Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 16:31 1 965 2

6 секунди са необходими да съживите връзката си

  • връзка-
  • любов-
  • отношения-
  • двойка-
  • целувка

Психолог подчертава важността от това партньорите да се целуват дълго

6 секунди са необходими да съживите връзката си - 1
Снимка: Shutterstock

За да се засили връзката и симпатиите между партньорите, трябва редовно да се целувате поне шест секунди, съветва психологът Джон Готман.

Неговата теория за просто правило за укрепване на привързаността беше разпространено от английското издание Metro.
След като отмине първоначалният период на влюбване, в което влюбените се чувстват сякаш са омагьосани, те практически спират да се целуват и нивото на близост рязко спада. Мнозина може да забележат, че целуването не става част от интимното общуване, а начин да кажете здравей или сбогом.

Готман казва, че дълга, умишлена целувка - с продължителност най-малко шест секунди - е начин за укрепване на връзката между двойката. Той също призова да не се задоволявате с бързи и безсмислени целувки. Психологът обяснява, че шестсекундна целувка може да изгради личен ритуал за свързване, да предизвика съчувствие и възхищение и да засили привързаността.

Освен това по време на целувка човек се успокоява и изпитва по-голяма благодарност към любимия човек. Освен това дългите целувки често стават предпоставка за по-дълбока интимност и секс.

По-рано значението на целувките беше научно потвърдено: те намаляват нивото на хормона на стреса кортизол и повишават нивото на хормона на радостта и обичта окситоцин, както и хормона на щастието допамин.

Антропологът Хелън Фишър нарече целувката механизъм за избор и оценка на партньор и отбеляза, че този вид контакт повишава сексуалното желание.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човеците

    6 0 Отговор
    По същност , са глупаци ! Затова най често сами съсипват хубавото , което имат ! И за да докажат , че съм прав , никога не правят нищо , за да върнат нещата назад , когато трябва толкова малко !
  • 2 Идън

    4 0 Отговор
    Тя връзката нека умре... пък се надайте да се съживи... и то за шест секунди...