Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 13:19 1 847 10

Коя музика кара растенията да растат по-бързо

  • цветя-
  • музика-
  • експерименти-
  • класическа музика

Цветята реагират най-добре на класическа музика

Коя музика кара растенията да растат по-бързо - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина от вас са чували, че цветята реагират на музиката. Но вярно ли е това? Ще ви разкажем за експериментите, които са правени по света. Ръководителят на катедрата по ботаника в Annamalia University в Индия ръководи проучваня, които показват, че растенията растат по-красиво, когато са изложени на звука на музика. Изследователите искаха да видят на каква музика отговарят най-добре. Така беше направен експеримент при който те изложиха цветята на класическа музика, рок музика, но също и в район без музика. Резултатите показаха, че растенията реагират най-добре на класическа музика, по-специално на Вивалди или Лист.

15 минути класическа музика на ден са достатъчни, за да могат растенията да растат по-бързо. Могат ли растенията да се наслаждават на музиката точно както ние? И може ли слушането на музика да им помогне да се развиват? Ако е така, може би не сме толкова различни, колкото изглеждаме. Възможната връзка между излагането на музика и скоростта на растеж на растенията е очарователна и може да позволи ново и по-дълбоко разбиране за живите същества, които ни заобикалят в домовете ни.

Провеждани са експерименти и в селското стопанство, както и в оранжерии, и изглежда те наистина показват, че музиката насърчава растежа на растенията, пише "Фокус". Но не е толкова просто и все още има малко противоречия около тези открития. Защото възниква въпросите как "чуват" растенията и защо предпочитат Вивалди или Хари Стайлс?

Въпреки че има проведени проучвания, които предполагат, че растенията наистина реагират добре на музиката, истината по въпроса все още е във въздуха. Като се има предвид това, доказателствата, които подкрепят идеята, са много убедителни!

Откъде тръгнаха тези твърдения за растенията и музиката?

"Тайният живот на растенията", публикуван през 1973 г. и написан от Кристофър Бърд и Питър Томпкинс, е разказ за "физическите, емоционалните и духовни отношения между растенията и човека“, които спомогнаха за популяризирането на идеята. Бърд и Томпкинс цитират научни изследвания, които предполагат, че не само музиката помага на растенията да растат, но и че те имат ниво на съзнание и могат интелигентно да реагират на хората.

Ето какво пишат те: "Знаем, че природата пази много тайни, но изведнъж се изненадваме, че тревата, върху която стъпваме, мушкатото, на което се възхищаваме, е неизчерпаем извор на мистерии. Тази книга ще промени представата ви за света около вас. Ще се почувствате част от природата, ще усетите фините връзки, които обединяват човека, природата, Вселената в едно цяло“.

Едно от най-ранните изследвания на ефекта на музиката върху растенията е проведено през 1962 г. от д-р T. C. Singh. Той изложи балсамови растения на класическа музика и установи, че скоростта им на растеж се е увеличила с 20% в сравнение с контролна група, заедно със 72% увеличение на биомасата. След това той изложи културите на рага музика (индийска класическа музика) през високоговорители и установи, че те дават 25% - 60% повече от средното за страната.

Изследователите от университета Annamalia University експериментираха също така с музика на флейта и цигулка, като видяха положителни резултати, излагайки растенията и на вибрациите на традиционен индийски танц. В крайна сметка те заключиха, че цигулката е най-ефективният инструмент.

Тези резултати бяха възпроизведени от канадския инженер Юджийн Канби. Той изложи житни полета на сонати за цигулка на Бах и видя, че има 66% увеличение на добива. Същата година, в която беше публикувана "Тайният живот на растенията“, изследователят Дороти Реталак от Женския колеж в Колорадо обедини изследванията си върху растенията и музиката в своята книга: "Звукът на музиката и растенията“.

Тя проведе експерименти, при които изложи растенията на различни видове музика, включително класическа, джаз и рок. Растения, изложени на по-успокояващата класическа и джаз музика, растяха към високоговорителя и дори се оплитаха около него. Растенията, изложени на рок музика, от другата страна, растат далеч от високоговорителите и показват признаци, подобни на преполиване. Може би растенията са наистина са големи фенове на Бах. Много от изследователите, които проведоха тези експерименти заключиха, че растенията проявяват емпатична реакция към музиката, която чуват.

Най-добрата научна теория за това как музиката помага на растенията да растат е чрез това как вибрациите на звуковите вълни влияят на растението. Растенията транспортират хранителни вещества, протеини и органели в техните течности (цитоплазма) чрез процес, наречен цитоплазмен поток. Вибрацията на определени типове музика и звук може да помогне за стимулиране на този процес – в природата растенията могат да растат благоприятно около на места, където пеят птички или на места със силен бриз.

Въпреки че несъмнено ще намерите много градинари, които се кълнат, че растенията им растат по-добре, когато слушат Селин Дион, все още няма убедителни доказателства, че музиката помага на растенията да растат. Много ботаници критикуват експериментите, "доказващи“ този факт като псевдонаука или научно погрешни. Публикация от Калифорнийския университет в Санта Барбара посочва, че има толкова много променливи в тези експерименти, които може да не са били правилно управлявани или отчетени, като светлина и вода, въздушно налягане и почвени условия.

Музиката е храна за душата, но дали е храна за растенията? Все още чакаме окончателен отговор. Но независимо от това дали възпроизвеждането на музика действително помага за растежа на растенията, най-малкото не може да навреди.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храсталак

    2 4 Отговор
    Най растем на пънк. Особено под мишниците и на Триъгълника.
  • 2 Ааа...

    5 1 Отговор
    Тук от маргаритките , та до розите , всичко върти кючеци !
  • 3 Aлфа Bълкът

    2 5 Отговор
    Блек метъл, преди повече от 15г "Ловци на Митове" направиха такъв експеримент.
  • 4 Факт

    4 1 Отговор
    Музиката на слънцето,водата и почвата карат растенията да растат най-добре!В днешно време и на торовете.
  • 5 Ехаааа

    6 1 Отговор
    Ще си поръчам един симфоничен оркестър за градината и няма да си губя времето да копая!
  • 6 Идън

    2 1 Отговор
    Моите съм ги свикнала на блус рок, симфоник метъл и хард рок.
  • 7 ИСИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    У наше село растат на песните на Ивана.
  • 8 Христо

    0 0 Отговор
    Има един стар руски филм "Великата тайна на водата". Там се говори за класическа музика, църковна и как се променя структурата на водата. Има експеримент на растения поливани с такава вода...
  • 9 Деян ИкЕбаната

    1 0 Отговор
    Естествено от моята музика- "Съчки събирам", :От икебана дървесата ги боли"
  • 10 Ха ха

    0 0 Отговор
    Естествено, че най-добре растат, като им пеете, дори и като магарета да ревете, те познават, този, който се грижи за тях😁