Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 11:58 2 341 11

Верен Джак Ръсел пази мъртвия си стопанин два месеца в планината до пристигането на спасители

  • куче-
  • домашен любимец-
  • вярност-
  • вярно куче-
  • джак ръсел-
  • стопанин-
  • мъртъв-
  • труп

14-годишното куче не се отделило от тялото на стопанина си, а оцеляло като ловувало дребни животни в гората

Верен Джак Ръсел пази мъртвия си стопанин два месеца в планината до пристигането на спасители - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Турист от Колорадо, който изчезна в планината преди месеци, наскоро беше открит мъртъв. Вярното му куче порода Джак Ръсел през цялото това време стояло до тялото му и е успяло да оцелее въпреки трудностите в дивата природа.

71-годишният Рич Мур и неговият 14-годишен Джак Ръсел териер Фини бяха в неизвестност от 19 август, когато не се върнаха от пътуване до планините Сан Хуан в Колорадо. Мур е планирал да достигне връх Блекхед Пийк, който е висок близо 3658 м и е на около 20 мили от мястото, където е живял - Пагоса Спрингс, Колорадо.

След като спасителните екипи прекараха близо 2000 часа в търсене на Мур, ловец забеляза случайно тялото на мъжа и бяло куче в дренажния басейн на Lower Blanco повече от два месеца по-късно на 30 октомври, каза шериф Майк Льо Ру, цитиран от The Washington post.

Ловецът е сигнализирал властите и екипите за търсене и спасяване са успели да локализират, извлекат и идентифицират тялото на Мур на 31 октомври, казаха от офиса на шерифа. Спасителната служба потвърди в публикация във Facebook от 7 ноември, че Мур е намерен мъртъв, докато Фини е жив, предава dnes.bg.

Мур е починал от хипотермия, но не е извършена аутопсия поради състоянието на тялото, съобщават местните власти.

"Той се качи в района за разходка, но изглежда сякаш е изгубил ориентация", казват още от службата. "Въпреки че времето в Пагоса Спрингс беше доста хубаво, в тези планини беше доста студено."

Фини беше транспортирана до ветеринарна клиника за преглед и лечение и е отново със семейството си, поясняват от офиса на шерифа за съдбата на кучето. Властите не съобщават как Джак Ръсела е оцелял в продължение на месеци. Твърди се, че верният домашен любимец се е хранил с дребни животни и по чудо се е криел от пуми и мечки в гората.

Истории за кучета, скърбящи за загубата на техния собственик или друг кучешки приятел, са документирани многократно през годините. Въпреки че все още научната литература не пояснява нищо за верността на кучетата към стопаните им, проучване, публикувано миналата година, установи, че кучетата скърбят, когато любими техни хора или животни загинат.

Собственици на кучета в Италия съобщават за негативни промени в поведението на куче, живеещо в същата къща като наскоро починал кучешки приятел, като казват, че домашните любимци ядат и играят по-малко и търсят повече внимание след подобно събитие.

Делинда Ван-Брайтин, член на екипа на TSAR, който издирва Мур и Фини, каза във Facebook, че екипите са търсили надолу по планината към мястото, където е била паркирана колата на мъжа. Тя отбеляза, че районът е толкова стръмен, че спасителният екип е трябвало да стигне до там с хеликоптер.

Местните власти съобщиха, че идентифицирането на мъжа е било сравнително лесно, тъй като спасителите успели да намерят раницата и личната му карта и успяха да съпоставят дрехите, с които Мур е тръгнал на разходка през август.

"И разбира се, Фини все още беше до него", каза шерифът пред The Washington Post.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зоолог

    3 11 Отговор
    А какво е ял Джак Ръсел цели два месеца?

    Коментиран от #4

  • 2 Мъдурко

    2 4 Отговор
    Починалият му стопанин досущ като Рамадан Аталай....ама де тоз късмет...
  • 3 Сила

    22 3 Отговор
    А уродите в БГ то изливат злобата и садизма си на кучетата и после други УРОДИ им се кефят в нета.......
  • 4 Идън

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зоолог":

    Пише какво е ял.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Верен приятел

    17 0 Отговор
    Кучето никога няма да те излъже или предаде. А хората го правят ежедневно дори с най-близките си.
  • 8 Аз Човекът

    11 0 Отговор
    Преданост, вярност, обич....всеки от нас се нуждае от тях. Това са чувства извиращи от сърцето неподвластни на разума, чувства които човекът започва да губи сред завист, лъжи, предателства, омраза. Факт. А нашите четириноги приятели дават безрезервно, до края на дните си обичта от която се нуждаем....да бъдат благословени и все така чисти същества. Любов.
  • 9 НАЦИОНАЛ ГЕОГРАФИК

    0 0 Отговор
    КУЧЕТО СЕ КРИЕЛО
    ОТ МЕЧКИ И ПУМИ....
    ....А НЕ ЖИВИЯ ...Г—Н МУР
    ТРИ МЕСЕЦА ЛЕЖИ НЕПОКЪТНАТ....🤔
    А ДЖАК ПРОСТО Е ЧАКАЛ ...
    ГОСПОДАРЯ ДА СТАНЕ И ДА ГО ПРИБЕРЕ
    ..ТЕ КУЧЕТАТА НЕ СА...КОТКИ...САМИ
    ДА СЕ ГРИЖАТ И ПРИБЕРАТ
    АПРОПО...котка С нашийник ИМАЛИ...
    АКО НЯМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ
    ....СА ВЗЕЛИ ДАЛИ......
  • 10 Идън

    0 0 Отговор
    Имах бяла булонка преди години... Още ми е мъчно за нея. Когато се разболя това куче сякаш ми се извиняваше , че ме кара да страдам- беше в очите му... А преживяхме дори ужасен смерч- така се случи, че бяхме сами... Но аз не бях сама... в момент, когато всичко около нас се рушеше и се пълнеше с вода... А светкавиците и вятърът бяха просто ад...
  • 11 Редник

    2 0 Отговор
    Трогателна статия.
    Две думи за превода. Отвратителен. Бъркат се времена. Изречения с неясен смисъл. И най вече пълно с не преведени думи и изрази. Срам... Девойката да вземе да се огарамоти.