Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 12:15 1 949 5

Еднорозите съществуват, ето къде живеят (СНИМКИ)

  • еднорог-
  • пещерна риба-
  • нов вид

Открит е нов вид пещерна риба с доста необичаен външен вид - притежава рог на еднорог

Еднорозите съществуват, ето къде живеят (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Последното нещо, което може да очаквате да откриете в напълно тъмна пещера в Китай, е еднорог. Но за изследователите се е случило точно това. Открит е вид, който принадлежи към рода Sinocyclocheilus и има доста необичаен външен вид - притежава рог на еднорог, пише vesti.bg.

В южната част на Китай по време на изследване на разнообразието на пещерните риби са събрани 32 екземпляра от една пещера. Оказва се, че 15 от тези екземпляри представляват напълно нов вид. Той е внимателно сравнен с известните видове от същия род с помощта на морфологични сравнения и филогенетичен анализ и е наречен Sinocyclocheilus longicornus sp. nov. от латинските думи "longus", което означава дълъг, и "cornu", което означава рог.

С това ново откритие броят на видовете в този род става 77, като 13 от тях се намират в същата провинция - Гуейджоу - като новия вид, и всички се срещат в Китай.

Новият вид има раздвоена рогова структура на челото си и малки очи, които са дегенерирали, което означава, че не вижда добре. Тъй като обаче живее в пълна тъмнина, те не са му нужни. Някои видове от същия род нямат рогоподобна структура и за тях е установено, че живеят в по-осветени води, което кара изследователите да смятат, че рогът може да е свързан с тъмния начин на живот на новия вид.

Пещерните риби често имат необичайни морфологични характеристики. В Мексико пещерните риби хвърлят светлина върху човешкото затлъстяване, тъй като са особено дебели. В същото време в Тайланд те са се научили да ходят и да се катерят.

Пещерната риба е дълга между 10,5 и 14,6 см и няма пигментация в люспите си, което ѝ придава призрачно белезникав вид. Басейнът, в който е открита, е широк само 1,8 метра и дълбок по-малко от метър. Екипът установява, че новият вид не е тясно свързан с други видове с дълги рога в същия род и предполага, че сравняването на условията на околната среда с тези други видове може да разкрие за какво се използва рогът.

Изследването е публикувано в ZooKeys.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    4 0 Отговор
    Живеят в главата на Мария

    Коментиран от #3

  • 2 В мъжкото бельо

    3 0 Отговор
    Преживяват
  • 3 По-точно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Във Ву Лва Та
  • 4 ха, ха, ха...

    1 0 Отговор
    Като се разходиш по брега на морето или водните басейни, където се подреждат дъъълги редици от рибари ще можеш на живо да видиш от еднорози до рогоносци с по красиви рога от най красивия елен..

    Коментиран от #5

  • 5 Пак

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха, ха, ха...":

    Заядливо изказване! Какво ли ви е причинил някой мъж , за да остане такъв отпечатък ?!