Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 13:28 1 346 3

Откриха огромна зала от бронзовата епоха в Германия

  • германия-
  • археология-
  • археологически разкопки-
  • бранденбург-
  • бронзова епоха

Залата е открита близо до древен погребален комплекс край Берлин

Откриха огромна зала от бронзовата епоха в Германия - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Огромна зала, датираща от бронзовата епоха, е открита при разкопки в близост до известен древен погребален комплекс, северозападно от Берлин, предаде ДПА.

Службата за опазване на паметниците на културата в Бранденбург обяви, че структурата, открита в района на Пригниц, е най-голямата по рода си сграда от северната бронзова епоха от около 2200-800 г. пр. н. е. Смята се, че залата с размери 31 на 10 метра, се е използвала за срещи на владетел, пише БТА.

Археологът Франц Шопер казва, че това е "наистина голяма, впечатляваща находка", като стените на сградата са направени от дървени дъски и имат глинена мазилка. Покривът е покрит със слама, а поради размера на сградата специалистите предполагат, че е имала допълнителни етажи за живеене и съхранение.

Във вътрешността на западната половина на постройката е имало централно разположено огнище, а на северната дълга стена е открит миниатюрен съд, за който се смята, че е бил за ритуално жертвоприношение.

Археологът Имо Хеске от университета "Георг Аугуст" в Гьотинген, който няколко години консултира разкопките, смята, че сградата е от X - IX в. пр. н. е. В периода 1800-800 г. пр. н. е. има само две други сгради от този тип на територията между Дания и Южна Германия, казва експертът.

Миналата година Фондацията за научни изследвания в Германия обеща финансиране в размер на 300 000 евро за по-нататъшни разкопки.

Погребален комплекс от IX в. пр.н.е., открит край град Зедин, се смята за един от най-важните в северната част на Централна Европа. Обектът е намерен през 1899 г. по време на работа за добив на камъни, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вундабаа

    2 2 Отговор
    Европейският съюз наложи санкции на руските въглища през третото тримесечие на 2022 г., износът им от САЩ за Европа се увеличи с 22%.
  • 2 Най-вероятни са ми

    0 1 Отговор
    Намерили УиятЪ
  • 3 Дядо Гъдьо

    0 0 Отговор
    Туй нящу тъй кат гу скивам, требе северомакедонци да са го дялали.