Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 10:05 2 035 0

Рецепта на деня: Задушен телешки език с масло и гъби

  • телешки език-
  • масло-
  • гъби-
  • какво да сготвя

Ястие за ценители

Рецепта на деня: Задушен телешки език с масло и гъби - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • телешки език - около 1.5 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • печурки - 8 - 10 бр.
  • масло - 50 г
  • черен пипер
  • сол
  • дафинов лист - 2 бр.
  • бахар - 2 - 3 бр. зърна

Начин на приготвяне:

Телешкият език се сварява в обикновена тенджера за около 2 до 3 часа или до готовност. В тенджера под налягане се поставя почистения език с дафиновия лист, бахар и сол. Сварява се за около 40 мин. Изважда се, охлажда се, обелва се и се нарязва на порции.

Гъбите се нарязват на филийки. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в 30 г масло до омекване или докато придобият лек златист цвят. Овкусяват се със сол и черен пипер.

Добавят се гъбите, останалото масло, разбърква се и се готви за няколко минути до омекване, залива се с 180 мл прецеден телешки бульон, захлупва се и се готви, докато се редуцира течността.

Прибавя се нарязаният телешки език на порции, задушава за още 10 мин на тих огън да къкри.

По избор ястието може да се обогати с 1 чаша (100 мл) сметана. Разбърква се.

Поднася се с гарнитура от бял ориз, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА