една настинка. Възползвах се от момента че ми бяха гадни и не се чувствах добре. Мотивацията, волята да не започна отново беше ядът ми на правителството как ме ограбва. Една цигара по себестойност излиза не повече от 10 ст. Всичко отгоре е данъци, акцизи и пр. Ай да ги е.... и боклуците, ще им пълня джобовете. Със спестените пари си купих колело, за да го усетят два ката. Сега бричката я вадя само за празник.
  • 10 Смоукондъуотър

    3 2 Отговор
    Непушачите са нервни, агресивни и злобни.
  • 11 всичко е в главата

    2 0 Отговор
    Спрях да пуша преди година и десет месеца ходих до Гърция и тям с ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ изпуших три кутии АSSOS и сега отново не пуша.
  • 12 Идън

    2 0 Отговор
    Никога не ги отказвайте изведнъж- това е шок за организма, който непременно ще реагира. Продуктите за отказване не могат да излъжат мозъка.Въпросът е да устоите на изкушението- когато ви се иска да запалите се фокусирайте върху нещо друго- най- добре е да си намерите работа или просто да се движите. Мозъкът много добре запаметява количеството - затова ако изпушим една цигара повече или една по- малко той реагира веднага. Количеството го определяме ние със своята воля и е добре да се сведе до минимум. След това отказът е много по- лесен.