Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 15:56 8 471 19

Червеното северно сияние не вещае нищо добро

  • северно сияние-
  • сияние-
  • червено сияние-
  • червено северно сияние-
  • явление-
  • метеорология

В Древността много култури са смятали, че появата на червено сияние е предупреждение за катастрофално събитие заради редките му появи

Червеното северно сияние не вещае нищо добро - 1
Снимки: Shutterstock

Катаклизми и опасности вещае червеното сияние в небето, или поне в това са вярвали древните северни народи, пише "Телеграф".

На 5 и 6 ноември Северно сияние в необичайни цветове стресна милиони хора по света и бе забелязано на ширини, които от векове не помнят да са виждали подобен небесен феномен. Появи се изненадващо и в България, бе забелязано в Италия и Израел, стигна до Северен Египет.

В Древния Рим смятали Северното сияние за признак на промени, които не е задължително да донесат добро. Древните фини пък смятали явлението за предвестник на доброто.

Според вярванията на викингите, когато Северното сияние е червено, това означава, че на небесния свят душите на предците не могат да се разберат едни с други и водят кървави битки. Викингите по принцип смятат Северното сияние за мост между световете, който свързва нашия свят с боговете и духовете на предците.

Според вярванията на саамите – най-северния народ на Скандинавските земи - ако видите Северното сияние, докато сте на път, трябва да спрете и да изчакате. Цветът също има значение. Червеното отново означава битка между душите на мъртвите. По време на Зеленото сияние душите на онези, които са умрели от насилствена смърт или при инцидент, се разхождат по небето и не могат да си намерят място. Синьото в различните му нюанси обаче означава мир и тишина.

Често представители на различни култури свързват Северното сияние с духовете на предците, но преди всичко със самите небесни богове. Например викингите вярвали, че с помощта на Полярното сияние боговете слизат на земята като по мост. Вярвали, че в облаците има голям дом, където се събират мъртвите и започват битки, които понякога прерастват в истински кланета, а тази кръв на духове обагря небето в кървавочервено. Поради тази причина по време на Северно сияние не трябва да се вдига много шум или дори да се свири, в противен случай сиянието ще чуе гласовете или музиката и ще се спусне по-ниско. А това се е смятало, че не предвещава нищо добро, защото все пак това е време, когато воюват духовете на умрелите и са готови да проливат огромни количества кръв. Вярва се, че в такива моменти жените трябва да ходят с покрити глави.

От древни времена северните народи са забелязали, че по време на дългата полярна нощ, когато Северното сияние се появи в небето, някои хора започват да се държат странно - говорят с несъществуващи (или невидими за другите) събеседници, ходят като сомнамбули и се държат по доста невротичен начин. Това явление дори там си има име - призивът на предците. Почувствали го твърдят, че чули звуци с приказна красота и последвали зова на полярната звезда, която ги поканила да посетят света на техните предци.

Учените обясняват, че човешката психика наистина може да бъде повлияна от северното сияние, като именно нискочестотните електромагнитни вълни, генерирани от това явление, засягат хората и им действат потискащо или пък ги превръщат в невротици, които могат да чуят всякакви странни неща.

Северното сияние може да доведе и до социални катаклизми. Както казват учените, ако кървавото сияние е било видяно в Рим и Ерусалим, което е доста по на юг от обичайното му разпространение, тогава можем да говорим за слънчева активност с безпрецедентна сила, която е стимулирала супермощна геомагнитна буря, а тя от своя страна е стимулирала отрицателни процеси в живите организми на Земята.

Учените имат обяснения на много въпроси, свързани с това спиращо дъха явление. А за 4, 5 и 6 ноември казват, че ни е връхлетяла една от най-мощните магнитни бури от началото на този век. В момента Слънцето е в нарастващата активност, което води и до проблеми при хората, които са по-чувствителни към метеорологични явления. Станции в Европа измериха, че магнитната буря на места е надхвърлила 4-та степен по петстепенната скала за измерване на това явление.

Предполага се, че когато Слънцето при изригване изхвърли заредени частици, те образуват т.нар. слънчев вятър, който може да уцели Земята. При среща със земната магнитосфера тези заредени частици образуват Северното (или Южното) сияние. Ако трябва да се използва метафората за битките, то излиза, че на практика Слънцето и Земята воюват. Звездата изпраща към нашата планета своята заредена плазма и тя се превръща в магнитна буря, срещайки отпора на Земята. А цветът зависи от ъгъла на пречупване на светлината и от срещата с други частици, обикалящи около Земята. Най-често сиянията са в зелено и синьо понякога. Червените са много редки и затова предизвикват суеверия у много народи и то не само у древните, но и при съвременните хора.

За слънчевата буря на 5 ноември си има обяснение, но наистина има чувствителни хора, на които тя им влияе силно, дори пагубно. Сред най-засегнатите са хора със сърдечносъдови проблеми, неврологични, ревматични заболявания. Навън е по-добре да се прекара една магнитна буря, разхождайки се спокойно сред природата, отколкото да се стои вкъщи. И в никакъв случай не бива се прекалява с ядене или пиене.

Затруднение имаха учените в Канада, където сиянието придоби оранжеви разцветки, каквито не трябва да има. Предположението е, че над цяла Северна Америка има огромни замърсени въздушни маси, които при срещата със слънчевия вятър се оцветяват в оранжево, вместо в зелено или червено.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червеното севрно сияние

    20 11 Отговор
    не вещае нищо добро на червените по душа и акъл.
  • 2 руzzия

    14 10 Отговор
    ке сдохни!
  • 3 Баба Ванга

    17 16 Отговор
    Тагаренко ке унищожи България.

    Коментиран от #6

  • 4 Град Симитли

    15 4 Отговор
    Мани туй, ами и дисагите ни сърбят нощем!
    Не е на добре!
  • 5 Паисий е жив

    8 10 Отговор
    но ХААРП не е! Всичко друго може да оцвети бебето червено, но не и това. Ако ни удари някое катастрофално земетресение да знаете, че е деуго също.
  • 6 дедо мангя

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баба Ванга":

    ти не изгнили ма?аре тогава бегай свари боб и забъркай баница
  • 7 Според

    7 10 Отговор
    Магическите трактати , това бележки отвор между световете , и навлизането на злото в нашия свят , през този отвор. В страните , случило се това , ще започнат конфликти и кръвопролития , защото злото ще се опита да избие всички , които са несъгласни , то да се възкачи на престола! Лошо !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Обаче

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "Според":

    Сиянието е продукт на съвременна технология, която не е съществувала по времето, когато са писани магическите трактати.😎

    Коментиран от #9

  • 9 Еее...

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Обаче":

    Белега на незнаещия е в увереността му , че знае всичко ! Нямаш си на представа , какви " технологии " са съществували по време на писането на магическите трактати! Както и че такива като " Харп " , ползват точно малкото познания , които са получили точно от тези трактати!

    Коментиран от #11

  • 10 Азззззззз

    16 2 Отговор
    Нали при силни магнитни бури има проблеми с комуникациите, спътниците и електропреносните мрежи?!?! При това сияние, обаче, такива неща изобщо нямаше, а уж бурята била мноого силна...
  • 11 остави белезите

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Еее...":

    Някакви доказателства за твърденията си можеш ли да представиш?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въййй...

    6 2 Отговор
    Идват комунистите......

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    3 2 Отговор
    Съвременниците на древните викинги вярват и се кланят единствено на Цар Водка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 споко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Въййй...":

    Те си отидоха отдавна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нещото

    1 0 Отговор
    Когато власта иска да върши незаконни ходове и измами за лично облагодетелстване пускат в пространството небивалици като кико от 90годими ако е вярно ще умре путин.
  • 19 Нещото

    1 0 Отговор
    Когато власта иска да върши незаконни ходове и измами за лично облагодетелстване пускат в пространството небивалици като кико от 90годими ако е вярно ще умре путин.